Ga naar main content
vilda-patronen-in-sneeuw-en-ijs-op-het-vinne.jpg

Wandel je warm tijdens de kerstvakantie

De kerstvakantie is de ideale periode om hart en lichaam te verwarmen met een fikse wandeling. Het lijkt ons alvast een gezonde optie: waarom nog wachten tot ná de feestdagen om meer te gaan bewegen! Ben je nog op zoek naar een verrassende feest-, euh wandellocatie? De natuurgebieden in onderstaande lijst - elk met hun eigen troeven - zijn beslist de moeite waard om een winters bezoek te brengen! 

West-Vlaanderen

Ganzen spotten in de Uitkerkse Polder - Blankenberge

Op een boogscheut van de kust vormt dit uitgestrekte poldergebied een fantastische trekpleister voor ‘vriezeganzen’. Van half november tot half februari strijken er tienduizenden gakkende watervogels neer in de Uitkerkse Polder om de winter door te brengen. Ideaal om hen eens allemaal samen te observeren: kleine rietgans, grauwe gans, brandgans, kolgans ... maar ook een heleboel overwinterende eendensoorten. Wie geluk heeft, ziet tijdens de schemering misschien ook een velduil op jacht overvliegen. 

Zonsopgang bij de Uitkerkse Polder

Nog meer hotspots voor overwinterende vogels in West-Vlaanderen: 

Oost-Vlaanderen

De Schelde anders bekeken in de Wetterse Warandeduinen

Duinen in Oost-Vlaanderen? Reken maar van yes! De rivierduinen tot meer dan 17,5 meter hoog, vlakbij de kerk van Wetteren, ontstonden tijdens de laatste IJstijd. De Schelde schuurde nieuwe bochten in het landschap en sleurde zand mee om het verderop weer te dumpen. In periodes van droogte begon het zand te stuiven en waaide het bij elkaar op grote hopen: de Warandeduinen. Een wandeling van 11 km begeleidt je langs de vele troeven van dit verrassende landschap. 

stuifduinen.jpg

Ook hier kan je de schone Schelde zien kronkelen door het Oost-Vlaamse landschap: 

Antwerpen

Grote grazers op het Noordelijk Eiland in Bornem

Word jij ook helemaal jaloers op die dikke wintervacht van gallowayrunderen en konikpaarden? Op het Noordelijk Eiland dat omzoomd wordt door Schelde en Rupel zorgen ze voor een natuurlijk beheer van het open landschap dat ze delen met een heleboel watervogels. Die laatsten vinden er voedsel bij laagwater en een plek om uit te rusten bij hoogwater. 

Runderen op het Noordelijk Eiland
Jeroen Danckers / Toerisme Scheldeland

In de provincie Antwerpen sta je ook hier oog in oog met grote grazers: 

Limburg

Uitkijken over een ‘woestijn’ in de Lommelse Sahara

De kern van dit unieke natuurgebied vormt een helderblauw meer met een grote zandvlakte eromheen. Maar wie een van de langere routes volgt, komt ook stukjes heide en afwisselende naald- en loofbossen tegen. Dankzij de vele waterpartijen is de Lommelse Sahara een aantrekkelijke overwinterplek voor o.a. zwanen, eenden en futen. Vanop de 30 meter hoge uitkijktoren kan je in één oogopslag de diversiteit van het gebied overzien. 

Uitkijktoren bij het meer van de Sahara

Nog meer unieke natuur in Limburg: 

Vlaams-Brabant

Wandelen tussen woudreuzen in het Zoniënwoud

Het grote bos aan de rand van onze hoofdstad staat bekend om zijn gigantische beuken. Als je goed zoekt, kom je er misschien wel de hoogste beuk van de wereld tegen, want die is opgemeten in het Zoniënwoud! Logisch toch, dat het bos de bijnaam ‘beukenkathedraal’ heeft gekregen? Maar er is nog zoveel meer loofboompracht te zien in deze groene long: eik, tamme kastanje, es, esdoorn, zwarte els, berk … Vanaf het moment dat je door een van de toegangspoorten stapt, waan je je in een sprookjesachtig decor, waar met een beetje geluk zelfs een ree je pad kruist. 

Beesneeuwd bos met hoge bomen

Meer reuzenbomen in Vlaams-Brabant vind je hier: 

Waals-Brabant

Biodiversiteitsboost in Nysdam - Terhulpen

Met zijn 40 hectare is dit natuurreservaat het grootste van Waals-Brabant. Niet ver van het kasteel van Terhulpen vind je hier een combinatie van bos, weiland en moeras. De site staat bekend om zijn opmerkelijke bomen, die niet alleen bij mensen populair zijn maar ook bij de roofvogels en insecten die er leven. De moerassige stukken oefenen een bijzondere aantrekkingskracht uit op de bruine korenbout, een zeldzame en veeleisende libellensoort. Het natuurreservaat geeft je een impressie van de typische Waals-Brabantse landschappen van twee eeuwen geleden, die bijzonder waardevol zijn voor de biodiversiteit van ons land. 

nysdam.jpg

Ontdek ook hier de biodiversiteit van Waals-Brabant: 

Luik

Vogels ontdekken in het land van Herve

Misschien ken je Val-Dieu en zijn beroemde abdij omwille van hun heerlijke bier, maar er hoort ook een 7 hectare groot natuurreservaat bij de site. Hier werden heggen en houtkanten aangeplant om de oorspronkelijke natuur van het landschap te herstellen. Een gevarieerd aanbod van weilanden, wetlands en bos biedt hier thuis aan talrijke watervogels, die je vanuit de vogelkijkhut aan de rand van het meer kan observeren. Afhankelijk van het seizoen, zie je hier onder andere meerkoeten, kuifeenden, zomertalingen en aalscholvers. Er zijn ook twee educatieve routes die je op een informatieve manier doorheen het gebied loodsen. 

val-dieu.jpg

Nog meer natuurreservaten in Luikerland:

Namen

Wandelen te midden van geologische schatten in het park van Furfooz - Dinant

Dit natuurgebied, aan de oevers van de Lesse, is een waar geologisch en historisch wonder. Al sinds het einde van het Paleolithicum wordt de regio non-stop bewoond. De opmerkelijke rotsen en massieven vormen een erg specifieke biotoop voor de lokale fauna en flora. Tijdens de zomermaanden staat het park bekend om zijn talrijke vlinders, zoals de grote weerschijnvlinder, het bleek blauwtje en het dambordje. Daarnaast biedt het gebied onderdak aan o.a. buizerds, gladde slangen, muurhagedissen en hoefijzerneuzen.  

furfooz.jpg

Nog meer uitzonderlijke landschappen om te ontdekken in de provincie Namen: 

Luxemburg

Tussen Ardennen en Belgisch Lotharingen in de Vallei van de Attert

De Attert stroomt op de grens tussen het Grote woud van Anlier, het hart van de Ardennen, en de ‘cuestas’ van Lotharingen, een bijzonder reliëf van afwisselend hellingen en plateaus. Door de geografische ligging maak je hier kennis met een unieke omgeving waar harde rotsen, zachte rotsen, bomenrijen en zandgronden elkaar ontmoeten. Spring op je fiets of trek je wandelschoenen aan om de wilde natuur van het eerste park van de provincie Luxemburg te ontdekken. 

attert.jpg

Ook hier onthullen de Luxemburgse Ardennen al hun pracht: 

Henegouwen

Zoek de rust op in natuurreservaat Sébastopol - Bouffioulx

Vroeger stond Henegouwen bekend om zijn koolmijnen en industrie, tegenwoordig neemt de natuur het steeds vaker over op deze verlaten, kunstmatige plekken. Sébastopol is een voormalige kalksteenmijn die in de jaren ‘80 werd omgevormd tot natuurgebied. Sindsdien leven er o.a oehoes en steenuilen, maar ook rugstreeppadden en salamanders. De oeroude putten vulden zich met water en vormen nu de perfecte habitat voor het voortbestaan van amfibieën en plantensoorten zoals blauwe bremraap. Ook de adder vindt het goed toeven op deze kalkstenen bodem. 

sebastopol.jpg

Wilde dieren en planten vinden ook hun gading in:

Meer over


Gerelateerde artikels