Ga naar main content
vliegende-slechtvalk.jpg

Superpower sunday: Slechtvalk haalt 300 km/u en meer

Als snelste vogel ter wereld heeft de slechtvalk een reputatie hoog te houden en dat doet hij door alle snelheidsrecords te verbreken!

In gewone vlucht vliegt deze roofvogel gemakkelijk aan 100 km/u en in duikvlucht haalt hij vlotjes 300 km/u. Zijn absolute record bedraagt maar liefst 389 km/u! Moest de slechtvalk deze snelheid non-stop kunnen aanhouden, dan bereikt hij Zuid-Afrika, vertrekkend uit België, binnen 24 uur. Ongelofelijk! Aan zo’n duizelingwekkende snelheden vliegen is natuurlijk niet zonder risico. Gelukkig is het lichaam van deze snelheidsduivel voorzien van een aantal vernuftige beschermingsmechanismen. Zo kan hij niet alleen haarscherp waarnemen welke obstakels en gevaren er 300 meter verder liggen, maar zijn neusholtes zijn ook aangepast om zo de kans op klaplongen te minimaliseren.

De slechtvalk is na enkele decennia van afwezigheid in de jaren '90 terug opgedoken in België, bij één van de koeltorens in Doel. Van nature verkiest hij steile kliffen als woonplaats waar zijn waanzinnige duikvlucht goed van pas komt. In ons dichtbevolkte land neemt hij vaak genoegen met de hoge gebouwen. De slechtvalk is dan ook een graag geziene gast bij ons, omdat hij de grote duivenpopulatie in stadskernen aanpakt. De arme prooien kunnen helaas zelden ontkomen aan de helse snelheid van deze machtige roofvogel.

Meer over


Gerelateerde artikels