Ga naar main content
wpy-tentoonstelling-1.jpeg

Zwin Natuur Park stelt mooiste natuurfoto’s van over de hele wereld tentoon

Deze zomer strijkt de 57ste editie van de prestigieuze Wildlife Photographer Of The Year-tentoonstelling neer in het Zwin Natuur Park. Voor één keer kan je er niet alleen genieten van inheemse kustnatuur, maar werp je ook een ongeziene blik door de lens van 100 topfotografen die het tot laureaat van de gelijknamige fotowedstrijd schopten. 

Een slordige 50.490 kiekjes uit 95 landen ontving het organiserend comité van het Londense Natural History Museum. Een titanenwerk om daar als jury de 100 mooiste, aangrijpendste en meest beklijvende foto’s uit te selecteren, maar het resultaat is adembenemend. Je mag het van ons aannemen: een bezoek aan deze bijzondere tentoonstelling laat niemand onberoerd. 

En laat dat nu net de reden zijn waarom Ina De Wasch, directeur van het Zwin Natuur Park, de fotocollectie zo belangrijk vindt om met de wereld te delen: “De geselecteerde beelden zijn stuk voor stuk pareltjes, misschien zelfs kleurrijker dan bij alle vorige edities. Maar bovenal draagt elk kunstwerk ook een ‘grotere boodschap’ met zich mee. De fotografen vertellen met hun foto’s (en bijschriften) stuk voor stuk verhalen die tot nadenken stemmen.”

Urenlang wachten op sensationele beelden

“Mensen hebben soms hoge verwachtingen wanneer ze de natuur in trekken”, gaat Ina verder. “In natuurdocumentaires krijg je het ene na het andere spectaculaire beeld te zien, zonder daarvoor uit je zetel te hoeven komen. Maar wanneer je zulke dingen live wil zien, heb je geduld nodig. Je moet al je zintuigen aanspreken en je observatievermogen op scherp stellen. Dat wordt mooi geïllustreerd in deze wildlife tentoonstelling. Een fantastische foto vind ik bijvoorbeeld die van twee territoriale hagedissen met een oranjeblauwe ‘keelwam’, een huidflap onder de keel die ze opzetten om vijanden af te schrikken en om vrouwtjes te versieren. De fotograaf vatte dagenlang post op rotsige, Indiase plateaus, bij een verzengende hitte van 42°C. Al die opoffering om dat ene beeld te kunnen maken, een gevoel dat de filmmakers van Onze Natuur maar al te goed zullen kennen! Maar het geeft ook onze bezoekers een belangrijke boodschap mee: je moet je tijd nemen om te kijken, voelen, luisteren naar de natuur. Al die wonderschone dingen kan je ook bij ons meemaken, maar je moet goed leren kijken om ze effectief te zien.” 

Diepe voelsprieten
Laurent Ballesta
Diepe voelsprieten

Foto’s vragen aandacht voor impact mens op natuur

Wie de natuur beter leert kennen, zal er als vanzelf ook beter mee omgaan. Die gedachte is een van de belangrijkste drijfveren voor de redactie van Onze Natuur en schemert ook doorheen elke Wildlife Photographer Of The Year-foto, beaamt Ina: “Met hun felle kleuren trekken de foto’s je aandacht, maar het zijn de bijschriften die je met de neus op de feiten drukken. Op één foto zie je een groep garnalen (Plesionika narval) drijven tussen zwart koraal in de blauwe diepzee. Hun geprefereerde biotoop wordt commercieel bevist met boomkorren, waardoor het koraal én de garnaal dreigen te verdwijnen. Een andere foto toont een duiker te midden van een zeewierbos, een uiterst biodivers stuk onderwaternatuur dat honderden soorten huisvest en een belangrijke rol speelt in de zuurstofhuishouding van onze planeet. Door de klimaatopwarming gaan zulke zeewierbossen langzaam stuk, wat een enorme impact heeft op de biodiversiteit én op ons leefmilieu. Het zijn boodschappen die ons in het Zwin Natuur Park ook nauw aan het hart liggen. We verwelkomen onze bezoekers in de hoop dat ze zich niet alleen ontspannen, maar ook naar huis gaan met nieuwe inzichten en goede voornemens.”

Een rijkdom aan reflecties
Justin Gilligan
Een rijkdom aan reflecties

Zorg dragen voor de natuur is zorg dragen voor jezelf

De relatie tussen mens en natuur is een terugkerend thema in de tentoonstelling. Maar volgens Ina mogen we vooral niet uit het oog verliezen dat een groene omgeving ook een grote invloed op ons uitoefent: “Het staat buiten kijf dat de mensheid een belangrijke rol te vervullen heeft in het behouden en beschermen van de natuur. Maar we dreigen wel eens te vergeten dat dat ook voor onszelf een belangrijke zaak is. Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gevoerd naar de link tussen natuur en gezondheid. Wie wekelijks 2 uur in de groene buitenlucht doorbrengt - al wandelend, sportend of zittend op een bankje - slaapt beter, heeft minder stress, belandt minder vaak in een burn-out en revalideert sneller van een ziekte. Dat de natuur zoveel terug doet voor ons, moet een extra motivatie zijn om er zorg voor te dragen.”

Jonge ambassadeurs geven het goede voorbeeld

Niet alleen top natuurfotografen, maar ook aanstormend talent wordt daarom in de bloemetjes gezet door Wildlife Photographer Of The Year. Ina: “Er is een aparte categorie voor kinderen en jongeren tot 17 jaar. Een jongeling uit Frankrijk (11 - 14 jaar oud) fotografeerde een apollovlinder die landt op een bebloemde bergweide. Die soort leeft op grote hoogte en rekent op een winters sneeuwlaken om haar eitjes te isoleren tegen de vrieskou. Door de klimaatverandering komt de apollovlinder in gevaar, want er valt steeds minder sneeuw in zijn leefgebied. Het is enorm waardevol dat kinderen die boodschap ook brengen en hun generatie aanspreken om het anders aan te pakken. Veel van wat mensen doen, kan schadelijk zijn voor de natuur, maar ook het omgekeerde is waar. We moeten (terug) leren om op een respectvolle en verantwoorde manier omgaan met de natuur, zodat we opnieuw in harmonie kunnen samenleven.” 

Landing van de Apollo
Emelin Dupieux
Landing van de Apollo

Win een duo-ticket voor het Zwin Natuur Park én de fototentoonstelling

Onze Natuur en het Zwin Natuur Park geven vijf duo-tickets weg aan echte natuurliefhebbers. De wedstrijd loopt op Facebook en Instagram van vrijdag 8 t.e.m. zondag 17 juli. Laat in een reactie onder het wedstrijdbericht weten voor welk dier jij graag nog eens naar het Zwin afzakt en waarom, en wie weet val jij in de prijzen! Met hun toegangstickets krijgen de gelukkige winnaars toegang tot de fototentoonstelling, de interactieve Zwin-tentoonstelling, de panoramatoren, het huttenparcours, het kijkcentrum en de Zwinvlakte.

LEES HIER HET WEDSTRIJDREGLEMENT

Nog meer foto-activiteiten in het Zwin Natuur Park

Liefhebbers van natuurfoto’s komen deze zomer op nog meer vlakken aan hun trekken in het Knokse natuurgebied. Het Zwin Natuur Park organiseert namelijk ook zelf een natuurfotografiewedstrijd voor jong en oud, die deelnemers uitdaagt om de Zwin-natuur pakkend in beeld te brengen. Inzendingen zijn welkom tot 15 augustus en de winnende foto’s worden in het najaar tentoongesteld in het Zwin. 

Onze Nationale trots Billy Herman, die met zijn foto ‘Peak Sentinel’ in de prijzen viel bij de Wildlife Photographer Of The Year-wedstrijd, geeft op 16 september een lezing in het Zwin Natuur Park over zijn avontuurlijke fotoreizen. Centraal staat het verhaal over de foto van een alerte guanaco die hij in Chili maakte, terwijl buiten zijn gezichtsveld een groep hongerige poema’s naderde. 

Topwachter
Billy Herman
Topwachter

Meer over


Gerelateerde artikels