Ga naar main content
knobbelzwaan-in-de-regen.jpg
Yves Adams

Waarom een goede regenjas je natuurbeleving een niveautje hoger tilt

Uiteraard vinden wij niets leukers dan een hele dag ongestoord onze eigen prachtige natuur in te duiken. Al moeten we toegeven dat de goesting soms wat ontbreekt wanneer de regen met bakken uit de hemel valt … Jawel, zelfs de redacteurs van Onze Natuur zijn ook maar mensen. Gelukkig hangt er sinds jaar en dag een waterdichte, ademende regenjas aan onze kapstok die ons voor nattigheid en narigheid behoedt tijdens al onze buitenavonturen. En die is echt goud waard!

We durven er geld op inzetten dat je ten minste één natuurfan in je omgeving hebt die je te pas en te onpas om de oren slaat met de welbekende outdoorslogan: “Slecht weer bestaat niet, enkel slechte kledij”. En dan nog het liefst van al wanneer je voor een rondje vogels spotten met de betweter in kwestie in de rapte je goedkope ‘anorak’ hebt meegegrist en daar na een fikse stortbui de vochtige gevolgen van moet dragen. Wel, goed nieuws, want die ergerlijke ‘I told you so’-blik op de zelfgenoegzame smoel van je wandelbuddy hoef je niet langer te trotseren wanneer je in de toekomst voor een waterdichte, ademende regenjas kiest.

Wat je verwacht van een regenjas

Een goede regenjas heeft maar één taak en dat is: jou droog houden. In je klamme kleren urenlang door een verrekijker staan turen om een glimp van een burlend edelhert of een opstijgende kraanvogel op te vangen, doet nu eenmaal fameus afbreuk aan die unieke natuurbeleving. Veel mensen vergeten echter dat je jas niet alleen langs de buitenkant nat kan worden. Het zweet dat je lichaam langs je huid naar buiten werkt, kan voor condensatie tegen de binnenkant van je regenjas zorgen waardoor je evengoed een vochtig, onaangenaam gevoel onder je kleren krijgt. Enkel de regen tegenhouden, is dus niet voldoende om van een goede regenjas te spreken – hij moet ook ademen, dit wil zeggen: transpiratie- en condensatievocht van binnen naar buiten doorlaten. Een jas met eenrichtingsverkeer, kortom.

jongen-in-regenjas.jpg

Hoe waterdicht is waterdicht genoeg?

Dit gezegd zijnde, kan een 100% waterdichte jas nooit 100% ademend zijn. Misschien heb je op een festival al eens zo’n plastic wegwerp-poncho over je hoofd getrokken wanneer de hemel zich plots midden in een optreden vult met donkergrijze onweerswolken? Dan weet je ook dat je je – al pogoënd bij zomerse temperaturen – al snel een ongeluk zweet in die cellofaanverpakking op mensenmaat. Een compleet waterdichte jas aantrekken wanneer je fysieke inspanningen gaat leveren, is misschien leuk voor fans van de Finse sauna, maar comfortabel is het allerminst. 

Denk dus eerst even na welk type natuuractiviteiten bij jou het vaakst op de agenda staan. Hou je het bij rustig kuieren met de hond langs netjes aangelegde, vlakke wandelwegen in een bos of natuurgebied vlakbij? Of trek je er elk weekend opuit voor een rondje mountainbiken of trailrunning over paden bezaaid met knoestige boomwortels en grillige rotsblokken? Anders gezegd: ga je snel en veel zweten, dan is het ademend vermogen van je regenjas veel belangrijker dan de waterdichtheid. Actieve natuurbelevers kiezen dan ook beter voor een softshell – minder waterdicht, maar wel veel beter ademend dan een doorsnee regenjas. Heeft de jas van je dromen ook extra ventilatieritsen onder de oksels? Top! Die kunnen je zweet nog sneller helpen afvoeren.

Waterkolom en ademend vermogen

Hoe kan je nu het ademend vermogen en de waterdichtheid van een regenjas te weten komen? Simpel, gewoon even het etiket in de jas bestuderen! Vind je het daar niet terug? De meeste merken vermelden deze informatie ook op hun website.

  • Waterkolom: dit cijfer geeft de waterdichtheid van een kledingstuk aan, bijvoorbeeld 20.000 mm, en staat voor de druk waartegen het materiaal bestand is vooraleer er water doorheen druppelt. Voor gewone wandelingen zit je goed met een regenjas vanaf 10.000 mm waterkolom, echte backpackers zijn beter af met 20.000 mm of meer, omdat er meer druk op de jas uitgeoefend wordt door bijvoorbeeld een rugzak.
  • Ademend vermogen: dit cijfer geeft de waterdampdoorlaatbaarheid aan, bijvoorbeeld 10.000 g/m2/24 u, en staat voor de hoeveelheid waterdamp (in gram per 24 uur) die door een vierkante meter stof verdampt. Hoe hoger dit getal, hoe beter de stof ademt. Vanaf 10.000 g kan je spreken van een goed ademende jas. Opgelet, bij Gore-Tex-jassen wordt het ademend vermogen uitgedrukt in een zogenaamde RET-waarde en daar geldt: hoe kleiner het getal, hoe beter de jas ademt.

Jouw regenjas, een natuurwonder!

Een jas die zowel waterdicht als ademend is, is eigenlijk ook een klein natuurwonder. Een natuurwetenschappelijk wonder, that is! Wanneer je zo’n regenjas eens onder de microscoop legt, zal je verbluft staan van het technisch vernuft. 

Je hebt vast al eens van Gore-Tex gehoord, toch? Dit is een membraan voorzien van piepkleine poriën waarlangs je zweet naar buiten kan, maar waar regendruppels geen verhaal tegen hebben. Wanneer dit membraan in het textiel van je regenjas verwerkt zit, ben je dus langs beide kanten beschermd tegen nattigheid. Daarnaast bestaan er ook jassen met een coating in plaats van een membraan: een flinterdun vernislaagje dat aan de binnenkant van de jas aangebracht wordt. Ietsje minder duurzaam, maar evengoed ademend, wind- en waterdicht.

Bovendien is het materiaal van een regenjas ook nog uit verschillende lagen opgebouwd. Hoeveel lagen je nodig hebt, hangt af van je natuuractiviteit: 

  • Voor rustige wandelingen in de regen volstaat een tweelaagse jas, waarbij een losse beschermingsvoering – ook wel ‘mesh’ of netje genaamd – in de jas genaaid is.
  • Voor actieve fietsers of joggers is een 2,5-laagse regenjas aan te raden. Hier zit de beschermingslaag in de coating of het membraan ingewerkt, waardoor de jas beter ademt.
  • Voor intensieve trektochten met de rugzak neem je beter een drielaagse jas mee, waarbij de voering met lijm tegen het membraan gekleefd zit: duurzamer en steviger, maar vaak wel minder ademend.

Tot slot zit er op de buitenkant van een goede regenjas ook nog een duurzaam, waterafparelend laagje, dat ervoor zorgt dat regendruppels en vuil niet meteen doordringen in de buitenstof, het ademend vermogen behouden blijft en je jas veel sneller droogt na een buitje. Na regelmatig gebruik en enkele wasbeurten zal dit laagje onvermijdelijk afslijten. Het is dus geen overbodige luxe om je jas na een rondje in de wasmachine af en toe opnieuw te behandelen met een impregneermiddel.

druppels-op-blad.jpg
Yves Adams

Hoe duurzaam is een waterdichte, ademende regenjas?

We gaan er geen doekjes om winden: in de coating of het membraan van een technische regenjas zitten vaak PFC’s. Deze chemische stoffen zorgen voor de waterdichte werking en de lange levensduur van je jas, maar voor de natuur zijn ze helaas geen cadeau, omdat ze niet afbreekbaar zijn en dus in ons leefmilieu terechtkomen. Er zijn wel alternatieven op de markt, zoals gewaxt katoen, maar qua performantie benaderen die de werking van echt waterdichte jassen voorlopig nog niet.

Gelukkig is in de hele outdoorsector de afbouw van het gebruik van PFC’s ingezet. Zo zijn bijna alle regenjassen in het assortiment van onze partner A.S.Adventure voorzien van een PFC-vrije waterafstotende coating op de buitenstof. Veel merken, waaronder het gekende Gore-Tex, werken zelfs aan hun eigen duurzame membraan

De meest waardevolle bijdrage die je kan leveren aan ons milieu, is uiteraard je regenjas zo lang mogelijk dragen voor je een nieuwe aanschaft. Toch een mankementje? Laat je jas dan liever herstellen (bijvoorbeeld in het onderhoudsatelier van A.S.Adventure), zo gaat hij vast nog jaren mee!

En nu … kiezen maar, zodat je snel op pad kan met een jas die je tegen de weerselementen beschermt en je jouw wijsneuzerige ‘slecht weer bestaat niet’-natuurvriend lik op stuk kan geven! Voor inspiratie kan je altijd eens scrollen door de favoriete regenjassen van de outdoorexperts van onze partner A.S.Adventure.

Meer over


Gerelateerde artikels