Ga naar main content
shutterstock-253475176.jpg

Worden dieren ook wel eens dronken?

“Zo dronken als een reiger”, luidt het spreekwoord. Maar eigenlijk behoren de credits voor meest dronken vogel eerder toe aan enkele andere drinkgrage vogels … 

Een glühwein op de kerstmarkt, een cava om op het nieuwe jaar te klinken, een borrel om het feestmaal mee af te sluiten … De kans is groot dat je de voorbije feestdagen uitbundig gevierd hebt met één of meer glaasjes alcohol. Misschien zag je ze wel vliegen? En dan hebben we het niet over roze olifanten, maar over fruitetende vogels met een glaasje (of beter: besje) te veel op! 

Vogels worden dronken van te veel bessen

Vooral bij vogels uit de lijsterfamilie en ook bij spreeuwen maak je kans op openbaar dronkenschap. ‘s Zomers eten ze vooral insecten, maar vanaf de herfst schakelen ze over op vruchten zoals lijsterbes, vlierbes, meidoornsleedoorn en duindoorn. Soms eten ze er zoveel van, dat de bessen gaan gisten in hun maag. Daarbij wordt alcohol gevormd als bijproduct en het resultaat is een dronken spreeuwmerel, zanglijster, kramsvogel of koperwiek. 

Dronken vogels herken je meteen: hun bewegingen zijn minder goed gecoördineerd, ze reageren trager en vliegen gaat moeizaam. De pakkans is trouwens groot bij vogels en dan hebben we het niet over WODCA-controles, maar over roofvogels die hun kans schoon zien om een onoplettende vogel met een stuk in zijn kraag te verschalken! 

Hoe later in het jaar, hoe meer kans op tipsy vogels

En dat is niet omdat ze dan vieren dat de zomer eraan komt, maar omdat sommige bessen aan hun struiken beginnen te fermenteren. Bessenetende vogels durven wel eens kieskeurig te zijn: ze eten eerst de bessen op die ze het lekkerst vinden. Soms blijven er dan een heleboel bessen hangen aan minder interessante planten. Pas als de winter zijn intrede doet of zelfs nog later, beginnen vogels aan de ‘minder aantrekkelijke’ bessen. Die zijn ondertussen op smaak gebracht met alcohol door natuurlijke rottingsprocessen. 

Vogels hoeven van deze bessen niet eens zoveel te eten om dronken te worden. Afhankelijk van de dosis die ze binnenkrijgen, worden vogels gerapporteerd die als een ongeleid projectiel rondvliegen, ontredderd van hun tak vallen of zelfs laveloos onder de struiken liggen. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar dronkenschap bij dieren, omdat het fenomeen slechts sporadisch voorkomt en onvoorspelbaar is. Of ze ook een kater hebben na hun bessenfestijn, kunnen we dus niet met zekerheid zeggen. Maar wij gokken dat ze toch minstens eventjes moeten bekomen van hun strapatsen!

Meer over


Gerelateerde artikels