Ga naar main content
shutterstock-260283761.jpg

Waarom vogels boos zijn op jouw raam

De voorbije week kregen we meerdere berichten van mensen die stapelgek worden van hun anders zo geliefde tuinvogels. De reden? Ze vallen onophoudelijk het vensterglas aan. Waarom zijn vogels zo woedend op je raam? En – nog belangrijker – wat kan je eraan doen? 

Normaal gezien komt het fenomeen van spiegelgevechten vooral in lente en zomer voor, tijdens het broedseizoen. Dat er nu al boze pimpelmezen gespot worden, betekent dus dat sommige vogels nu al aan broeden denken. Het was jou vast ook al opgevallen, dat de winter niet echt doorbreekt dit jaar … De volhardende vogels – ook andere mezen, goudhanen, kwikstaarten en roodborsten kunnen er wat van – willen een territorium voor hen alleen. Elke indringer moet eraan geloven – al is het maar een reflectie in het vensterglas. 

Ongewenst gedrag

Hoe grappig het tafereel er ook uitziet, voor de vogel in kwestie is het een erg frustrerende bezigheid. Hij is niet in staat om zichzelf te herkennen en slaagt er maar niet in om zijn tegenstander te verjagen. Hij tikt met z’n bek tegen het glas en valt aan met de klauwen vooruit. Soms tot bloedens toe! Op die manier verspillen de vechtende vogels gigantisch veel energie, die ze broodnodig hebben om de rest van de winter door te komen én om effectief aan broeden toe te komen. 

Een vogel die eenmaal heeft ontdekt dat er een ‘indringer’ in zijn territorium verblijft, zal gedurende het hele broedseizoen terugkeren om hem te verjagen. Pas wanneer hij geen andere vogel meer ziet, voelt hij zich gewonnen. Enkel door je ruiten minder reflecterend te maken, kan je die vicieuze cirkel dus doorbreken. 

Stop met je ramen te poetsen!

Daar bestaat een makkelijke, preventieve manier voor: laat je ramen gewoon lekker vuil worden. Wordt de poetsfreak in jou daar wat ongemakkelijk van, of is het al te laat, dan hebben we nog enkele andere tips. 

  • omdat vogels meestal op je vensterbank landen en van daaruit naar boven vliegen, kan het al volstaan om een strook karton onderaan het raam te bevestigen.
  • sluit je gordijnen zodat de reflectie minder opvalt.
  • geen zin in gesloten gordijnen, probeer dan eens om huishoudfolie tegen het raam (aan de buitenkant) te kleven. De reflectie verdwijnt en er komt toch nog licht naar binnen. 
  • Hang wapperende voorwerpen voor je raam, bijvoorbeeld stroken aluminiumfolie of een ballon aan een touwtje. 
  • Gebruik een speciale stift – te koop in natuurbeschermingswinkels – om een UV-laagje aan te brengen op de plaats van aanval. Of geef je kinderen vrij spel om je ramen eens vol te kliederen. Geen paniek: zelf zie je er niks van, maar voor vogels is het glas plots héél zichtbaar! 
shutterstock-541842994.jpg

Bescherm je wagen

Soms zijn het niet je ramen, maar je wagen waar vogels hun rivaal in zien. Als ze het op je zijspiegels gemunt hebben, trek er dan plastic zakjes omheen. Zijn ze geobsedeerd door je voorruit, hang dan een wapperend lint of een ballon aan je ruitenwisser. Helpt dat allemaal niet, dan zit er niks anders op dan je auto in de garage te zetten of er een zeil over te leggen. 

shutterstock-1342197632.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels