Ga naar main content
marlie-en-jona-2.JPG

Wildlife Taxi Team redt dieren in nood

Wilde dieren moeten iedere dag verschillende obstakels overkomen; die hindernissen kunnen variëren van een aanval van een hongerig roofdier tot het botsen op een vensterraam. Wanneer ze toch in de problemen geraken, treedt het Wildlife Taxi Team (georganiseerd door Vogelbescherming Vlaanderen) in actie, volledig vrijwillig door dierenvrienden over heel Vlaanderen.

Om meer over het taxiteam te leren spraken we online af met twee vrijwilligers: Marlie Van Gils en haar dochtertje Jona (6 jaar). Samen rijden ze rond in de regio Mechelen, Willebroek en de Rupelstreek om gewonde dieren op te pikken en ze een aangename rit naar het opvangcentrum van Malderen te bezorgen. Ze zijn alle twee echte dierenvrienden, maar tijdens ons gesprek werd al snel duidelijk dat Jona een uitzonderlijk goede voeling heeft met de Belgische natuur. Toen ze aan het wasrek ondersteboven ging hangen zei ik “Net een aapje”, waarop zij antwoordde “Nee nee, een vleermuis!”, ze had gelijk...

Marlie en Jona, een taxiteam uit de regio Mechelen, Willebroek en de Rupelstreek.
Marlie en Jona, een taxiteam uit de regio Mechelen, Willebroek en de Rupelstreek.

Dieren redden als familie-uitje

Op de vraag “Wat houdt jullie werk in?” antwoordt Jona spontaan: “Vogeltjes redden!” Mama Marlie lacht en vertelt me dat ze worden opgeroepen door de dispatchers van het Wildlife Taxi Team wanneer mensen een gewond dier hebben gevonden maar het niet kunnen of durven vervoeren naar de opvangcentra. Dan springen ze met z’n tweeën de auto in, een gepast muziekje wordt opgezet en weg zijn ze. Dit duo is echter lang niet het enige taxiteam dat vrijwillig rondrijdt, want ieder jaar worden er ongeveer 30.000 hulpbehoevende wilde dieren binnengebracht in Vlaamse opvangcentra. 

Jona en Marlie houden hun agenda vrij op niet-schooldagen, maar dat wil niet zeggen dat hun gsm non-stop staat te rinkelen: “Er zijn piekperiodes. In de winter zijn veel vogels vertrokken, dus dan is het rustig. In de warme maanden zijn we dan weer vaker op pad.” Na twee jaar blijken ze wel al een mooi CV’tje verzameld te hebben: “We zijn al een haas met myxomatose tegengekomen, die had allemaal bultjes. Dan was er ook een houtduifje dat tegen het raam was gevlogen. Die mensen durfden het niet op te pakken, maar Jona had het op 1-2-3 meegenomen. Dan hebben we eens twee vogeltjes in één rit geholpen: een verzwakte kauw en een jonge spreeuw. Ook nog een uilenjong dat uit zijn nest was gevallen en een ander duifje dat door kraaien was aangevallen; het had zwaar verwonde ogen.” Gelukkig vullen ze elkaar perfect aan waardoor reddingsoperaties vlot verlopen, vertelt Marlie: “Ik sta meer in voor de logistiek, telefoon en auto, en Jona verzorgt de diertjes, want zij is daar veel dapperder in dan ik.”

Links: Jona en haas met myxomatose - midden: jong, onderkoeld duifje - rechts: gevallen uilenjong
Links: Jona en haas met myxomatose - midden: jong, onderkoeld duifje - rechts: gevallen uilenjong

Avontuur en respect voor de natuur

“We werden eens opgeroepen om een vogeltje, een duifje, op te halen bij een schip, want die kapitein had geen auto. We zijn dan via een jachtpad moeten rijden en ik moest dat schip opklimmen, terwijl Jona en haar vriendjes aan wal toekeken”, vertelt Marlie terwijl Jona giechelt. Tijdens hun expedities beleven ze duidelijk een heleboel avonturen, maar mama Marlie vindt het ook fijn dat haar dochtertje wat bijleert: “Ik vind het belangrijk dat kinderen leren omgaan met de natuur, dat ze er lief voor zijn. Dat ze er vanaf een jonge leeftijd al zorg voor dragen, zoals geen afval in de natuur achterlaten. Het Wildlife Taxi Team leert je ook heel veel over de natuur. Het leuke is dan dat je vogels, die normaal heel hoog in de bomen leven, van dichtbij kan zien. De mensen bij het opvangcentrum geven dan ook graag uitleg bij Jona’s vragen.”

Nadat het duifje veilig aan wal werd gebracht, zorgen Jona en haar vriendjes voor het dier.
Nadat het duifje veilig aan wal werd gebracht, zorgen Jona en haar vriendjes voor het dier.

Aan alle toekomstige dierenredders

Jona en Marlie doen hun werk heel graag: “Omdat we zelf geen tuin hebben, maar wel echte dierenvrienden zijn, is het leuk om op deze manier samen de natuur in te gaan. Als we dan bij het opvangcentrum aankomen, kunnen we daar naar de dieren gaan kijken er zitten vossen, uilen…, allemaal heel leuk.” Deze twee professionals delen dan ook graag nog enkele tips voor toekomstige taxi teams: “Wij zetten de radio altijd wat stiller zodat de dieren zich op hun gemak voelen. Naast de dieren letten we ook op onze eigen veiligheid, want als er iets zou mislopen met ons, dan kunnen we de dieren ook niet meer helpen.”

Het Wildlife Taxi Team kan steeds helpende handen gebruiken. Dus heb jij goesting en tijd (al is het maar een paar uurtjes per week) om noodlijdende dieren van dienst te zijn? Neem dan zeker contact op met Vogelbescherming Vlaanderen en help mee onze natuur te beschermen.

Meer over


Gerelateerde artikels