Dit zijn de groenste GR-wandelpaden in Vlaanderen
Voel je het stappersbloed door je aderen stromen? Sta je elk weekend vroeg op om je wandelschoenen schoon te schrobben voor alweer een nieuwe ontdekkingstocht in onze eigen natuur? Weet dan dat het niet bij korte wandellussen van een uurtje hoeft te blijven. Ook in Vlaanderen vind je tal van langeafstandsroutes, waar je gerust een hele dag (of langer) zoet mee bent! Smeer je kuiten dus maar in voor de favoriete GR-wandelpaden van Onze Natuur, dwars door onze mooiste, groenste streken.
Wat zijn GR-paden?
Je kent ze vast wel, de wit-rode markeringen die je her en der aantreft op bomen, rotsen en paaltjes langs bos- en veldwegen. Voor doorgewinterde stappers zijn die horizontale streepjes codetaal voor ‘100% gegarandeerd wandelplezier’, want ze geven aan dat je je op een GR-pad bevindt. Die twee letters staan voor ‘Sentiers de Grande Randonnée’ of ‘Grote Routepaden’, een netwerk van langeafstandswandelpaden dat zich over heel Europa uitstrekt. Ook in België kan je ze terugvinden. Zo passeert bijvoorbeeld de internationale GR 5, die van de Noordzee in Hoek van Holland helemaal tot aan de Middellandse Zee in Nice loopt, door ons land. Goed voor een afstand van meer dan 2.150 kilometer!
Laat je echter niet afschrikken door de vele kilometers die deze wandelpaden hun faam bezorgen. Eigenlijk zijn de GR-paden zowel voor professionele hikers als voor beginnende wandelaars geschikt: zo zijn er tal van mogelijkheden om de routes met elkaar te verbinden voor een extra lange wandeltocht, maar evengoed kan je ervoor kiezen slechts één etappe – of zelfs een stukje ervan – af te leggen. En dan heb je nog de zogenaamde Treinstappers, dat zijn behapbare dagtochten die je van station naar station brengen. Dit toegankelijke concept bespaart je alvast de nodige kopzorgen over waar je je auto moet achterlaten.
Onze favoriete GR-paden in Vlaanderen
Zin om je veters vast te strikken en Vlaanderen te ontdekken langs de mooiste GR-routes? Wij zetten je op pad!
GR 561 Kempen Maaspad: dwars door de Limburgse Kempen
- Start: Schaffensepoort in Diest
- Einde: Oude Sint-Servaasbrug in Maastricht
- Afstand: 222 km
Mechelse Heide in Nationaal Park Hoge Kempen
Het zal je niet verbazen dat je één van de groenste GR-paden van Vlaanderen in de provincie Limburg moet gaan zoeken. Dankzij de aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden kan je hier kilometerslang wandelen van het ene in het volgende landschapstype, waarbij je amper een verharde weg onder je voeten zal voelen. Haar weelderige natuur heeft de streek vooral te danken aan de aanwezigheid van water: zo doorkruis je natte beemden en moerassen, vennen, heide en beekvalleien, terwijl je langs kanalen en rivieren zoals de Nete en de Dommel wandelt. Klein weetje: als je de volledige route aflegt, dan zal je zowat alle Kempense kanalen overgestoken hebben. En dat zijn er heel wat!
Natuurlijk mogen ook de typische Kempense naaldbossen niet ontbreken, met als kers op de taart: een fikse klim naar het Kempens plateau, waar je beloond wordt met mooie panorama’s over de Mechelse Heide in Nationaal Park Hoge Kempen. Ook een kort uitstapje naar onze noorderburen maakt deel uit van het pakket, want de GR 561 steekt halverwege en aan het einde eventjes de grens over.
GR 5A en GR 512: in het spoor van de Ronde van Vlaanderen
- Start: Abdijkerk van Ninove
- Einde: Markt van Geraardsbergen
- Afstand: 26,4 km
Raspaillebos
Ben jij zo iemand die naar de Ronde van Vlaanderen kijkt voor de mooie natuurbeelden en niet zozeer voor de prestaties van de wielrenners? Goed nieuws: ook voor wandelaars bieden de Vlaamse Ardennen de nodige troeven. Opgelet wel, want aan deze sterk glooiende regio waag je je beter niet met ongetrainde benen! De tocht begint en eindigt dan wel in een stad, maar dankzij de gevarieerde natuur van de Dendervallei wandel je tijdens deze dagtocht wel grotendeels door het groen, slechts sporadisch onderbroken door een gezellig dorpje, zoals Aspelare, Voorde en Zandbergen.
Eens je de Dender overgestoken hebt, zet je je maar beter schrap, want vlak voor je doemen de Bosberg (105 m) en de Oudenberg (110 m) op. Op de flanken van de Bosberg tref je het Raspaillebos aan, een overblijfsel van het grote Kolenwoud dat zich na de kaalkap van de Tweede Wereldoorlog goed herpakt heeft. Heb je deze flinke beklimmingen tot een goed einde kunnen brengen? Geniet dan nog even van het uitzicht voor je je aan de fameuze Muur van Geraardsbergen waagt. Met zijn hellingsgraad van 20 procent deed hij al menig wielertoerist peentjes zweten, maar jij mag hem gelukkig bergafwaarts leren kennen. Alhoewel … Mispak je niet, want ook de meest ervaren stappers moeten halverwege toch even op adem komen en de knieën wat rust gunnen. Gelukkig kan je nadien energie bijtanken met een echte Geraardsbergsemattentaart!
Streek-GR Groene Gordel: op ontdekking rond het Brussels Gewest
- Start & einde: treinstation Halle
- Afstand: 145 km
Zoniënwoud
Wist je dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volledig omsingeld wordt door de provincie Vlaams-Brabant? Zij legt als het ware een krans van groen om onze hoofdstad heen: de Groene Gordel. Zo dicht bij Brussel verwacht je misschien niet zoveel natuur, maar daar zou je wel eens van op kunnen kijken! Deze Streek-GR doorkruist het zacht glooiende en landelijke Pajottenland, de Brabantse Kouters met haar prachtige parken en tuinen, en het Dijleland, waar je getrakteerd wordt op mooie bossen en holle wegen.
Vertrekken doe je in Halle en je kiest zelf of je vervolgens met of tegen de wijzers van de klok rond Brussel gaat wandelen. Welke richting je ook kiest, je mag je sowieso aan deze blikvangers op je pad verwachten: het prachtige, uitgestrekte Zoniënwoud, het Park van Tervuren, de Plantentuin in Meise en het kasteel van Gaasbeek. Opgelet: een Streek-GR herken je aan de geel-rode markeringen, in plaats van het typische wit-rood van de ‘gewone’ GR. Al zal je die bekende streepjes ook wel tegenkomen op je pad, aangezien de Groene Gordel ook deels gebruikmaakt van andere GR’s.
GR 12, GR 128 en Streek-GR Dijleland: langs de beemden van de Beneden-Dijle
- Start & einde: Mechels Broek
- Afstand: 25,3 km
Mechels Broek
Het Mechels Broek is een prachtige start- en eindlocatie voor deze behapbare, maar desalniettemin pittige dagwandeling. Vergeet zeker je waterdichte wandelschoenen niet, anders zou je wel eens van een vochtige reis kunnen thuiskomen! In dit natuurgebied – gelegen in de vallei van de Beneden-Dijle en beheerd door Natuurpunt – kan je nog een echt ongerept stukje groen in Vlaanderen vinden. Het wordt netjes onderhouden door de grote, vriendelijke gallowayrunderen, die al grazend de biodiversiteit stimuleren.
De vele vijvers, poelen en beekjes zorgen voor een rijkdom aan natte natuur, terwijl de vele rustige jaagpaden je toegang geven tot de graslanden en het broekbos van de omliggende, landelijke gemeenten Bonheiden en Rijmenam. Ben je het spoor eventjes bijster? Geen nood, de immer aanwezige Dijle zorgt steeds voor een onmisbaar herkenningspunt. Zoek je een groen wandelparadijs in het midden van Vlaanderen, dan is dit de beste tip die we kunnen geven!