Ga naar main content
vilda-1179-regenworm-rollin-verlinde-1900-px-54996.jpeg
Rollin Verlinde

De regenworm: bodembederver of superingenieur?

Regenwormen zijn slijmerig, met veel en dus niet altijd welkom, en toch houden we ze maar beter te vriend. Deze ongewervelden zijn namelijk superingenieurs die een cruciale rol spelen in de tuin en bij de zuivering van water zo blijkt.

Ook al lijken regenwormen volkomen nutteloos, hun bijdrage aan een gezonde bodem is belangrijker dan je denkt. Het klopt dat ze hoopjes uitwerpselen achterlaten op je gazon, maar dat is absoluut niet schadelijk voor je gras. Integendeel! Net zoals mollen graven deze kleine ingenieurs tunnels onder de grond. Dit tunnelnetwerk helpt de bodem en planten die erin groeien op tal van manieren: het verlucht de bodem, gras en andere planten kunnen beter wortelen en de grond kan water beter opnemen, vasthouden en afvoeren wanneer nodig. ​

Daarnaast helpen regenwormen ook met de afbraak van organisch materiaal. Ze voeden zich met afgestorven plantendelen. Regenwormen eten elke dag ongeveer hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel. Het is geen wonder dat ze dus veel uitwerpselen produceren. De organische mest die ze produceren, bevat stikstof, kalium en calcium, belangrijke meststoffen voor jouw planten. Naar schatting herbergt één kubieke meter grond tussen 50 en 150 regenwormen die zich uit de naad werken voor jou en je planten.

Waterzuivering avant la lettre

Sommigen beweren zelfs dat een hoop regenwormen kan dienen als waterzuiveringsinstallatie. Dat is alvast de uitdaging die het Europese INNOQUA-project aangaat. De onderzoekers proberen te achterhalen of regenwormen, samen met zoöplankton, een alternatieve oplossing kunnen zijn voor drinkbaar water in afgelegen gemeenschappen op het platteland. 

Meer over


Gerelateerde artikels