Ga naar main content
zwinduinen-en-polders-36b.jpeg

Uitgetest: RouteYou-wandeling in Zwinduinen en -polders

“De Natuur is jarig!” Met die slogan nodigen LIFE BNIP en partners iedereen uit om van een stukje topnatuur in eigen buurt te genieten. Met diverse uitgestippelde RouteYou-wandelingen gunnen ze je een unieke belevenis in enkele van de meest waardevolle natuurgebieden die ons land rijk is. Wij trokken op deze Europese Natura2000-dag naar het Zwin, dat de voorbije jaren met maar liefst 120 hectare uitgebreid werd om de typische slikken en schorren veilig te stellen voor de toekomst. 

Wegwijs in de RouteYou-app

Onze wandel-GPS is al jaren een vaste metgezel op onze wandelingen, maar voor dit uitje worden we getriggerd door de schat aan extra informatie die de RouteYou-app ons belooft. Om niet in de verleiding te komen, laten we de GPS dus gewoon thuis en rekenen we vandaag op onze smartphone om niet verloren te lopen. Via deze link kan je trouwens ook de GPX-file downloaden of een roadbook met uitgebreide beschrijving afdrukken. 

In de app zelf is het even zoeken om de juiste route te pakken te krijgen. Het handigst lukt het opnieuw via de wandellink in je browser (die de app automatisch opent), maar je kan ook via het menu linksboven naar een zoekvenster scrollen. Aan Zwinwandelingen geen gebrek, maar wij kiezen voor de wandeling van 8,99 km die door Natuur en Bos werd toegevoegd ter ere van de Natura2000-dag. Het startadres vindt de GPS van onze wagen niet, dus parkeren we op de parking van het Zwin Natuurpark (Graaf Leon Lippensdreef 8, 8300 Knokke), waar de wandeling langs loopt. 

Genieten van vergezichten op de dijken

De start van onze wandeling leidt terug richting Graaf Leon Lippensdreef, waar we om 9u ‘s morgens nog zalig alleen op de wereld zijn - uitgezonderd een ruiter te paard op de ruiterroute die langs de uitgestippelde wandel- en fietspaden meandert. Je kan de wandeling volledig via verharde paden doen, maar wij beklimmen de Nieuwe Hazegraspolderdijk die naast de weg omhoog rijst. Van daaruit heb je aan de rechterkant een prachtig zicht over de Kleyne Vlakte, waar Schotse Hooglandrunderen hun natuurdiensten aanbieden. Wanneer we de ene na de andere ooievaar zien neerstrijken en weer opstijgen, kunnen we ons levendig voorstellen hoe het vliegveld dat hier in de jaren ‘30 werd aangelegd een belangrijke rol speelde in de Tweede Wereldoorlog.  

Na ongeveer 1,5 km dalen we af en wandelen we richting dorpskern, waar een coronaproof terras wordt uitgestald. Helaas: onze mondmaskers liggen nog in de auto, dus zijn we verplicht de wandeling zonder innerlijke versterking verder te zetten. Wie de wandeling wél vanaf het originele vertrekpunt inzet, kan in dit gezellige Hof van Vlaanderen genieten van een snack of een borrel alvorens de laatste kilometers in te zetten.

Afwisseling troef

Vanaf dit punt volgen de verrassingen elkaar in sneltempo op. Wie denkt dat hij in de buurt van het Zwin alleen maar getrakteerd wordt op weidsheid en water, komt bedrogen uit (of net niet, ‘t is maar hoe je het bekijkt). De overgang van zout naar zoet water en van zand naar klei, brengt een uiterst divers landschap en dito fauna en flora met zich mee. Onderweg zijn er ook relicten uit een oorlogsverleden te zien, o.a. het begin van de Duitse verdedigingslinie die in WO I tot in Turnhout reikte. 

Vlonderpad in broekbos van Zwinduinen en -polders

We wandelen door loof- en naaldbossen, over vlonderpaden doorheen een broekbos, langs struwelen om tenslotte op de zeedijk in de duinen terecht te komen. En daar zijn we bijlange niet alleen: ons eenzaam-in-de-vlakte gevoel maakt plaats voor een gezonde alertheid jegens medewandelaars en -fietsers die zich niet altijd op de voor hen voorziene plek bevinden. 

Onverstoorbare vogels en tropische geluiden

 

Wanneer we weer weg van de duinen wandelen, richting Zwin Natuurpark, komen we terecht in een groene oase van loofbomen. Tussen het gebladerte door, valt ons oog op een grote vogel in z’n nest: de blauwe reiger. En al snel zien we er nog veel meer: we zitten midden in een kolonie reigers! Die trekken zich absoluut niets aan van de hordes toeristen die op slechts enkele tientallen meters van hun jongen voorbij coronawandelen en -fietsen. Het omgekeerde geldt trouwens ook: het blijft bij een enkeling die even halt houdt om te checken wat voor moois er te zien is door onze verrekijker.

Maar tussen het krassende geschal van de blauwe reiger horen we ook een onbestemd oergeluid, een Donald Duck-achtig gekwebbel, dat we nooit eerder hoorden. We blijven turen en scannen elke boom af, tot we de tropisch uitziende verwekker van het geluid in het vizier krijgen: de kleine zilverreiger! Vergissen is onmogelijk, met de lange sierveren op de achterkant van zijn hoofd. Dat het geluid tropisch aanvoelt, is niet eens helemaal gelogen: ‘s winters trekt deze kleine reiger soms tot bijna aan de evenaar. 

Babyboom bij de ooievaars

Op het einde van ons traject, vlak voor we terug op de parking aankomen, is het tijd voor dé mascotte van het Zwin: de ooievaars. Elk op hun nestpaal, stellen ze graag hun jongen aan ons tentoon. Het is een prachtig schouwspel, hoe ze af en aan vliegen met voedsel. Dat kan je trouwens ook vanuit je luie zetel volgen, via enkele webcams die permanent te bekijken zijn via het YouTube-kanaal van het Zwin

Ook op deze plek is er mogelijkheid tot eten en drinken in Zwinbistro ‘The Shelter’, of je kan gebruikmaken van de picknickbanken voor een zelf samengestelde lunch. Wie een bezoek wil brengen aan het Zwin Natuurpark, dient daarvoor vooraf te reserveren in tijden van corona. Voor de wandeling die hierboven beschreven staat, is reserveren niet nodig. 

Zin in nog meer natuurwandelingen? Check dan onze wandelpagina met handige zoekkaart. 

Ooievaar voert jong op nest

Meer over


Gerelateerde artikels