Ga naar main content
vos.jpg

#wordnatuurontdekker: doe de faunachallenge

Wat als je elke week een ongezien stukje Belgische natuur kan ontdekken? Er valt zoveel te ontdekken in je eigen tuin, op je terras of balkon. Van fauna tot flora, van ‘s ochtendsvroeg tot een gat in de nacht. Onze Natuur en BNP Paribas Fortis dagen je uit! Breng elke week onze challenges tot een goed einde, verzamel alle patches en word een echte natuurontdekker. Samen maken we onze natuur biodiverser!

De faunachallenge leert je van alles over de dieren in jouw eigen omgeving. Van een bodem vol leven ontdekken en bijen volgen tot diersporen zoeken en een wild geluid opnemen met je telefoon: je ontdekt het allemaal in deze reeks challenges. Spot in de faunachallenge tenslotte verschillende vogels en ontdek het kostbaar dierenleven in jouw buurt! Doe jij ook mee deze week?

Faunachallenge #1: Til een steen op en ontdek een bodem vol leven

Faunachallenge #1: Til een steen op en ontdek een bodem vol leven

Onze natuur stopt niet aan het aardoppervlak. Het gonst van de bedrijvigheid vlak onder de grond, al zie je dat pas wanneer je een tipje van de sluier licht. Bijvoorbeeld door een steen op te tillen of een stuk hout weg te nemen. Bodemdieren ruimen de bodem op en verwerken plantaardig en dierlijk materiaal tot een voedingsrijk product. Bovendien mengen ze verschillende aardlagen en houden ze de boel luchtig.

Naar de challenge
Faunchallenge #2: Volg een wilde bij van bloem tot bloem

Faunchallenge #2: Volg een wilde bij van bloem tot bloem

Is jouw omgeving bij-vriendelijk? Dat ontdek je door zelf in de huid van zo'n vriendelijke bestuiver te kruipen. Volg een wilde bij van bloem tot bloem en turf hoeveel (verschillende) nectarbars ze bezoekt. Leer in deze challenge veel meer over de bloemetjes en de bijtjes, maar dan letterlijk de bloemetjes en de bijtjes, hé!

Naar de challenge
Faunachallenge #3: Ga op zoek naar deze diersporen

Faunachallenge #3: Ga op zoek naar deze diersporen

Kijk eens naar buiten, wat zie je? Je tuin, het park, de straat, gebouwen… Maar eigenlijk is het veel grootser dan dat! Wat je kan zien, is het ecosysteem van je eigen omgeving en je zou ervan versteld staan hoe biodivers die eigenlijk is. Elk dier heeft zijn eigen nut in dat kleine ecosysteem. Wist je dat de mol allerlei ongedierte in je tuin bestrijdt? Nee? Welja, dieren laten zich dan ook niet altijd even makkelijk zien, maar hun sporen wel. Ontdek in deze challenge hoe je zelf als spoorzoeker aan de slag kan!

Naar de challenge
Faunachallenge #4: Spits je oren en neem een wild geluid op met je telefoon

Faunachallenge #4: Spits je oren en neem een wild geluid op met je telefoon

In de natuur is het nooit echt stil. Het gonst er van de bedrijvigheid. Sommige grote dieren zoals reeën kunnen zich muisstil voortbewegen. Als je je oren spitst, zeker in de lente, hoor je een oorverdovende veelheid aan vogels en hommels. Misschien spot je ergens het geluid van een veldkrekel? Door rond te kijken kan je niet altijd inschatten hoe divers je omgeving is, maar door te luisteren, wordt het je vast al veel duidelijker.

Naar de challenge
Faunachallenge #5: Spot 6 vogels

Faunachallenge #5: Spot 6 vogels

Elke vogel heeft zijn eigen plekje in de voedselpiramide. Er zijn planteneters, zaadeters, insecteneters, roofvogels, … Ze kunnen erg nuttig zijn voor de voortplanting van bepaalde planten die hun zaden laten meevoeren via de maag van vogels of die ontspruiten vanuit een aangelegde wintervoorraad. Vogels komen ook in verschillende biotopen voor. Zo heb je akker-en weidevogels, bosvogels, moeras- en watervogels, stadsvogels en tuinvogels. Sommige vogels zijn hier slechts tijdelijk, terwijl anderen hier blijven wonen. Dus waar je ook heengaat, vogels zal je er waarschijnlijk kunnen spotten.

Naar de challenge

Meer over


Gerelateerde artikels