Ga naar main content
relmuis.jpg

Nachtchallenge #2: spot kleine zoogdieren met een DIY sporenval

Alleen al als je naar onze muizen kijkt, valt er een grote diversiteit op. Er zijn ‘gewone’ muizen, slaapmuizen, woelmuizen, spitsmuizen … De ene muis is al zeldzamer dan de andere, zonde dus als je kat er een te pakken krijgt. Test eerst je muizenkennis in een korte kennismakingsquiz. Ga dan op zoek naar kleine zoogdieren in je buurt door hun sporen bloot te leggen.

Banner BNP Paribas Fortis

Jouw opdracht

  • Speel de pluizige muizenquiz.
  • Maak een DIY haar- en sporenval
  • De opdracht is geslaagd wanneer je minstens één muis op het spoor bent!

De pluizige muizenquiz

DIY Sporenval

Ben je benieuwd naar de verschillende kleine zoogdieren die in jouw tuin, op jouw terras of balkon leven? Maak dan je eigen sporenval! Lees hier hoe je dat makkelijk zelf kan doen:

Stap 1

Ga op zoek naar een oppervlak dat je als draagbare sporenval kan gebruiken, bijvoorbeeld een oud dienblad, een stuk karton of een A3-papier.

Stap 2

Bedek je ‘draagbare sporenval’ met een dunne, gladde laag bloem, zand of modder. Zorg ervoor dat deze laag volledig egaal is zodat je de volgende ochtend duidelijk pootafdrukken kan waarnemen. Leg in het midden eventueel een verleidelijk hapje (druif, banaan, stukje brood, komkommer, wortel, spekblokje…) zodat het aantrekkelijker wordt voor kleine nachtdieren.

Tip! Je kan ook pindakaas in het midden leggen. Uit onderzoek blijkt immers dat muizen verzot zijn op pindakaas! En gewone kaas dan? Dat muizen stapelgek zijn op kaas, is een hardnekkig misverstand. Ze lusten het wel, maar er zijn verschillende hapjes die ze liever naar binnen spelen.

Stap 3

Zet je draagbare sporenval ergens in je tuin, op je balkon of terras en wie weet ontdek je de volgende ochtend pootafdrukken! Let wel op wanneer je andere huisdieren hebt zoals honden en katten, want ook zij zouden wel eens in je sporenval durven treden voor een verleidelijk hapje.

Meer over


Gerelateerde artikels