Ga naar main content
vilda-1294-mol-rollin-verlinde-1900-px-54486.jpg
Rollin Verlinde

Molt de mol jouw gazon?

Met hun molshopen waarmee ze her en der onze gazons ontsieren, lijken ze wel geboren om tuiniers te treiteren. Maar heeft de mol ook goede kanten? Wat is zijn functie in onze natuur?  

Stel je voor: je geniet van een heerlijk glaasje wijn terwijl je wegdroomt met een boek in je hangmat. Je komt helemaal tot rust in je oogverblindende tuin … tot je oog valt op dat ene hoopje aarde in het midden van al dat groen. Geen paniek! Gelukkig duikt er af en toe een molshoop op in je tuin, want die zijn essentieel voor de gezondheid van jouw eigen stukje natuur. Tijdens het graven van tunnels, woelen mollen de ondergrond om en beluchten ze de bodem. Waarom dat zo belangrijk is? Omdat ze zo zorgen voor een goede drainage, waardoor de grond meer water kan opnemen zonder dat het water meteen afvloeit. Zo kunnen je tuinplanten drinken wanneer ze dorst hebben zonder dat hun wortels gaan rotten door een teveel aan water. Bovendien beschermt een goed gedraineerde grond je tegen lokale overstromingen - niet dat je tuin zomaar een ganse rivier kan opslorpen, maar een flinke plensblui trekt zo weer weg. Als meester-grondverzetter verspreidt de mol ook voedingstoffen doorheen de bodem en brengt hij ze vanuit diepere lagen weer naar de oppervlakte: alweer goed nieuws voor jouw planten. Extra pluspunt: de aarde die door mollen naar boven gewerkt wordt, kan je gebruiken om zaden te laten kiemen of planten te verpotten (binnen of buiten). Zo hoef je niet telkens naar potgrond te grijpen waarin turf verwerkt zit - een regelrechte aanslag op het klimaat. 

Nog een voordeel van deze zijdezachte zoogdieren: ze verslinden wormen, slakken, ritnaalden en engerlingen die ook niet vredevol samenleven met de gemiddelde tuinier. Als jouw tuin last heeft van kleine plaagdieren, dan loont het de moeite om een mol uit te nodigen om een handje te helpen. Wees gerust: hij hoeft écht niet lang te zoeken om een eerste prooi te verschalken. Het minste dat we kunnen zeggen over de mol is dat hij erg vraatzuchtig is: op één dag tijd kan hij zijn eigen gewicht aan regenwormen verzetten! ‘s Winters houdt de mol trouwens geen winterslaap en hij legt ook geen vetreserves aan om het koude seizoen door te komen. Wel verstopt hij onder de grond een wintervoorraad aan verlamde wormen die hij bewaart voor later. 

Wil je toch echt van je tuinmol af, kies dan voor een diervriendelijke methode om hem weg te jagen. Plant bijvoorbeeld een vlier in je tuin of kies voor bolgewassen zoals knoflook of narcis. Of laat je gras gewoon wat langer staan: door minder vaak te maaien geef je de biodiversiteit in je tuin en boost én je ziet die molshopen niet meer liggen. Een win-win!

Meer over


Gerelateerde artikels