Ga naar main content
shutterstock-752686156.jpg

5 x onze natuur ontdekken vanop de fiets

In onze Belgische natuur, ver weg van autowegen en verkeer, kom je pas echt tot rust. Bovendien ontdek je er vaak de mooiste, meest verborgen plekjes. En als je dacht dat je die enkel te voet kan bereiken, heb je het mis. Ook vanop de fiets kan je onze prachtige natuur van dichtbij ontdekken. Dit zijn alvast vijf originele fietstochten om je letterlijk in, op, onder en tussen onze natuur te begeven.

Vélo, tweewieler of stalen ros? Wij Belgen zijn fan van de fiets! En wie geeft ons ongelijk? Als je al trappend door het leven gaat, ontdek je meer en kan je de natuur vanuit een ander perspectief bewonderen. Vanop je fiets zweeft het landschap voorbij en kan je meer zien op korte tijd. Dwars door onze natuur lopen bovendien de meest prachtige fietsroutes die je op plaatsen brengen waar je anders nooit zou passeren. 

Vijf verrassende fietstochten

1. Fietsen langs de heide

In de ‘achtertuin’ van Antwerpen kan je de omgeving van de Kalmthoutse Heide ontdekken vanop je tweewieler. Aan elk van de vier toegangspoorten van het Grenspark start namelijk een fietslus van ongeveer 30 km lang. De lussen sluiten op elkaar aan zodat je ook langere fietstochten van 60 km of 90 km kan maken. De routes slingeren tussen de purperen hei en prachtige bossen, langs pittoreske dorpjes en groene passages. De fietspaden zijn zowel voor gezinnen met kinderen als doorwinterde mountainbikers geschikt. Vergeet zeker niet regelmatig te stoppen om te genieten van de adembenemende schoonheid van Kalmthoutse heide en zijn omgeving.

Meer info:

2. Fietsen langs megalieten

In het zuiden van ons land kan je al trappend de Pays de Famenne ontdekken. Deze fietsroute brengt je over een afstand van 23 km langs een paar opmerkelijke bezienswaardigheden zoals een megalietenveld met dolmen en menhirs, het domein van Hottemme en twee van de Mooiste Dorpen in Wallonië: Ny en Wéris. Je kan je fietstocht starten in Wéris (knooppunt 65) of in Hotton (knooppunt 70).

Meer info over deze route vind je hier.

3. Fietsen door de bomen

In het Pijnven in Hechtel-Eksel hangt sinds kort een iconische fietsbrug die je tot 10 meter boven de grond brengt. Via de 700 meter lange dubbele cirkel trap je met een hellingsgraad van max. 4 procent richting de kruinen van de bomen in het Limburgse Bosland. Deze innovatieve fietsbeleving in hogere sferen maakt deel uit van het Limburgse fietsroutenetwerk en ligt aan fietsknooppunt 272. Van hieruit vertrekken ook nog een 8-tal suggestieroutes waarlangs je je fietstocht kan verderzetten. Je kan trouwens ook als voetganger (met rolstoel en/of buggy) de fietsbrug en het bijhorende uitzicht verkennen.

Meer info over 'Fietsen in de Bomen' vind je hier.

fietsen-door-de-bomen-in-bosland-9873-4.jpg
Visit Limburg

4. Fietsen tussen natuur en fruitbloesems

In de Zoutleeuwse boomgaardenregio kan je vier fietsroutes (van 22 km tot 45 km) ontdekken die je door een glooiend landschap vol fruitbloesems en moderne kunstwerken gidsen. Verspreid over het traject passeer je langs verschillende fruitbeeldige kunstwerken, geïnspireerd op de de fruitteelt in de regio. In deze buurt ligt ook provinciedomein Het Vinne waar je aansluiting vindt op verschillende andere fietsroutes. Hier kan je heerlijk pauzeren en onze natuur van dichtbij ontdekken dankzij de leuke speeltuin, uitkijktorens en vogelkijkhutten. Bovendien ligt het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen in dit natuurgebied.

Klik verder voor meer info over de fruitbeeldige fietsroutes en provinciedomein Het Vinne.

5. Fietsen over het water

Ga je in plaats van hoog de bomen in liever over het water? Ook dan kan je je fietshart ophalen in Limburg. Op het domein van Bokrijk, aan fietsknooppunt 91, rijd je 212 meter lang over een fietspad dat onder de waterspiegel ligt. Dwars door de vijvers van De Weijers loopt namelijk een unieke rijstrook waar je het water bijna kunt voelen als je erover fietst. Deze haast magische natuurbeleving heet dan wel ‘Fietsen door het Water’, je kan er natuurlijk ook wandelen of joggen. Vanop de oever heb je ook een bijzonder uitzicht: allemaal kopjes die net boven het water uitsteken.

Klik hier voor meer informatie over 'Fietsen door het Water'.

fietsen-door-het-water-in-bokrijk.jpg
Visit Limburg

Gebruik onze fietsknooppunten

Aan de hand van het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk in Vlaanderen en Wallonië pedaleer je makkelijk van het ene knooppunt naar het andere. Op elk kruispunt vind je een genummerd bord met wegwijzers naar het volgende fietsknooppunt. Stippel online je fietsroute uit of laat je tijdens je fietstocht verrassen.

Meer over


Gerelateerde artikels