Ga naar main content
barn-owl.jpg

Nachtchallenge #3: leer nachtgeluiden herkennen met onze geluidenpodcast

Het nachtleven van dieren is voor de meesten onder ons onbekend terrein. Het is daarom best interessant om te focussen op verschillende nachtactieve dieren. Ook ‘s nachts hoor je heel wat gebeuren in de natuur. Vogels die je overdag hoort, klinken nu anders. Misschien herken je het geluid wel van een overvliegende vleermuis. Een nieuwe wereld aan nachtgeluiden gaat voor je open als je deze challenge tot een goed einde brengt!

Banner BNP Paribas Fortis

Jouw opdracht

  • Leer aan de hand van onze geluidenpodcast veelvoorkomende nachtgeluiden (her)kennen en wie weet hoor je deze geluiden ook in jouw buurt.
  • De opdracht is geslaagd wanneer je zelf een nachtgeluidenpodcast opneemten je familie de juiste volgorde van de dieren kan bepalen (zoals het voorbeeld op het einde van deze challenge). Succes!

Onze Natuur… in de nacht

Niet “Alloo in de nacht”, maar veel spannender dan dat. Welkom bij: “Onze Natuur in de nacht”. Wat er ’s nachts aan de andere kant van je raam gebeurt terwijl jij rustig aan het slapen bent, zal je sterk verwonderen. Verschillende dieren worden heel actief en jagen er op los. Wil je daar ooggetuige van zijn? Dat is niet zo makkelijk als je denkt, want veel nachtdieren laten zich niet snel zien. Waar je ze dan wel kan aan herkennen? De geluiden die ze maken. Zie je dus dat het elf uur ’s avonds is en hoor je je bed al roepen? Negeer het zandmannetje dan maar even en trek eropuit om een andere kant van het dierenleven te ontdekken. Luister hieronder naar onze nachtgeluidenpodcast en leer het geluid van heel wat bekende nachtdieren kennen. Kan jij deze nachtgeluiden in je eigen omgeving horen? 

Kerkuil

Kerkuilen zijn nachtactieve dieren met een heel herkenbare smoel. Door hun hartvormig gezicht en gitzwarte ogen zijn ze erg verschillend van andere uilensoorten. Deze uilen hebben hun gedrag volledig aangepast aan het leven in het donker. Hoewel ze ’s nachts eigenlijk goed kunnen zien, jagen ze voornamelijk op gehoor. Kerkuilen vliegen dan laag bij de grond op zoek naar voedsel. Het liefst van al vullen ze hun buikje met knaagdieren zoals muizen en ratten, maar ook vleermuizen en kleine vogels kunnen wel eens op het menu staan. Kerkuilen jagen in open gebieden zoals weilanden en akkers. Om ze ’s nachts te zien, moet je veel geluk hebben. Gelukkig laten ze zich wel frequent horen. De langgerekte, krijsende klanken zijn heel kenmerkend. 

Nachtzwaluw

De nachtzwaluw is een bruingrijze vogel met beige en zwarte vlekken. Met dit kleurenpalet kan deze vogel zich goed camoufleren. De lichaamsbouw van de nachtzwaluw is gelijkend aan die van een kleine valk of een koekoek. Aan de naam zou je vermoeden dat de nachtzwaluw familie is van de zwaluw, maar dat is niet het geval. Overdag rust deze vogel met gesloten ogen uit op een dikke tak of op de grond. Zijn verenkleed is ideaal om lekker beschut te zitten. De nachtzwaluw krijg je overdag niet makkelijk te zien maar je kan deze vogel wel horen! Na zonsondergang kan je minutenlang intens ratelend geluid – met af en toe korte pauzes – van de nachtzwaluw horen. De zang is heel opvallend en kenmerkend. Het zijn trouwens vooral de mannetjes die in de schemering van zich laten horen. Wil je zelf dat geluid waarnemen? Dan is de periode tussen mei en augustus ideaal. Daarna trekken nachtzwaluwen immers al terug naar het zuiden.

Vleermuizen

Vleermuizen zijn kleine zoogdieren. In België kan je eenentwintig verschillende soorten tegenkomen. De ene soort is meer bedreigd dan de andere. In de winter is de vleermuis nog in een diepe winterslaap en kan je het diertje niet makkelijk spotten. In de zomer daarentegen worden ze actiever en kan je deze nachtdieren in de schemering zien overvliegen. De vleugels van een vleermuis bestaan uit vlieghuid tussen de vingers van hun voor -en achterpoten en hun staart.

Veel mensen hebben onterecht schrik van deze dieren, want vleermuizen zijn eigenlijk weinig agressief, zelfs niet als ze zich in het nauw gedreven voelen. Ze zullen zelden aanvallen, maar durven wel bijten uit zelfverdediging als je ze vastneemt. Overdag verblijft de vleermuis liefst van al op een warme plaats. Sommige soorten verkiezen boomholtes terwijl anderen liever op een zolder vertoeven. De gewone dwergvleermuis is bijvoorbeeld een echte huisbewoner en logeert onder dakpannen, achter houten planken, in spouwmuren… De sociale roep van een gewone dwergvleermuis is heel speciaal. Het lijkt op een soort geknor. Tijdens hun vlucht maken de mannetjes dit geluid om de vrouwtjes te lokken.

Bastaardkikker

De bastaardkikker is de meest befaamde kikker onder alle groene kikkers. Deze middelgrote, groene kikker met op de rug afgelijnde, zwarte vlekken komt ’s avonds en ‘s nachts in actie. Dan kwaakt hij het meest. Hoe warmer de temperaturen, hoe hoger de roepactiviteit. . De grootste kans om deze kikker tegen te komen, heb je tussen mei en juli - ook wel de paarperiode. De mannetjes zetten in deze periode hun keel open om vrouwtjes te lokken. De bastaardkikker is steeds te vinden in de nabijheid van water zoals vijvers, sloten, kanalen, rivierarmen…

Grote groene sabelsprinkhaan

Hoor je in je tuin of omgeving een geluid dat sterk lijkt op het lawaai van een krekel? Dan heb je waarschijnlijk te maken met de grote groene sabelsprinkhaan, want de krekel is in België nog niet zo sterk ingeburgerd. De grote groene sabelsprinkhaan is één van de grootste Belgische insecten. Door hun lange vleugels kunnen ze goed  vliegen. Hoewel ze zeer algemeen zijn in België, zijn ze moeilijk te zien. Ze zitten vaak goed beschut in tuinen, hoge grassen, ruigtes, bosranden of aan oevers. Wat hun talrijke aanwezigheid dan wel verraad, is hun luid geratel dat minutenlang, ononderbroken kan doorgaan. Op een warme zomeravond is de kans groot dat je de grote groene sabelsprinkhaan in je tuin of omgeving opmerkt. De mannetjes laten zich horen door hun voorvleugels over elkaar te wrijven, tot spijt van wie het benijdt vaak tot diep in de nacht.

Onze geluidenpodcast

Meer over


Gerelateerde artikels