Ga naar main content
vleermuizenkastophangen.jpg

Uitgetest: vleermuizenkast maken

De lente komt eraan en dat betekent dat er veel dieren (én ook mensen) uit hun winterslaap ontwaken. De vleermuis is er daar één van. Hij begint dan te jagen op insecten om zijn rommelende maag te stillen. Dat doet hij via echolocatie. Tussen al die taken door heeft hij in de zomer een verblijfplaats nodig om overdag uit te rusten. Omdat kieren en spleten in huizen schaarser worden, steek ik de handen uit de mouwen om een vleermuizenkast te bouwen. En wat blijkt? Het bouwen van zo’n kast is eigenlijk vrij eenvoudig én snel klaar, al zeg ik het zelf. Wil jij het ook graag eens proberen? Lees dan onderstaand stappenplan.

Hout sprokkelen

Na een bezoekje aan de doe-het-zelf zaak in de buurt, kom ik thuis met een multiplex plaat (watervast verlijmd) van 18 mm dikte en 125 x 61 cm groot. Heb je zelf (oud) hout liggen in de schuur, des te beter om het te recycleren! Let daarbij wel op dat enkel de buitenkant van de kast behandeld mag zijn.  Het 'zagen' kan vanaf nu beginnen.

Voor een standaard vleermuizenkast heb je plankjes nodig van volgende afmetingen:

 • Achterwand: 70 x 23 cm
 • Voorwand: 40 x 23 cm
 • Dak: 10 x 23 cm
 • Opstapje: 6 x 23 cm
 • Zijkanten: 2 x (40 x 4,8 cm)
 • Opening vernauwing: 3,3 x 19,4 cm

Vleermuizen houden van ruwe oppervlakten

Vleermuizen hangen ondersteboven in de kast.  Daarvoor hebben ze een ruw oppervlak nodig waarin ze hun nagels kunnen vastzetten. Een ruwe plaat kan hiervoor handig zijn. Heb je die niet ter beschikking? Dan kan je ze, net zoals ik, gewoon zelf maken. Maak met een houtvijl of zaag horizontale groeven die ongeveer 2 mm diep zijn. Dit is enkel nodig op de achterwand.

Kleine invliegopening houdt vogels buiten

De twee kleine latjes van 40 x 4,8 cm heb ik aan weerszijden van de ruwe achterwand vastgemaakt. Dit kan met schroeven of constructielijm. Ik verkies het eerste.

Maak dan de voorwand vast aan het balkje dat aan de onderzijde komt. Vleermuizen kruipen de kast binnen via de groeven van de achterwand. Daarom moet het onderbalkje in het midden van de voorzijde vastgemaakt worden, zodat er ter hoogte van de achterwand een opening overblijft. Zo passen de voor- en achterkant perfect in elkaar met behulp van een paar schroeven.  Het is erg belangrijk dat de opening waarin de vleermuizen naar binnen kruipen minder dan 1,5 cm breed is. Anders kunnen kleine zangvogels hiervan profiteren. We zijn er bijna!

voorenachterkant.jpg
1-5-cm.jpg

Geen beter gemak dan eigen dak

Het dak beschermt de vleermuizen tegen koude en regen. Daarvoor neem ik het stuk hout van 10 x 23 cm. Daarboven kan je nog een loodslab plaatsen, voor een compleet waterdichte kast. Afhankelijk van de locatie waar je je vleermuizenkast gaat plaatsen, kan je eventueel onder de invliegopening nog een ‘toiletplankje’ ophangen.

Waar hang je de vleermuizenkast best op?

Als laatste geef ik de vleermuizenkast een mooi plaatsje tegen de schuur. Denk vooraf goed na over de locatie van jouw vleermuizenkast. Je hangt de kast best...

 • op een hoge plaats, minstens drie meter boven de grond. Dat kan aan een boom of een gebouw zijn.
 • uit de wind en zonder obstakels die in de weg hangen
 • op een zonnige plaats want vleermuizen zijn verzot op warmte
 • op een plaats waar er weinig verstoring is

Et voila, hij hangt op. Na ongeveer een anderhalf uurtje werk, krijg ik in de zomer misschien wel nieuwe gasten over de vloer. Wil je weten of de kast bezet is, kijk dan eens bij schemering of er vleermuizen in en uit vliegen. Dan kan je misschien wel de schattige snoetjes spotten. Laat je ons weten of het gelukt is?

FotoProductKenmerkenPrijs
Vleermuizenkast Beaumaris Midi

Vleermuizenkast Beaumaris Midi

 • Duurzaam houtbeton
 • Geschikt voor verschillende vleermuissoorten
 • Zomer- en/of paarverblijf
 • Ruw oppervlak voor optimale grip
Prijs bekijken
Natuurmonumenten vleermuizenkast

Natuurmonumenten vleermuizenkast

 • Oplossing voor verdwijnende nestplekken door isolatie
 • Eenvoudig op te hangen 
Prijs bekijken

Meer over


Gerelateerde artikels