Ga naar main content
vilda-1981-rollin-verlinde-herfstig-kronendak.jpg

Hoge bomen in België

De hoogste boom ter wereld staat volgens het Guinness Book of World Records in California, USA, en meet maar liefst 115,85 meter. Dat is nét iets hoger dan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge. Maar hoe zit het met de bomen in België? Kunnen ze tippen aan hun Amerikaanse neef of komen ze nog niet tot aan zijn knieën? 

 

 

De wereldrecordhouder is een kustmammoetboom of Sequoia sempervirens. Net zoals die andere mammoetboom, de Sequoiadendron giganteum, komt hij in Europa niet meer voor sinds de laatste ijstijd. Wel werden ze vanaf de tweede helft van de 19de eeuw opnieuw ingevoerd als sierplant. 

 

Boom nr. 6766

In België zijn ook enkele grote exemplaren van deze giganten te vinden, maar ze komen nog lang niet in de buurt van de 100-meter-grens. Ze hebben dan ook hun leeftijd niet mee (de grootste exemplaren ter wereld hebben enkele duizenden jaren op de teller). Monumentaltrees.com verzamelt informatie over unieke (Belgische en Nederlandse) bomen en duidt boom nr. 6766 uit het Zoniënwoud aan als onze langste mammoetboom met 47 meter.

Maar het kan nog hoger … In het arboretum in Tervuren staat een reuzenzilverspar die in 2012 met de laser werd gemeten op 50,6 meter. Een Douglasspar in Saint-Hubert (provincie Luxemburg) doet het nog straffer met 51,2 meter. Beide soorten komen in België van nature niet voor, dus zochten we – chauvinistisch als we zijn – nog even verder naar de hoogste inheemse boom

Echte Belg is de allerhoogste ter wereld

In tegenstelling tot de hoogste bomen op aarde, steevast naaldbomen, is de grote winnaar in België een loofboom: de beuk. Het zal je niet verbazen dat we daarvoor opnieuw in het Zoniënwoud terechtkomen, waar uitzonderlijk dikke en hoge beuken staan. In 2011 namen enkele onderzoekers de proef op de som en klommen ze gewapend met meetlint en -stok in zo’n boom om voor eens en voor altijd de éxacte hoogte te meten. Geruchten gingen dat de Brusselse bomen de kaap van 50 overschreden, maar uiteindelijk moesten ze zich tevreden stellen met 45,65 meter.

Niet slecht, want in gans Europa is nooit een hogere beuk gemeten. En aangezien er buiten Europa geen beuken groeien, is het meteen ook de hoogste beuk ter wereld!​

Meer over


Gerelateerde artikels