Ga naar main content
mol-met-regenworm.jpeg

Waar gaat de mol naartoe als het regent?

Met het natte weer in België zijn er dagen, weken, of zelfs maanden dat weilanden helemaal onder water komen te staan. Het water dringt dan binnen in al de kleinste gaten en gangen onder de grond. Toch duiken er na zo een periodes altijd weer molshopen op. Onze Natuur-fan Lien vraagt zich af of hoe die graafgrage beestjes dat doen: is het een kwestie van tijdig verhuizen, of omzeilen ze het water op een andere manier?  

Mollen zijn hun ganse leven op zoek naar dé ideale plek om voedsel te vinden: niet te droog - want dan zijn er geen wormen - maar ook niet te nat - ze zouden kunnen verdrinken. Om de bodem in optimale vorm te houden, dragen ze ook zelf hun steentje bij. Met hun ondergronds tunnelcomplex beluchten ze de bodem. Dat heeft als voordeel dat die laatste als een spons water opzuigt en vasthoudt: een ecosysteemdienst om ‘u’ tegen te zeggen. Want dat is niet alleen goed voor het bodemleven (lees: de menukaart van de mol), maar het voorkomt ook lokale overstromingen. Een plotse plensbui trekt zó weer weg in een gazon-met-mol, terwijl het water langdurig beschikbaar blijft voor je planten. 

Maar tegen een regelrechte zondvloed is zelfs de meest geharde mol niet opgewassen. Wanneer je ‘s winters plots een verhoogde molshoopactiviteit opmerkt in je tuin, betekent dat dat de grondwaterspiegel de mol dichter naar het aardoppervlak duwt. En als het water hem écht aan de lippen staat, zoekt hij vliegensvlug hoger gelegen gebieden op. Mollen kunnen overigens prima zwemmen, maar ademen onder water is ook voor dit zoogdier een brug te ver.

Om af te sluiten nog een goed woordje over de mol: niet alleen zorgt hij voor een goede drainage van je tuin, hij eet ook schadelijke insectenlarven op en produceert duurzame potgrond. Heb je geen planten te verpotten en wil je toch van die ‘lelijke’ heuvels af? Schep ze dan voorzichtig weg en verspreid de vruchtbare aarde als natuurlijke meststof over je gazon. Het heeft trouwens geen enkele zin om de aarde van een verse molshoop terug de grond in te duwen. Zo dreig je in een eeuwigdurend ‘welles - nietes’ spelletje te belanden met jouw privé-tuinmol. 

Stuur jouw vraag in

Heb jij je altijd al afgevraagd of er ook zwarte bloemen bestaan, waarom een specht geen hoofdpijn krijgt en of vissen ook scheten laten? De redactie van Onze Natuur gaat op zoek naar serieuze antwoorden op originele vragen. Heb jij een idee? Stuur jouw vraag in via ons contactformulier en wie weet prijkt het antwoord binnenkort op deze pagina!

Contactformulier

Meer over


Gerelateerde artikels