Gluren bij het snelste dier ter wereld: de slechtvalk
Kijk via onze website live binnen bij een koppel slechtvalken dat broedt in hartje Gent! Waarom het stelletje net de 19de verdieping van het Virginie Lovelinggebouw heeft uitgekozen, vragen we aan Alain Dillen van het Agentschap voor Natuur en Bos.
“Het is al het vijfde jaar op rij dat dit koppeltje hier komt broeden”, vertelt Alain enthousiast. “Toen we destijds de nestkast hebben opgehangen, duurde het nog geen week vooraleer we prijs hadden. We wisten toen al wel dat er in Gent slechtvalken leefden, dus het was een berekende gok. In de natuur kiest deze roofvogel holtes in steile kliffen uit om te broeden, de hoge gebouwen in het stadscentrum bootsen die natuurlijke habitat na.”
De slechtvalk als natuurlijke bestrijder van duiven
Dat het Virginie Lovelinggebouw werd uitgekozen om een nestkast voor slechtvalken op te hangen, is geen toeval. Het dak van het overheidsgebouw werd al jaar en dag geplaagd door duiven en meeuwen die er hun broedplek van wilden maken. Dat deden ze ook in de buurt van de ventilatieschachten, waardoor de gezondheid van iedereen die in het gebouw werkt, in het gedrang kwam.
“Meermaals per week moest er iemand het dak op om de vogels weg te jagen”, legt Alain uit. “Dat was niet alleen dweilen met de kraan open, het was ook ronduit gevaarlijk en arbeidsintensief. Daarom kwamen we op het idee om slechtvalken aan te trekken. Door hen een geschikte nestplaats aan te bieden, hangen ze het hele jaar door rond bij het gebouw. In een mum van tijd was de overlast door duiven en meeuwen voorgoed verleden tijd!”
Wanneer krijgen we kleine slechtvalken te zien?
Wie op dit moment naar de webcam gaat kijken, krijgt meestal het broedende vrouwtje te zien. Eind vorige week legde ze haar vierde ei. Alain: “Dat is best een groot legsel voor slechtvalken. Ze moeten voldoende voedsel kunnen aanvoeren, dus ik verwacht niet dat er nog veel meer eieren komen.
De broedtijd bedraagt 32 dagen, we verwelkomen dus kuikens omstreeks midden april. Maar ook nu loont het de moeite om af en toe de nestcam te bekijken. Een paar keer per dag wordt het vrouwtje afgelost door het kleinere mannetje, zodat zij ook op jacht kan gaan. “En wie in Gent woont, raad ik aan om in de buurt van het Sint-Pietersstation eens naar boven te kijken”, zegt Alain. “Je kan er zien hoe het mannetje andere roofvogels verjaagt: een spectaculair zicht! Ook komt hij regelmatig op het gebouw zitten om zijn prooien te verorberen.”
Snelste dier ter wereld
Wie echt geluk heeft, kan de slechtvalk tijdens de jacht aanschouwen. En dat is beslist sensationeel: in de duikvlucht worden bij deze roofvogel snelheden tot 389 km/u gemeten! Dat lukt alleen als hij zich vanop grote hoogte richting prooi kan laten vallen. Slechtvalken zijn perfect gestroomlijnd om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden van de luchtweerstand. Bovendien is zijn neusholte zodanig aangepast dat hij bij die snelheid geen klaplongen kan oplopen. Tijdens een actieve vlucht haalt de snelheidsduivel trouwens ook gemakkelijk 100 km/u. Adembenemend!