Ga naar main content
Grenspaal aan het Zwin
Grenspaal aan het Zwin

Smokkelroutes: stap grenzeloos de natuur in

Staycation of niet, soms kan het deugd doen om tóch eens de grens over te gaan. Gelukkig hoeft dat niet meer stiekem, zoals tijdens een oorlog of - we zeggen maar iets - een wereldwijde pandemie. Wij verzamelden de allermooiste wandelingen die je laten proeven van de natuur aan en over onze grenzen.

De Elsakker

In Hoogstraten vind je dit typisch kempische landschap met afwisselend bos, heide, vochtige graslanden, poelen en vijvers. Wie goed uitkijkt, ziet tijdens zijn wandeling in de Elsakker misschien ‘gagel’ groeien: een plant die vroeger gebruikt werd om bier te maken. Wie kiest voor de 8 km lange smokkelroute kan ook een kijkje nemen over de grens. 

De Elsakker
Wim Verschraegen
De Elsakker

Andere grensoverschrijdende gebieden in de provincie Antwerpen: 

Het Hageven - De Plateaux

Dat de natuur geen grenzen kent, kan je aan den lijve ondervinden op de grens in Pelt. Op het tweelandenpad (9,7 km) maak je zowel kennis met het Belgische Hageven en de Nederlandse Plateaux. Het kloppende hart van dit natuurgebied is de kronkelende rivier de Dommel, die heel wat bijzondere fauna en flora aantrekt. 

Brug over de Dommel
Brug over de Dommel

Nog meer grenswandelingen in Limburg: 

Het Zwin

Vanop de nieuwe Zwindijk krijg je een onvergetelijk zicht over de Zwinvlakte. De resultaten van de inspanningen om het gebied uit te breiden kan je hier samen met een gids bewonderen. Je leest het goed: deze wandeling kan je enkel doen onder begeleiding, op de eerste zondag van de maand of op afspraak.

Grenspaal aan het Zwin
Grenspaal aan het Zwin

De Geuzeput

In Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen) kan je op stap door de ‘Sentse’ polders van het Meetjeslandse krekengebied. Waardevolle stukjes natuur wisselen af met landbouwpercelen. Pal op de grens met Nederland ligt de Geuzeput, een plek waar de natuur veilig gesteld wordt voor toekomstige generaties. Een aantal akkers in de buurt wordt ook opnieuw omgezet naar poldergrasland, zodat weidevogels er opnieuw een thuis kunnen vinden. 

Klik hier voor nog meer grenzeloos wandelplezier in Oost-Vlaanderen: 

Het Meetjeslandse krekengebied vanuit de lucht
Het Meetjeslandse krekengebied vanuit de lucht

Hauts-Pays

In het Natuurpark ‘Hauts-Pays’, gelegen in de provincie Henegouwen, straalt de natuur één en al rust uit. Bomen, bloemen en beekjes volgen elkaar op en zorgen voor een prachtige wandelroute. Het natuurpark is gelegen in Honnelles, op een steenworp van de Franse grens. Deze plek is niet enkel gekend voor de uitzonderlijke fauna en flora maar ook voor de typische dorpen van de Grande Honnelle vallei. Je kunt kiezen uit twee circuits van 4,5 en 10,6 kilometer waarlangs je ook de Caillou-qui-Bique kunt bewonderen, een natuurfenomeen uit de regio. 

Andere wandelingen in de provincie Henegouwen:

Croix-Scaille

De hoogvlakte van Croix-Scaille komt zo'n 505m boven het zeeniveau. Met deze tocht wandel je naar Gedinne, het hoogste punt in de provincie Namen. Hier ontdek je tijdens je wandeling uittgestrekte bossen, veengebieden en riviertjes. De wandelpaden zijn duidelijk aangegeven en leiden naar het Scaille-bos en de Franse grens. Er zijn twee routes: de ene neemt je mee over de vlonders van het natuurreservaat 'La Fange de l’Abime', bij de andere volg je de route van de verzetstrijders uit WOII. 

Gedinne
Gedinne

Hier kan je ook nog de grens oversteken in Namen:

Van het Signaal van Botrange naar Monschau

De volgende grensoverschrijdende wandeling is te vinden in de provincie Luik en brengt je naar de Duitse stad Monschau. Hier vind je niet alleen pittoreske vakwerkhuizen maar vooral ook een uniek stuk natuur. Aan het 'Signaal van Botrange' bevindt zich het best gekende veengebied van ons land. De tocht begint met een sompige pad dat uiteindelijk overgaat tot bossen met unieke planten die je naar de vallei van de Rur brengen. Je kunt hier zo’n 17,2 kilometer met volle teugen genieten van de prachtige natuur. 

Botrange
Botrange

Nog meer onbegrensde wandelingen in Luik:

Escapardenne Eislek Trail

Met deze wandeling begin je aan een avontuur van 106 kilometer, verdeeld over 5 dagen. De trail vertrekt in het Luxemburgse Kautenbach en eindigt in Roche-en-Ardenne. Deze route werd ontworpen door de strenge Europese normen voor een ‘Leading Quality Trails -label'. De gemarkeerde wandelroute neemt je mee naar plekken met wilde landschappen, bossen, velden, authentieke dorpjes, ontspannende natuurgebieden, steile hellingen en nog veel meer. 

Roche-en-Ardenne
Roche-en-Ardenne

Andere wandelingen in Luxemburg:

Van de voet van de Eifel tot het Mergelland

Met deze weg trek je zigzaggend rond de Frans-Duitse grens, met een lichte omweg langs Nederland. De charme van deze regio komt voort uit de opmerkelijke  natuur en een fascinerende geschiedenis. Het bestaat uit charmantte weiden en heuvelketens waar je ook historische gebouwen kunt vonden zoals het kasteel van Raeren, een 14e-eeuws gebouw omringd door water.

Mergelland Route bij Mesch
Mergelland Route bij Mesch

Meer over


Gerelateerde artikels