Ga naar main content
snuffeltocht-wipwap.png

Uitgetest: Snuffeltocht voor liefhebbers van honden en natuur

Met je hond het bos in trekken, voor veel natuurliefhebbers is het de ideale vorm van ontspanning na een drukke werkweek. Losloopgebieden en zwemplekken zijn uiteraard erg in trek bij onze viervoeters, maar in Mol gaan ze nog een tikkeltje verder met een Snuffeltocht volledig op maat van honden en hun baasjes. Mauro en Nougat zijn proefkonijnen van dienst en testen dit initiatief maar wat graag uit! 

Denkwerk én actie

Vooraleer je aan de Snuffeltocht kan beginnen, heb je een deelnameformulier nodig, want er zijn ook hondse prijzen te winnen! Omdat het toeristisch infokantoor gesloten is door jeweetwelwat, kan je het formulier hier zelf afdrukken. Parkeren doe je aan de begraafplaats Heidehuizen, waar je meteen op de juiste wandelroute zit. 

We zetten er meteen flink de pas in richting knooppunt 98, zoals aangegeven op het plan. Onderweg kijken we uit naar kleine ‘hondenhokken’ die opdrachten bevatten voor de honden én voor onszelf. Gelukkig zijn het niet de honden die hun hersenen moeten laten kraken: als het op winnen aankomt, zijn we op onszelf aangewezen. De opdrachten zijn immers tweeledig: ludieke activiteiten die je samen met je hond kan uitvoeren en kennisvragen om een 9-letterwoord bij elkaar te puzzelen. 

Opdrachten met natuurlijke elementen

Het is duidelijk dat de makers van dit spel vooral op zoek gegaan zijn naar elementen uit de omgeving om opdrachten mee te construeren. Die zijn dus meestal niet heel vergezocht, maar onze honden zeggen er geen neen tegen. 

We slalommen tussen de bomen, hollen een bergje op, springen over omgevallen stronken, apporteren dennenappels en poseren op een afgezaagde boom. Dingen die je op haast elke wandeling kan doen, maar waar je amper oog voor hebt. En dat terwijl de honden er echt wel de lol in zien: de ideale manier om een aangelijnde wandeling wat meer schwung te geven.

De honden krijgen als opdracht: 'ga op een boomstronk zitten'

Full body workout voor honden

Dit soort initiatieven, waarbij honden extra uitgedaagd worden tijdens het wandelen, zijn helaas vrij zeldzaam in ons land. Maar laat dat je niet tegenhouden om het eender waar uit te proberen. Daag het lichaam van je hond uit door goed rond te kijken en van het bos je eigen fitnessplek te maken. Zie je een omgevallen boomstam? Daar kan je onderdoor kruipen, overheen springen of op balanceren. Of laat je hond zijn rug stretchen door hem met de voorpoten op een afgeknotte boom te lokken. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hond traint al spelend al zijn spieren.  

Is je hond al wat ouder of juist nog erg jong? Dan kies je beter voor spelletjes die minder belastend zijn voor spieren en gewrichten. Hier ontdek je allerlei leuke bezigheden voor jong en oud tijdens een aangelijnde wandeling.

Verschillende opdrachten: poseren in een takkenkamp, doorheen een boom springen en een dennenappel apporteren

Breinbrekers

Niet alleen onze honden worden op de proef gesteld, ook wij worden aan het werk gezet. Her en der zit een meerkeuzevraag over dieren verstopt in de hondenhokjes. Het juiste antwoord levert een letter op, waarmee we later een woord moeten vormen. Een klein minpunt aan deze wandeling is dat je geneigd bent om je smartphone te raadplegen als je niet zeker bent over het antwoord - en tijdens een wandeling om je hoofd leeg te maken zit je daar niet altijd op te wachten. Ook vonden we als die-hard-natuurfans een foutje in de vraag over uilen, maar met behulp van wat logica vonden we toch het woord. 

Snuffeltijd!

Hoewel we onderweg nergens een losloopzone zijn tegengekomen, zijn we er zeker van dat Nougat en Mauro deze wandeling als een succes zouden omschrijven. Omdat de route de laatste tijd door erg veel honden gelopen wordt, is het immers niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk een ‘snuffeltocht’ geworden. Elke boom en iedere graspol moest dan ook uitgebreid besnuffeld worden, om te ontdekken welke knappe fikkies hen waren voorgegaan. Je zou van minder moe worden! Aangekomen bij de wagen, wachtte hen nog één belangrijke opdracht: het deelnameformulier handtekenen met een fikse modderpoot ... 

Meer over


Gerelateerde artikels