Ga naar main content
dsc-0949.jpeg

Op het water en onder een regenboog: hoe idyllisch kan een yoga-sessie zijn?

Vooraleer je verder leest, moet ik iets bekennen. Ik brand nooit een stokje wierook, zie mezelf als een nuchtere ziel en sta op een no-nonsense manier in het leven. En toch trekt het idee achter yoga mij aan: focussen op je houding en ademhaling om je lichaam te leren kennen en mentaal tot rust te komen. Alleen heb ik een hartsgrondige hekel aan turnmatjes, zweterige zaaltjes, yogamuziek en - welja - wierook dus. 

Wiebelend op een SUP of stand up paddle board

Ik ben dan weer wél een heel grote fan van water. De kabbelende stilte, de blauwe weerspiegeling van wolken en lucht, de frisse geur van de natuur … een feel-good cocktail om u tegen te zeggen. De beste manier om een rotdag weer goed te maken, is voor mij een tripje naar de waterkant

Dus trok ik vorige week naar Zutendaal om op de Papendaalse plas aan yoga te doen - op een SUP-board. Dat is een grote, brede surfplank die verrassend stabiel op het water ligt. In plaats van je te laten meevoeren door wind of golven, peddel je op een SUP-board volledig op eigen kracht over het wateroppervlak. Ondertussen werk je aan je uithouding, geniet je van de omgeving of doe je aan yoga. 

Weer of geen weer: het water op!

Op de parking staat yogi Renilde Oben van Verademing mij en nog een deelnemer op te wachten. In de verte zien we dreigende onweerswolken en horen we de lucht rommelen. Even twijfelen we of het wel een goed idee is om het water op te gaan. We trekken een wetsuit aan en besluiten om voor de opwarming toch maar even die dekselse matten op het strandje te leggen. Maar de weergoden zijn ons goedgezind en nog voor we ons kunnen neervlijen, breekt de zon door. 

We krijgen elk een peddel en een SUP-board, dat nog groter en logger is dan ik me had voorgesteld. Met behulp van het handvat in het midden krijg ik het nét tot aan het water gesleurd. Gelukkig is dat helemaal niet ver en vanaf dan zijn de rollen omgekeerd en vervoert de plank mij. We starten met peddelen op onze knieën en zien de natuur aan ons voorbij glijden.

Neerwaartse hond ontmoet omgekeerde fuut

Vrij snel gaan we rechtstaand verder en roeien we de halve plas rond, genietend van het uitzicht. Verschillende watervogels houden ons vanop een afstand in de gaten, af en toe vliegt er een troep ganzen langs ons heen. We zoeken een plekje in de zon, leggen onze peddels neer en starten met enkele basisoefeningen. In de verte verschijnt een regenboog: picture perfect! 

Renilde begeleidt ons met korte instructies en doet de houdingen voor. Wanneer we bij de neerwaartse hond aanbelanden, neem ik de tijd om het beeld van de omgekeerde waterplas tot mij te laten doordringen. Het is een surrealistische ervaring, met twee futen die voorbij zwemmen daar waar voor mijn hersenen de lucht hoort te zijn. 

yoga-sup-5.png

Waar ben ik ook alweer?

We drijven af naar de kant en worden verplicht weer wat verder te peddelen. Aan de overkant van de plas houden we halt in de buurt van een locatie waar nog actief zand gewonnen wordt. Ik maak kennis met de ‘vuurademhaling’: kort en ritmisch uitademen door de neus terwijl je je buik intrekt. Water en vuur: het blijkt een rustgevende combinatie te zijn. 

Tijdens de ademhalingsoefeningen merk ik dat mijn ogen dicht glijden. Het maakt me nog meer bewust van de geluiden in de omgeving en de bewegingen van m’n SUP-plank. Wanneer je in een klas of op het gras aan yoga doet, weet je vanzelf dat je het achterwerk van je voorganger te zien krijgt als je weer voor je uit kijkt. Op het water weet je nooit vooraf welke richting je SUP-plank opgaat. Je krijgt het gevoel helemaal van de wereld te zijn, in een parallel universum met een nieuw uitzicht telkens wanneer je je ogen opent.

Verfrissende regen en een warme duik

De lucht trekt weer dicht, er steekt een windje op en het begint te regenen, maar dat kan de pret niet bederven. Voor de zekerheid varen we terug richting strand, zodat we snel uit het water kunnen als er toch een onweer losbreekt. De druppels vallen fris op onze huid, waardoor het water van het meer nog warmer lijkt. Dat maakt dat mijn mede-yogi haar plotse valpartij gelukkig niet zo erg vindt: een nat pak hoort bij de risico's van de sport.

Na 1,5 uur inspannen en ontspannen op het water, alleen met z’n drieën op de grote plas, zit onze les erop. Voor herhaling vatbaar? Zeker weten. Namasté!

dsc-0997.jpeg

Meer over


Gerelateerde artikels