Ga naar main content
shutterstock-148529528.jpg

Verfrissing gezocht? Ontdek 9 openlucht zwemzones in het groen

Snak je ook naar verkoeling wanneer de temperaturen de hoogte in gaan? Zwemmen in de natuur is een uitstekend idee als je wil ontsnappen aan de hitte en de drukte in de stad. Zowel Vlaanderen als Wallonië tellen heel wat leuke natuurplekjes en erkende zones waar je kan zwemmen in openlucht. Zin om lekker languit pootje te baden of om baantjes te trekken in het groen? Wij verzamelden 9 superleuke zwemvijvers en openluchtzwembaden midden in de Belgische natuur.

Let op: op voorhand reserveren is verplicht. Neem voor je vertrek een kijkje op de website van het openluchtzwembad of de zwemzone in kwestie voor meer info met betrekking tot de meest recente coronamaatregelen. Wil je nakijken welke maatregelen van toepassing zijn in jouw regio? Kijk op info-coronavirus.be.

Zwemzones in Vlaanderen

Vlaanderen is een paradijs voor waterratten met wel honderden locaties waar je kan zwemmen of watersporten in openlucht. Wij gingen op zoek naar de leukste, groene zwemzones.

1. De Gavers in Harelbeke: speelparadijs voor kinderen

In Zuid-West-Vlaanderen kan je tijdens de zomermaanden heerlijk plonsen in het Gavermeer. Deze grote waterplas heeft een afgebakende zwemzone. Hier kan je vanaf 1 juli een frisse duik nemen om daarna heerlijk te zonnekloppen in de groene ligweide. Maar er is meer: deze zwemzone ligt midden in het groene recreatie- en natuurdomein De Gavers met o.a. een hoogteparcours, speeltuin met glijbanen en wandel- en fietspaden. Daarnaast kan je aan het zwempaviljoen ook kajaks huren. De kans is trouwens groot dat je een aantal watervogels spot tijdens je uitstap want het westelijke deel van het Gavermeer doet dienst als vogelreservaat

Meer over de leuke plekjes op dit natuurdomein ontdek je hier.

Vosselare Put, een unieke zwemlocatie in openlucht
www.vosselareput.be

2. Vosselare Put in Deinze: unieke zwemlocatie voor natuurliefhebbers

Wie op zoek is naar een unieke plek om buiten te zwemmen moet bij de vrienden van Vosselare Put in Deinze zijn. Deze vzw houdt een prachtig stukje natuur in stand langs de oevers van de Leie. Vosselare Put staat in de wijde omgeving bekend als een van de mooiste zwemdomeinen dankzij de groene omgeving. Langs het water ligt bovendien ook een clubhuis waar je kan uitrusten en genieten van grootmoeders keuken. 

3. De Plas van Rotselaar: alles voor een actieve gezinsuitstap

In Vlaams-Brabant verzamelen jong en oud zich tijdens de zomermaanden rond ‘de Plas’. Deze grote waterplas ligt in recreatiedomein Ter Heide in Rotselaar. Hier kan je zwemmen in de bewaakte zwemzone met ligweide, (wind)surfen bij Windsurfing de Winge Rotselaar, hengelen, wandelen en fietsen. Genoeg te doen voor het hele gezin dus!

De Paalse Plas, Beringen
Visit Limburg

4. De Paalse Plas in Beringen: een verfrissende tussenstop tijdens je fietstocht

Gebruik je regelmatig het Limburgse fietsroutenetwerk? Dan ben je vast al eens langs de Paalse Plas gepasseerd. Deze vijver is maar liefst 40 hectare groot en is ook de thuishaven van zeil-en windsurfclub Sirocco. Tijdens de zomermaanden is er een gratis toegankelijke afgebakende zwemzone waar je zorgeloos kan zwemmen. Maar ook naast het water kan je vanalles beleven: er is een lig- en speelweide met beachvolleybalveld en piratenspeeltuin voor de kinderen. Fervente vissers komen aan hun trekken in de hengelzone. Ben je op doortocht? Hou dan halt in fietscaféDe Paalse Plas voor wat lekkers.

Zwemzones in Wallonië

Verken Wallonië op of in het water door een van deze leuke zwemzones te bezoeken. Bekijk hier ook het overzicht van alle Waalse zwemgebieden.

5. Het strand van Renipont: alles voor een mini-strandvakantie in eigen land

In het dorpje Lasne-Chapelle-Saint-Lambert ligt het enigste strand van Waals-Brabant. Renipont is niet voor niets populair bij jonge gezinnen: een nieuw zandstrand, een gezellige zwemvijver om in te plonsen mét waterglijbaan, een speeltuin en een terrein voor strandvolleybal. Alles wat je nodig hebt voor een dagje strandvakantie in eigen land.

6. De Lacs de l'Eau d'Heure: watersporten in een beschermd natuurgebied

Ten zuiden van Charleroi in Henegouwen ligt de grootste merensite van België. De vijf meren van Eau d’Heure maken deel uit van een beschermd natuurgebied, goed voor 600 hectare open water, bos en weiland. Het grootste meer, La Plate Taille (3,74 km²) is the place to be als je van zeilen, kajakken, duiken en jetskiën houdt. Ga je liever gewoon zwemmen? Trek dan naar de iets kleinere badzone Falemprise en geniet van het schitterende uitzicht.

Provinciaal domein van Chevetogne (Doische)

7. Provinciaal Domein van Chevetogne: een natuurpretpark voor de hele familie

Vlakbij Rochefort in de provincie Namen ligt het Provinciaal Domein van Chevetogne. Dit natuurdomein met openluchtzwembad heeft alles voor een leuke daguitstap. Na het pootje baden, kan je hier ook minigolfen, in een romantisch bootje rondvaren en langs de kinderboerderij of thematuinen wandelen. En dat allemaal in een prachtige, groene omgeving. Hier kan je makkelijk een hele week spenderen. Goed idee? Boek je overnachting dan in een van de gezins- of groepsaccommodaties op dit mooi natuurdomein.

8. Het meer van Robertville bij Malmédy: watersporten op niveau

In de Oostkantons, op de rand van het plateau van de Hoge Venen (provincie Luik), ligt het meer van Robertville. Dit stuwmeer op 55 meter hoogte maakt deel uit van de rivier de Warche en is een echt paradijs voor watersporters. Installeer je op het zandstrand, ga pootje baden in de afgebakende zwemzone, spring van de duikplank of maak een salto op de watertrampoline. Naast baantjes trekken kan je hier ook windsurfen, zeilen, kajakken en waterfietsen. En dat met een 360°-zicht op de heuvelachtige bossen. Onze tip om optimaal van de omgeving te genieten? Huur een bootje en geniet van de stilte en rust op het water.

Het strand aan de Ourthe in Maboge (www.solivagant.be)
www.solivagant.be

9. La Plage de Maboge: zonnekloppen op het strand in de Ardennen

In het kleine dorp in de Ardennen (Luxemburg) ligt het strand van Maboge waar je rechtstreeks toegang tot Ourthe hebt. Hier kan je een frisse duik in de rivier nemen met zicht op de bosrijke (en dus schaduwrijke) omgeving. Wat wil je nog meer? Misschien een avontuurlijk boottochtje? Dat treft want deze oevers zijn ook het vertrekpunt voor een kajakafvaart van de Ourthe.

Van links naar rechts: het meer van Robertville - Les Lacs de l'Eau d'Heure - Vosselare Put.

Meer over


Gerelateerde artikels