Ga naar main content
park-van-furfooz-panorama.jpg

Uitgetest: wandelen langs de grotten van Furfooz

Niet ver van Dinant, aan de oevers van de Lesse, ligt een natuurreservaat vol geologische, archeologische en natuurlijke rijkdommen: het Park van Furfooz. Het (deels ondergrondse) netwerk van grotten en spelonken in combinatie met de panoramische uitzichtpunten en prehistorische vondsten maken dit natuurreservaat jouw bezoek meer dan waard. Trek je stevige stappers aan voor een wandeling waar natuur en geschiedenis elkaar ontmoeten.

Onze voorouders wisten het 14.000 jaar geleden al: het massief van Furfooz, daar moet je geweest zijn. De vele grotten, verdwijngaten en spelonken vormden in de prehistorie de ideale grotwoningen en het plateau was tot in de diepe Middeleeuwen bewoond. Wandelen door het Park van Furfooz is dan ook een stukje teruggaan in de tijd. Na een tiental hoogtemeters bots je meteen op een stenen gebouwtje. Niets speciaals zou je op het eerste gezicht denken, en toch. De Romeinen bouwden hier in de 3e eeuw na Christus thermen waarvan de ruïnes zijn overgebleven. Wandel zeker eens binnen in het in 1958 gereconstrueerde Romeinse badhuis om een idee te krijgen hoe onze voorouders hier leefden.

park-van-furfooz-romeinse-thermen.jpg

Even verderop wandel je langs de restanten van een Romeins en een middeleeuwse fort. Je begeeft je hier eigenlijk in een openluchtmuseum. De weg leidt je uiteindelijk naar de top van de heuvel voor een volgend hoogtepunt: een prachtig panorama over de vallei van de Lesse. ​

Furfooz, een historisch natuurreservaat

Het park van Furfooz is (of was) niet alleen een thuis voor badende Romeinen en middeleeuwse ridders. De combinatie van bossen, rotsen en kalkrijke graslanden, een zeldzame Natura 2000-habitat, herbergt ook bijzondere soorten. Bloemen en planten zoals de bijenorchis, nachtsilene, verfbrem en kleine pimpernel groeien weelderig in dit landschap. Varens, (giftig) wolfskruid en wilde judaspenning zijn talrijk aanwezig op de schaduwrijke hellingen van het ravijn-esdoornbos. Langs de steile rotswanden kan je slechtvalken in actie zien en het bleek blauwtje is ook een bekende inwoner van Furfooz. De natuurlijke rijkdom is geen toeval. In Furfooz ben je getuige van een grote verscheidenheid aan biotopen en goed natuurbehoud. Zo staan schapen in voor onderhoud van de graslanden en sluit het park haar deuren tussen november en maart om overwinterende vleermuizen hun rust te gunnen.

5.png

Grotten en panorama's

Het natuurreservaat van Furfooz is getekend door het jarenlange slijt- en schuurwerk van de Lesse. De tientallen grotten en spelonken die je tegenkomt op je wandeling zijn het resultaat van karstverschijnselen. Het zure water van de Lesse slijt sinds jaar en dag doorheen het kalkrijke massief waardoor er holtes en gaten zijn ontstaan. In de prehistorie waren het prima schuilplaatsen, nu zijn het een van de meest unieke bezienswaardigheden in onze Belgische natuur.

4.png

Een groot aantal van de grotten kan je bezoeken tijdens de wandeling. Eentje waar je zeker halt moet houden is de Trou du grand duc (letterlijk: spelonk van de oehoe). Wandel de trappen naar beneden en laat je verwonderen door het prachtige zicht op de vallei van de Lesse door de opening in de steile rotswanden. Wat een plaatje! Kijk in het terug naar boven klauteren via de trap zeker ook eens omhoog: de begroeide rotsen vormen een afdak boven je hoofd. Verderop is er ook nog de Trou qui fume (het rokende gat). Bij warm weer wekt deze holte geen grote verbazing op, maar bij vriesweer spreekt deze grot tot de verbeelding. De grot staat in contact met de Lesse die er deels ondergronds stroomt en geeft op koude dagen dampen vrij. Of maakte de grot gewoon deel uit van de technisch hoogstaande Romeinse thermen? :-)

park-van-furfooz-oever-van-de-lesse.jpg

De rest van de 4 km lange wandeling is een plezier voor groot en klein. Wakker de fantasie van je kinderen aan bij de ruïnes en grotten, onthaast aan de oevers van de Lesse, steek je tenen in het frisse water, breng een bezoekje aan de wilde tuin of bouw samen dammetjes in de kabbelende riviertjes in het bos. In deze prachtige omgeving kom je vanzelf tot rust.

Praktisch

Vertrek: 79 rue du Camp romain, Furfooz

Geschatte duur: 2 uur

Afstand: 4 km

Toegankelijkheid: Deze bewegwijzerde wandeling is verdwaal-proof, maar niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens vanwege de vele trappen en niveauverschillen. De route is prima met kinderen te doen.

Jouw bezoek: Het park van Furfooz is open van begin april tot eind oktober. Wij raden je aan de wandeling in de zomermaanden te doen. Check de geldende veiligheidsmaatregelen voor jouw bezoek. Je kan gratis parkeren aan de ingang, waar je ook terug uitkomt op het einde van de wandeling.

Prijs: Een ticket reserveren is verplicht en kost je € 5 (volwassene) - € 3 (studenten en leraren) - € 1 (kinderen).

Meer infowww.parcdefurfooz.be

 

Meer over


Gerelateerde artikels