Ga naar main content
lampjes-in-bos.jpg

Festivals voor natuurliefhebbers

Na twee magere festivalzomers krijgen koeienweides overal te lande eindelijk hun tijdelijke, alternatieve invulling terug. Hou je van live muziek en performances, maar drink jij liever een biolimonade in een mooie natuuromgeving dan een lauw pintje op een vierkante halve meter platgetrapte grassprietjes of stedelijk asfalt? Noteer deze festivals dan zeker in je agenda!

LaSemo op 8, 9 & 10 juli 2022

Op dit duurzame festival betreed je een heel andere wereld – of zeg maar: werelden, want naast de traditionele concerten kan je er ook proeven van tal van andere activiteiten. 'L'amusoir' neemt je mee naar een kermis in jaren '30-stijl met krachtspelletjes, hooibaalwerpen en behandigheidsproeven. In Wonderland kunnen de kleintjes deelnemen aan een poppenspektakel en zich laten schminken, waarna ze kunnen experimenteren met linosneden met natuurlijke materialen. Ben je een bierliefhebber? Mis dan de selectie van Guinguette met de bijbehorende sfeer niet, op elk moment van de dag (of de nacht). Nog steeds niet overtuigd? Ga dan eens de straatkunst bewonderen of wandel binnen in de 'Papoterie', waar je kan luisteren naar of praten over sociale of ecologische thema's. Of misschien spreken de rozentuin, de massages en de knusse leeshoekjes van de Zen-zone meer tot je poëtische ziel? Goed om te weten: dit familiefestival is geheel rookvrij, dus rokers moeten hun toevlucht zoeken tot speciaal ingerichte ruimtes.

2311467.jpg

Praktisch

 • Waar: Parc d’Enghien, Avenue Elisabeth in Edingen
 • Inkom: € 18,5/€ 47 (kind/volwassene, vrijdag), € 19,5/€ 48 (kind/volwassene, zaterdag of zondag), € 32,5/€ 98,50 (kind/volwassene, 3 dagen), gratis voor baby's
 • Overnachten: op het terrein zijn er verschillende kampeermogelijkheden: tipi's voor een meer comfortabele ervaring, een familiecamping met animatie tijdens de ochtend, een feestcamping voor wie graag tot diep in de nacht feestviert en een rustige camping voor wie het allemaal wat kalmer mag

Meer info

BOS! Festival op 9 juli 2022

Snak je naar vakantie, maar zit een reis naar verre oorden er deze zomer niet meteen in? Ga dan de unieke, gemoedelijke sfeer opsnuiven op het kleinschalige, gezinsvriendelijke BOS! Festival, op een locatie die doet twijfelen of je nog in eigen land vertoeft. Het festivalterrein ligt namelijk pal in Bergelen, een prachtig natuurdomein van 54 hectare dat zich uitstrekt rond de Bergelenplas. Met artiesten als Gabriel Rios, Girls in Hawaii en Meskerem Mees op de affiche weet je alvast dat het gezelligheid troef wordt. Trouwens, op het BOS! Festival is ‘ecologisch’ het sleutelwoord: carpoolen wordt aangemoedigd en wie met de fiets naar het domein komt, krijgt als beloning een gratis fietsonderhoud van Green Leaf Projects. Vergeet ook je klapstoeltje niet!

bos-2018-3-of-217.jpg
©BOS! Festival

Praktisch

 • Waar: provinciaal domein Bergelen, Hemelhofweg 27 in Gullegem (Wevelgem)
 • Inkom: € 42 in voorverkoop, gratis voor kinderen onder 12 jaar
 • Overnachten: er zijn geen campings op het terrein, maar wel in de buurt: een grote kampeerweide in Moorsele en een glamping in Lauwe

Meer info

Esperanzah! op 28, 29, 30 & 31 juli 2022

In vroegere tijden was de abdij van Floreffe, idyllisch gelegen hoog op de oever van de Samber, een plek van rust, stilte en bezinning voor de norbertijnse paters. Eén lang weekend per jaar verandert de site echter in een festivalterrein waar tienduizenden politiek en maatschappelijk geëngageerde muziekliefhebbers hun gading vinden. Peace, love & understanding in een uitzonderlijk kader met een rijke geschiedenis, kortom. Terwijl je jouw culturele horizon verbreedt met muziek, films en performances uit alle uithoeken van de wereld, geniet je van een lokaal / bio / fairtrade / veggie* hapje en drankje met biologisch afbreekbaar servies (*schrappen wat niet past). Goed voor de mensen én het milieu!

esperanzah.jpg
©Esperanzah!

Praktisch

 • Waar: abdij van Floreffe, Rue du Séminaire 7 in Floreffe
 • Inkom: € 114/€ 96 (kassa/vvk) voor 4 dagen, € 46/€ 40 (kassa/vvk) voor 1 dag, gratis voor kinderen onder 11 jaar
 • Overnachten: je hebt de keuze uit de ‘feestcamping’ met de nodige ambiance of de rustige ‘familiecamping’, en er is ook een aparte zone voorzien voor campers en caravans (een campingticket kost € 24/€ 20 (kassa/vvk))

Meer info

JazzWood op 20 augustus 2022

Wie kan genieten van een streepje jazz, blues, funk en soul zal zich als een vis in het water voelen in het Chartreuzenbos nabij Leuven, waar je terecht kan voor een avondje muzikaal swingen. In samenwerking met Agentschap Natuur en Bos werd dit bijzondere jazzfestival al in 2011 uit de bosgrond gestampt en sindsdien neemt het alleen maar in populariteit toe. En wij weten wel waarom … Een donker bos, sfeervol verlicht met lampjes, met getalenteerde muzikanten van eigen bodem op het podium: veel feeërieker wordt het niet! De informatie op de website is net beknopt en vaag genoeg om je nieuwsgierigheid te wekken. Er is een parking in de buurt voorzien, maar het laatste eindje doe je te voet of met de fiets, zoals het hoort voor een natuurliefhebber.

jazzwood.jpg
©Jazzwood team

Praktisch

 • Waar: Chartreuzenbos, Kortrijkstraat 223 in Holsbeek
 • Inkom: € 25 – opgelet: de online tickets zijn momenteel uitverkocht, om te reserveren stuur je een mailtje naar igcsjazzwood@gmail.com (met vermelding van naam, adres en aantal tickets)
 • Overnachten: zet je tentje aan de voet van het Chartreuzenbos op de kampeerplek van Bruno en Machteld (voorzien van toiletten, douche en keukentje)

Meer info

Venetiaanse parade op 28 augustus 2022

Hou je van een vleugje mystiek gemixt met een onversneden carnavalssfeer, dan mag je de Venetiaanse parade in het domein van Gaasbeek, georganiseerd door Agentschap voor Natuur en Bos, zeker niet missen. De prachtig uitgedoste figuren, traditioneel gemaskerd in Venetiaanse stijl, vertrekken aan het kasteel van Groenenberg voor een kleurrijke optocht richting de Museumtuin van Gaasbeek. Een ticketje voor de parade geeft je automatisch ook toegang tot de Museumtuin zelf, en dat bezoek mag je zeker niet laten schieten. Schuif aan voor een gratis rondleiding en ontdek dit ijzersterke staaltje van levend cultureel erfgoed, bestaande uit boomgaarden en een moestuin vol vergeten groenten en fruit, bestoven door eigen bijen.

venetiaanse-parade.jpg
©Natuur en Bos

Praktisch

 • Waar: Museumtuin, Kasteelstraat 40 in Gaasbeek
 • Wanneer: de Museumtuin is open van 10 tot 18 uur en de parade vindt plaats van 14 tot 14.30 uur, nadien is er tijd voor selfies met de personages
 • Inkom: € 5 (standaardtarief), € 4 (reductietarief), gratis voor personen onder 18 jaar en werknemers van Agentschap voor Natuur en Bos

Meer info

Deep in the Woods op 9, 10 & 11 september 2022

Mag het ietsje meer zijn? In het vakantiedomein Massembre wacht je een absolute totaalervaring, waarbij je soms zelfs letterlijk ondergedompeld wordt in de natuur. Zo kan je behalve muziekoptredens en openluchtfilms bijwonen ook deelnemen aan een gegidste natuurwandeling in de omgeving of het kind in jezelf loslaten op het avonturenparcours tussen de bomen. Wil je even bekomen van alle festivalprikkels? Duik dan de Finse sauna in of dobber onder de sterrenhemel in een heet, Noors bad. Voor de vroege vogels wacht een verkwikkende yogasessie bij het ochtendgloren. Als je na dit bijzondere festival niet als herboren terug huiswaarts keert, dan weten we het ook niet meer.

deep-in-the-woods.jpg
©Wouter Van Vaerenbergh

Praktisch

 • Waar: vakantiedomein Massembre in Heer-sur-Meuse
 • Inkom: € 45 (+18 jaar), € 15 (6 tot 11 jaar), € 5 (0 tot 5 jaar) voor het volledige weekend
 • Overnachten: er is een camping op het domein waar je je eigen tentje kan opzetten of er één kan huren. Of je kan een van de budget- of comfortkamers in het vakantiecentrum boeken

Meer info

Meer over


Gerelateerde artikels