Ga naar main content
vilda-28431-rollin-verlinde-bever-van-dichtbij.jpg

Vier merkwaardige vaders in het dierenrijk

Deze zondag staat helemaal in het teken van vaders. We bedanken onze papa’s, pluspapa’s of vaderfiguren voor hun opvoeding en onvoorwaardelijke liefde. Voor deze gelegenheid zet Onze Natuur enkele merkwaardige vaders in het Belgische dierenrijk op een rijtje.

1. Zeepaardjes

Toch wel de meest opmerkelijke vader is het zeepaardje. Bij de meeste diersoorten zet het vrouwtje de kleintjes op de wereld, maar bij zeepaardjes is dat het mannetje. Het vrouwtje legt haar eitjes in de buidel van het mannetje waarop hij de eitjes bevrucht en draagt tot ze uitkomen.

shutterstock-300023549-zeepaardje.jpg

2. Wolven

In een wolvenfamilie speelt de vader ook een actieve rol in het grootbrengen van de welpen. De vaders verzorgen en beschermen hun kleintjes en spelen samen. De wolf en de mens lijken op samenlevingsvlak heel sterk op elkaar. Hierin zijn wij een uitzondering op andere zoogdieren, omdat de vaderlijke bijdrage in de opvoeding meestal ontbreekt.

shutterstock-103912877.jpg

3. Bever

De bever is niet alleen het grootste knaagdier van Europa, maar ook een uitstekende vader. Moeder- en vaderbever zijn monogaam en leven in gezinsverband samen met twee à drie generaties kleintjes. Tijdens de geboorte moeten de vader en de andere generatie jongen even de ‘woning’ verlaten. Eenmaal de beverbaby's geboren zijn, is de bever een superpapa. Hij leert de jongen bomen doorknagen, dammen bouwen en soms mogen de kleintjes zelfs meeliften op zijn staart!

vilda-28431-rollin-verlinde-bever-van-dichtbij.jpg

4. Kauw

De kauw is misschien niet de meest geliefde vogel, omdat hij heel luidruchtig is en broedt in schoorstenen. Toch is hij heel geliefd bij zijn partner en bij zijn kleintjes. Wanneer de kauw een partner gevonden heeft, zijn ze onafscheidelijk. Hun relatie duurt een leven lang en ze houden er een hoog ontwikkeld sociaal- en familieleven op na. Vader en moeder zoeken voedsel en voeren hun kleintjes samen.

shutterstock-338495882.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels