Ga naar main content
Uitkerkse polders
Uitkerkse polders
Yves Adams

Wat als … je het helemaal gehad hebt met de zee?

Er zijn twee soorten mensen: de ene kijkt vreemd op bij het lezen van deze titel (en zou zelfs graag óp het strand gaan wonen), de andere begrijpt meteen waarover we het hebben (en houdt het meestal niet veel langer dan een weekend uit in de buurt van de Noordzee). Maar wat als je reispartner het liefst elke dag over het strand kuiert, terwijl jij snakt naar een boom en wat sprieten gras? Lees dan snel verder, want Onze Natuur snelt je te hulp. Deze wandelingen in of nabij de kustgemeenten katapulteren je naar idyllische plekjes waar de horizon niet de hele tijd ‘in your face’ spat!

Calmeynbos (De Panne)

Calmeynbos (De Panne)

Schaduw en verkoeling vind je hier op een boogscheut van de kust. Het Calmeynbos telt 66 hectare en een knooppuntenroute van iets minder dan 3 km, maar als je verderop het natuurreservaat De Westhoek in duikt, ben je urenlang zoet zonder dat je de zee hoeft te zien. 

Olmendreef 2, 8660 De Panne
Doornpanne (Koksijde)

Doornpanne (Koksijde)

Nog meer indrukwekkende duinengordels vind je ter hoogte van Koksijde, waar De Blekker zelfs te boek staat als de allerhoogste duin van onze kust (33 meter). De Doornpanne maakt deel uit van een groter duingebied dat onder de bescherming van het Natura2000-netwerk valt. Grote grazers zoals ezels en shetlandpony’s houden er het gras kort om het landschap open te houden. 

Doornpannestraat 2, 8670 Koksijde
Schuddebeurze (Middelkerke)

Schuddebeurze (Middelkerke)

In dit kleine (binnen-)duingebied groeien bijzondere planten op de kalkarme bodem, een vrij unieke situatie omdat de zee meestal niet stopt met nieuwe kalk (lees: schelpjes) aanvoeren. De zuurminnende soorten vormen dan ook een erg waardevolle aanvulling voor de plaatselijke biodiversiteit. Het gebied huisde ook een belangrijke verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarvan de overblijfselen nog steeds te zien zijn. Dat maakt de relatief korte Schuddebeurze-wandeling van 2,5 km meer dan de moeite waard. 

Schuddebeurzeweg, 8430 Middelkerke
Oostendse kreken (Oostende)

Oostendse kreken (Oostende)

De krekenwandelroutetelt 13 kilometer en laat je het historische krekengebied ten zuidoosten van Oostende verkennen. Je ontdekt er onverwachtse bosjes, velden, kreken en polders, terwijl de zeewind nog steeds doorheen je haren waait. 

Stuiverstraat 599, 8400 Stene
Duinbossen (De Haan)

Duinbossen (De Haan)

Van Vosseslag tot Wenduine strekken de Duinbossen van De Haan zich over een langgerekte 152 hectare uit - enkel onderbroken door het centrum van De Haan. Het overgrote deel van dit gebied bestaat  uit bos (naald- en loofbomen) met hier en daar een open ruimte, waar plaats is gemaakt voor speelzones. Wie goed uitkijkt, spot hier misschien een zeldzame koepel van de beschermde rode bosmier: een zeer ijverig en nuttig beestje in deze biotoop. 

Zwarte Kiezel, 8420 De Haan
Uitkerkse polder (Blankenberge)

Uitkerkse polder (Blankenberge)

Hier vind je het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen, waar je op elk moment van het jaar wel een of andere zeldzame vogel kan spotten. Het 1400 hectare grote Natura2000-gebied strekt zich uit over Blankenberge, Wenduine, Nieuwmunster en Zuienkerke. Alle paden in de Uitkerkse Polder zijn verhard, je kan hier dus ook mooi fietsen of wandelen met de rolstoel of een kinderwagen. De fotohutten te midden van het gebied zijn enkel toegankelijk na reservatie. 

Kuiperscheeweg 20, 8370 Blankenberge
Zwinduinen en -polders

Zwinduinen en -polders

Het Zwin ken je vast al, maar vlak daarnaast liggen de ‘Zwinbosjes’ met weer een heel andere vegetatie. In de Zwinduinen en -polders maak je kennis met een divers polderlandschap terwijl de ooievaars je over het hoofd scheren. Wie onderweg goed oplet, kan hoog in de bomen kolonies blauwe en zilverreigers observeren. 

Oosthoekplein - Nieuwe Hazegrasdijk, 8300 Knokke

Meer over


Gerelateerde artikels