Ga naar main content
vilda-120563-kajakken-lars-soerink-1900-px-53124.jpg

De mooiste kajaktochten in onze natuur

Wanneer de zomer in het land is, krijg je vanzelf zin in om naar buiten te gaan! Krijg je maar geen genoeg van alles wat de natuur ons te bieden heeft? Wil je je horizon verruimen en al sportend nieuwe landschappen ontdekken? Laat jezelf dan eens te water op één van onze rivieren met een kajak. In dit artikel stellen we jou de mooiste stromen voor om al roeiend te ontdekken. 

Deze onbetwistbare zomersport kan je trouwens niet alleen ten zuiden van de taalgrens beoefenen, ook in Vlaanderen hebben we enkele pareltjes gevonden. Maar vooraleer we overgaan tot de praktische kant, eerst vijf korte, historische weetjes om mee uit te pakken tegenover je kajakmakkers: uitgevonden door de Inuit, bekleed met dierenhuiden, volledig waterdicht, boot voor walvisjacht, sport sinds 19de eeuw. Zo, nu dat achter de rug is, over tot de orde van de dag: kajakken voor natuurliefhebbers die eens wat anders willen dan de Lesse afvaren. Hier zijn vijf wilde alternatieven: 

Langs de meanders van de Semois

Ook in de Ardennen, ligt de Semois. Deze eerder rustige en ondiepe rivier is geschikt voor alle kajakkers, van beginner tot expert. Langs de oevers van de Semois vind je heel wat plekken om te starten en materiaal te huren. De routes variëren van 7 tot 25 km en onderweg kom je o.a. de beroemde Tombeau du Géant (het Graf van de Reus) tegen, passeer je pittoreske Ardeense dorpjes, vaar je door woeste natuurgebieden en word je zelf figurant van het uitkijkpunt ‘Jambon de la Semois’ - het lijkt ons onnodig om je te vertellen welke vorm de rivierbocht hier aanneemt ;-). 

vilda-43645-meanderende-semois-yves-adams-800-px-53127.jpeg
Yves Adams

Bijna-aan-zee in de Westhoek

Voor deze route trekken we naar het verre (of dichtbije, afhankelijk van je woonplaats) West-Vlaanderen. De rijke geschiedenis van de IJzerstreek met zijn bloederige veldslagen in de Eerste Wereldoorlog oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op toeristen van heinde en verre. Wie het obligate sight-seeing wil combineren met een vleugje sport, kan ook hier de voetjes in een kajak laten zakken. Een minder historisch verantwoord alternatief is een bezoek te water aan de polders, maar je krijgt dan wel een onnavolgbaar stukje natuur voorgeschoteld. Of misschien wil je wel een zeekajak testen in Westende? 

Ontdek het land van de legendes op de Amblève

Nog zo’n niet-te-missen rivier voor kajakliefhebbers is de Amblève. Haar vallei is ongeveer even beroemd omwille van deze watersport, als om de legendes die er aan het kampvuur worden verteld. Je kan je vaartocht bijvoorbeeld starten bij de ontzagwekkende waterval van Coo en de beroemde abdij van Stavelot ontdekken, of je kan de andere richting uitgaan en aanmeren in Cheneux. Omwille van de lage moeilijkheidsgraad, is de Amblève een geschikte rivier om te ontdekken of kajakken iets voor jou is. En onderweg krijg je het zicht op de prachtige valeibossen er gratis bij. 

Varen op de Kleine Nete

In de provincie Antwerpen kan je de wilde natuur van de vallei van de Kleine Nete ontdekken vanop het water. Een traject van in totaal 25 km voert je van de watermolen van Retie naar die van Grobbendonk, maar je kan ook vroeger uit- of later instappen aan één van de gezellige picknickplaatsen onderweg. Dit kloppende hart van de Kempen staat bij natuurliefhebbers bekend om zijn talrijke biodiverse natuurgebieden: De Zegge, het Olens Broek en het Peertsbos. Hou dus je ogen open voor enkele zeldzame diersoorten die je hier kan aantreffen! 

De wonderen van de Ourthe

Onze laatste tip neemt je mee naar de rand van de kleinste stad ter wereld: Durbuy. Hier kan je langs de muren van de oude stad varen om de historische site vanop het water te bewonderen. Zin in een minder toeristisch gebied? Vertrek dan vanuit Barvaux richting het Domaine de Palogne, en aanschouw hoe vanuit de hoogte de Burcht van Logne voor je opdoemt. 

Praktische informatie

Sta je te springen om het avontuur aan te gaan? Vergeet niet om het waterniveau van de rivier die je uitgekozen hebt na te kijken voor je vertrekt. Is de waterstand te laag, dan kom je niet ver, en als hij te hoog staat breng je jezelf misschien in gevaar. Voor Wallonië kan je hier de kaart met bevaarbare waterwegen raadplegen. Elke ochtend wordt de actuele situatie geüpdatet zodat je er zeker van bent dat jouw gekozen route open is. Hou er rekening mee dat je enkel overdag mag kajakken tot max. 20u (afhankelijk van de gekozen rivier). 

Meer over


Gerelateerde artikels