Ga naar main content
kerkuil-gespiegeld.jpg

#WordNatuurontdekker: doe de nachtchallenge

Wat als je elke week een ongezien stukje Belgische natuur kan ontdekken? Er valt zoveel te ontdekken in je eigen tuin, op je terras of balkon. Van fauna tot flora, van ‘s ochtendsvroeg tot een gat in de nacht. Onze Natuur en BNP Paribas Fortis dagen je uit! Breng elke week onze challenges tot een goed einde, verzamel alle patches en word een echte natuurontdekker. Samen maken we onze natuur biodiverser!

In de nachtchallenge verken je onbekend terrein: het nachtleven van dieren. Er is voor elk wat wils. Leer bij, DIY en quiz erop los. Spot motten met je zelfgemaakte lichtcinema, ontdek kleine nachtdieren met je eigen sporenval, maak kennis met nachtgeluiden van dieren zoals de vleermuis en de kerkuil en haal je kookkunsten boven voor een wel heel merkwaardig gerecht: een nachtdierenbuffet. Sluit de nachtchallenge tenslotte af door te spelen met een vleermuis. Durf jij de uitdaging aan?

Nachtchallenge #1: Motten spotten met je eigen lichtcinema

Nachtchallenge #1: Motten spotten met je eigen lichtcinema

Dagvlinders kennen we allemaal, maar ‘s nachts vliegt er nog veel meer rond. Om je een idee te geven: overdag fladderen er zo’n 50 soorten in ons land, ‘s nachts meer dan 2000. Op één nacht kan je makkelijk meer dan 100 verschillende soorten spotten! Maak je klaar voor een gezellige én leerrijke nachtactiviteit

Naar de challenge
Nachtchallenge #2: Spot kleine zoogdieren met een DIY sporenval

Nachtchallenge #2: Spot kleine zoogdieren met een DIY sporenval

Alleen al als je naar onze muizen kijkt, valt er een grote diversiteit op. Er zijn ‘gewone’ muizen, slaapmuizen, woelmuizen, spitsmuizen … De ene muis is al zeldzamer dan de andere, zonde dus als je kat er een te pakken krijgt. Test eerst je muizenkennis in een korte kennismakingsquiz. Ga dan op zoek naar kleine zoogdieren in je buurt door hun sporen bloot te leggen.

Naar de challenge
Nachtchallenge #3: Leer nachtgeluiden herkennen met onze geluidenpodcast

Nachtchallenge #3: Leer nachtgeluiden herkennen met onze geluidenpodcast

Het nachtleven van dieren is voor de meesten onder ons onbekend terrein. Het is daarom best interessant om te focussen op verschillende nachtactieve dieren. Ook ‘s nachts hoor je heel wat gebeuren in de natuur. Vogels die je overdag hoort, klinken nu anders. Misschien herken je het geluid wel van een overvliegende vleermuis. Een nieuwe wereld aan nachtgeluiden gaat voor je open als je deze challenge tot een goed einde brengt!

Naar de challenge
Nachtchallenge #4: Lok verschillende dieren met je nachtdierenbuffet!

Nachtchallenge #4: Lok verschillende dieren met je nachtdierenbuffet!

‘s Nachts ongemerkt dieren spotten is niet de meest eenvoudige opdracht, maar een nachtdierenbuffet kan je daar bij helpen. Wie houdt nu niet van een lekker hapje? Probeer zoveel mogelijk verschillende dieren te lokken naar je tuin, door verschillende types voedsel aan te bieden. Ook de manier waarop en de plaats waar je het voedsel legt, maakt een verschil. Sommige dieren durven de beschutting van een struik niet verlaten, andere dieren hebben net graag een goed overzicht.

Naar de challenge
Nachtchallenge #5: Speel eens met een vleermuis

Nachtchallenge #5: Speel eens met een vleermuis

Vleermuizen zijn voor veel mensen onbekend omdat ze een onzichtbaar bestaan leiden. Als je hen leert kennen, zul je ze des te meer appreciëren. Het zijn goede bondgenoten in de strijd tegen insecten en ze voorkomen plagen. Wist je dat vleermouzen op het gehoor jagen? Sommige nachtvlinders (hun favoriete maaltijd) hebben zich al aangepast en slagen erin de ‘vleermuizenradar’ te ontregelen! Tijd om van dichterbij kennis te maken met de vleermuis. Lukt het jou om ‘s avonds of ‘s nachts met een vleermuis te spelen?

Naar de challenge

Meer over


Gerelateerde artikels