Ga naar main content
vilda-59117-bijeneter-yves-adams-1900-px-60158.jpeg
Yves Adams

Deze dieren hebben de felste kleuren

Wie denkt dat hij naar tropische regenwouden of verre koraalriffen moet reizen om mooie kleurtjes te spotten, heeft het mis. Ook in onze natuur lopen, vliegen en zwemmen er dieren rond die van opvallen hun handelsmerk gemaakt hebben. 

Onze top drie van felle vogels

Let er maar eens op: vogels met de mooiste kleurtjes zijn meestal mannetjes. Ze maken dan ook gretig gebruik van hun flashy outfit om indruk te maken op de vrouwtjes. Die redeneren: als een man met zo’n verenkleed toch uit de handen van roofdieren weet te blijven, moet hij wel uitgerust zijn met goeie genen. 

Links - bijeneter (Yves Adams); midden - wielewaal (Yves Adams); rechts - ijsvogel (Yves Adams)
Links - bijeneter (Yves Adams); midden - wielewaal (Yves Adams); rechts - ijsvogel (Yves Adams)
  1. Bijeneter
    Op één staat zonder twijfel de bijeneter, een van de kleurrijkste vogels in Europa die regelmatig ons land aandoet. Als boodschapper van de klimaatopwarming, komt hij hier zelfs af en toe tot broeden. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een papegaaiblauwe buik, felgele kin, roodbruin achterhoofd en rug, en een fancy zwarte oogstreep. 
  2. Wielewaal
    Het kanariegele mannetje van de wielewaal krijgt van ons een welverdiende tweede plaats. Helaas voor fans van kleurtjes kan je hem vaker horen dan zien. Ondanks zijn felle verschijning weet hij zich prima te verbergen in het gebladerte. 

  3. IJsvogel
    Zie je een metallic blauwe, gevleugelde flits boven het water? Een beetje zoals de gouden snaai van Harry Potter, maar dan in 50 tinten turquoise? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk onze bronzen medaille gespot: de prachtige ijsvogel. Spits je oren voor zijn schelle fluitje en speur de omgeving af naar overhangende takken om hem nogmaals te bewonderen. Oogstrelend mooi!

Drie oogverblindende amfibieën

Bij amfibieën hebben felle kleuren vaak een ander doel dan gewoon ‘mooi zijn’ voor het andere geslacht. Kijk maar naar deze podiumplaatsen: 

Links - vuursalamander (Yves Adams), midden - boomkikker (Yves Adams), rechts - heikikker (Jeroen Mentens)
Links - vuursalamander (Yves Adams), midden - boomkikker (Yves Adams), rechts - heikikker (Jeroen Mentens)
  1. Vuursalamander
    De felgele vlekken van onze gouden medaille schreeuwen het uit: “ik ben giftig!” Een boodschap woordoor roofdieren instinctief de vuursalamander ontwijken. En dat zouden mensen ook beter doen: alle verboden ten spijt om het dier voor uitsterven te behoeden, wordt de zwart-gele salamander nog steeds gevangen als eyecatcher voor vivaria. 
  2. Boomkikker
    Op de tweede plaatst staat nog een amfibie dat ernstig bedreigd wordt. De boomkikker heeft oranjegele ogen en een grasgroene rug, die kan verkleuren tot bruinig. Die kleuren verklappen hoe de kikker zich voelt: hoe minder zorgen, hoe vrolijker zijn teint!  Boomkikkers lijken zo weggelopen uit een tropisch regenwoud, maar leven hier gewoon tussen de bramen - maar dan alleen op heel unieke plekjes. 

  3. Heikikker
    Met onze hekkensluiter is iets aparts aan de hand. Slechts enkele dagen per jaar kleurt het mannetje smurfenblauw om - jawel - vrouwtjes te verleiden. Dat doet hij niet met behulp van kleurpigmenten, maar door lymfevloeistof tot vlak onder de huid te pompen. 

Drie insecten om in te kaderen

Onder de insecten vormen felle kleuren helemaal geen uitzondering. Er drie uitpikken voelt misschien wat armzalig aan, maar stuur vooral suggesties in die zeker niet kunnen ontbreken in een toekomstige, nu al gegeerde felle-insecten-special (eat that, Playboy!). In deze editie hebben we gekozen voor een gevarieerd podium met één vliesvleugelige, één kever en één vlinder. 

Links - goudwesp; midden - Sint-Jacobsvlinder (vlinder en rups); rechts - citroenlieveheersbeestje (Rollin Verlinde)
Links - goudwesp; midden - Sint-Jacobsvlinder (vlinder en rups); rechts - citroenlieveheersbeestje (Rollin Verlinde)
  1. Goudwesp
    Wie anders kan met de eerste ereplaats gaan lopen dan de gewone goudwesp, met prachtig iriserende kleuren. Het contrast tussen haar blauwige kop- en borststuk, en haar fuchsia achterlijf maken van haar met stip één van de mooiste insecten uit ons land. 
  2. Sint-Jacobsvlinder
    Deze nachtvlinder is ook overdag actief en valt vooral op wanneer hij zijn vleugels uitslaat. Dan komen zijn bloedrode achtervleugels tevoorschijn. Ook zijn giftige rups is een opvallende verschijning met smalle, diepzwarte strepen over een oranjegeel lichaam. 

  3. Citroenlieveheersbeestje
    Alle lieveheersbeestjes zijn giftig en dat maken ze meteen duidelijk met hun felle kleuren. Wie goed kan tellen, ontdekt 27 zwarte stippen op het flashy gele schild van deze kever. In tegenstelling tot zijn bladluisverslindende neven en nichten, leeft het citroenlieveheersbeestje op een dieet van schimmels. Een welverdiende derde plaats! 

Meer over


Gerelateerde artikels