Ga naar main content
shutterstock-1245550858.jpg

Zeven weergaloze gezondheidseffecten van onze natuur

‘De natuur als medicijn’, ‘de helende kracht van het groen’, ‘het bos als therapeut’ … Het zijn maar enkele uitspraken die erop wijzen dat je – letterlijk en figuurlijk – een beter mens wordt van onze natuur. Dat dat geen holle woorden zijn, bewijzen BOS+ en CM met hun 30-30 campagne, dit jaar toe aan een vijfde editie. Gezondheid! 

De uitdaging? Vanaf 7 maart gedurende 30 dagen dagelijks een half uurtje bewegen in het groen. Een haalbare kaart voor iedereen, als je het ons vraagt. Bovendien betekent die kleine moeite een groot verschil voor je gezondheid. En dan is er nog een leuk extraatje: voor elke deelnemer wordt een boom geplant in het 30-30 bos! 

Welke gevolgen heeft de natuur op jouw gezondheid?

Tijdens de vorige editie van 30-30 vroeg natureminded.be aan alle deelnemers om een enquête in te vullen. Dat deden ze vlak voor, vlak na en een maand na de campagne. De resultaten zijn verbluffend: door dagelijks kort en licht te bewegen in de natuur, gaat je fysieke en mentale welbevinden erop vooruit. Het effect is zelfs 30 dagen later nog merkbaar! 

Doe zelf mee!

Hou jij wel van een – haalbare – uitdaging én wil je werken aan een gezonde geest in een gezond lichaam? Schrijf je met enkele muisklikken in op de website van 30-30.be. Vanaf 7 maart hebben we dan dagelijks een afspraak met jou in onze wilde natuur! 

shutterstock-717940207-1.jpg

Heb je nog een klein duwtje in de rug nodig? Dan zetten we hier alle voordelen van een regelmatig bosbad nog even op een rij: 

1. Je gezondheid verbetert

Deelnemers aan de campagne gaven duidelijk aan dat ze zich lichamelijk gezonder voelden door vaak de natuur in te trekken. Dat is niet zo gek: je luchtwegen kunnen alleen maar baat hebben aan de gezonde lucht. Bossen staan bekend om hun filterende werking t.o.v. fijn stof. Bovendien halen planten CO2 uit de lucht om bouwstoffen aan te maken. Daarbij stoten ze verse zuurstof uit: heerlijk! 

2. Je bent fitter

Zeker als je het niet gewend bent om dagelijks te bewegen, zal je conditie ongetwijfeld verbeteren door een dagelijkse natuurbad. Wie weet raak je meteen ook een paar kilootjes kwijt! 

3. Je mentale gezondheid gaat erop vooruit

Wie dagelijks de natuur in trekt, voelt zich beter in zijn vel. Denk maar eens aan de prachtige ontmoetingen die je kan hebben in een bos: ontluikende bloemen, een grazende ree, een specht op vrijersvoeten … Daar word je toch instant gelukkig van? 

4. Je kan je beter concentreren

Dagelijks even in het groen vertoeven, maakt dat je hoofd- en bijzaken beter van elkaar kan onderscheiden. Door tijdig te ontspannen, gaat je concentratievermogen er met grote sprongen op vooruit. Misschien heb je tijdens de middagpauze wel tijd voor een half uur natuur? Dat komt je productiviteit alleen maar ten goede! 

5. Je hebt minder stress

Klinkt aanlokkelijk, niet? Dertig minuten per dag je hobby uitoefenen in de natuur, zorgt voor een pak minder stress! Adem diep in, stop met piekeren en geniet van de pracht om je heen. Je zou er voor minder opuit trekken! 

shutterstock-1099279355.jpg

6. Je slaapt beter

Zouden het de schaapjes zijn die je overdag al geteld hebt? Of zit de gezonde buitenlucht er voor iets tussen? Feit is dat wie geregeld de natuur in trekt, beduidend beter slaapt. 

7. Respect voor de natuur

Tenslotte vinden we nog een belangrijk neveneffect het vermelden waard. Als je dagelijks van de natuur geniet, voel je je meer verbonden met de fauna en flora om je heen. En wie een groot hart toedraagt aan de natuur, doet zijn uiterste best om die wonderlijke groene wereld mee te beschermen en te behouden. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen! 

Meer over


Gerelateerde artikels