Ga naar main content
mtb-oud-heverlee-meerdaal-8.png

Uitgetest: Avontuurlijk mountainbiken (ook voor beginners)

Lijkt de tijd rijp voor een nieuwe sportuitdaging na talloze wandel- en fietstochten langs platge(t)reden paden? Mountainbiken is de perfecte combinatie van avontuur en ontspanning in de natuur. Onze redacteur testte de mountainbikeroute Oud-Heverlee - Meerdaal uit, goed voor 2,5 uur en 33,5 kilometer mountainbikeplezier.

Op een grijze maar warme zaterdagochtend sprak ik met mijn mountainbikebuddy af aan The Shelter in Korbeek-Dijle. Twee stoere fietsen stonden ons op te wachten. De idyllische locatie aan het water was meteen ook de start- en eindplaats van onze fietsroute. We zouden de blauwe en de groene lus door Meerdaalwoud en Heverleebos combineren.

mtb-oud-heverlee-meerdaal-2-header.png

Aan The Shelter sloegen we meteen links af. Na een paar honderd meter draaiden we een smal paadje op langs de spoorweg waar de bloemen en grassen schouderhoog groeiden. Ik balanceerde mijn fiets op een strook van 30 centimeter breed terwijl ik alle netels probeerde te ontwijken. Het avontuur kriebelde in mijn buik en onder mijn oksels. Even verderop lagen de eerste van de in totaal 320 hoogtemeters. Mijn innerlijke Mathieu van der Poel kwam naar boven, ook al was het de allereerste keer dat ik op een moutainbike zat. Met (toen nog) veel power in de benen en op de laagste versnelling reed ik tot mijn eigen verbazing verrassend vlot naar boven … tot ik pardoes op een dikke boomstronk botste. Even terug met de voetjes op de grond.

Fietstocht met veel ups en downs

Als ik getrainde mountainbikers voorbij zie sjezen, lijkt het allemaal zo simpel. Er komt kracht uithouding én techniek bij kijken. Techniek die ik duidelijk nog niet onder de knie had. Het enige waar ik aan kon denken was: “Hoe zorg ik dat ik niet val?” Ik was dus al lang blij dat de dikke veringen op mijn fiets alle boomwortels, stenen en putten die ik niet kon ontwijken, netjes opvingen.

Het eerste uur ging moeizaam. Bij elke helling ging ik op de trappers staan om halfweg de berg op mijn eigen adem te trappen. Las zeker af en toe een rustmoment in om uit te blazen en de prachtige omgeving te bewonderen. 

Eens ik helemaal gewend was aan de fiets en de ondergrond, gunde ik mijn remmen wat meer rust. Ik durfde hoe langer hoe meer snelheid te pakken. Aan een rotvaart een hobbelige afdaling doen, zo een die je nooit of te nimmer met een gewone stadsfiets zou aandurven, is echt kicken. Afgaand op de andere mountainbikers die we tegenkwamen, is dit gevarieerde parcours een leuke uitdaging voor beginnende, recreatieve én getrainde fietsers.

Is mountainbiken ook iets voor kinderen?

Het antwoord is absoluut ‘ja’. Het grootste deel van de route liep door het bos waar gekleurde pijltjes je in de juiste richting sturen. Wij combineerden de groene en de blauwe lus. Vooral de blauwe route is een aanrader om met kinderen te doen. De holle wegen, grindpaden tussen de bomen en velden zijn rustig, toegankelijk en toch net avontuurlijk genoeg voor stoere verhalen op de speelplaats achteraf. De mountainbikeroute passeert ook langs speelzone het Everzwijnbad, speelbos De Kluis, de vijvers van Zoet Water en de Minnebron. Genoeg aangename plekjes dus om een pauze in te lassen. Via de Dijle arriveer je na een dikke 33 kilometer uiteindelijk weer aan The Shelter.

Mag je overal mountainbiken in de natuur?

Off-road fietsen op onverharde paden betekent niet dat je zomaar elk wegeltje kan inslaan. Natuur en Bos en Sport Vlaanderen roepen uitdrukkelijk op om op de voorziene paden te blijven. Door de voorziene wegwijzers te volgen, bescherm je bloemen, planten en dieren die heel gevoelig zijn voor betreding. Denk maar aan lentebloeiers zoals bosanemonen en boshyacinten. Als je via illegale paden over hun wortels stapt of fietst, dan is de kans groot dat ze volgend jaar niet meer verschijnen. Wat mag wel en wat mag niet? Je goed informeren en de bewegwijzering volgen is de boodschap.

Praktisch

Wat?
MTB-Route Oud-Heverlee – Meerdaal: drie lussen met een totale afstand van 53 km

  • Blauwe lus Oud-Heverlee (16,7 km)
  • Groene lus Heverlee (21,3 km)
  • Rode lus Bierbeek (17,6 km)

Wij combineerden de blauwe en de groene lus. Download de GPX onderaan deze pagina.

Waar?
Wij huurden fietsen bij The Shelter: Stationsstraat 13, 3060 Korbeek-Dijle. 7 op 7 open. 

Hoe?
Met niets anders dan een helm, een sportieve outfit, sportschoenen en een regenjas aan ben je vertrokken. Al kan ik – achteraf gezien – een fietsbroek met extra zeemvelletje wel aanraden. De veringen van een mountainbike vangen dan toch niet alles op.

Meer informatie

  • Uitgestippelde mountainbikeroutes kan je terugvinden op de websites van Natuur en Bos en Sport Vlaanderen
  • Via RouteYou kan je routes (GPX-bestanden) downloaden op je gps of smartphone
GPX mountainbike route Oud-Heverlee - Meerdaal