Ga naar main content
zwalm-boembeke-15.jpg

Avontuurlijk wandelen in de Zwalmvallei

In het Oost-Vlaamse Michelbeke bij Brakel kronkelt de Zwalmbeek dwars door een prachtig, biodivers landschap. Het is in deze vallei waar je een van de leukste, avontuurlijke wandelingen van de Vlaamse Ardennen kan maken. Het gevarieerde parcours van een dikke vijf kilometer gidst je dwars door de Zwalmvallei langs broekbosjes, kabbelende beekjes, bloemrijke valleiflanken en een historische watermolen. Deze belevenisroute mocht dan ook absoluut niet ontbreken in het boek ‘Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen’ van Uitgeverij Lannoo. Wij maken je alvast warm voor dit leuk wandelavontuur in onze natuur.

zwalm-boembeke-8.jpg

Als je op zoek bent naar een avontuurlijke natuurwandeling, weg van de platgetreden paden, is de route van de Zwalmvallei een uitstekende keuze. Deze route vlakbij Brakel in Oost-Vlaanderen is centraal gelegen tussen Gent en Brussel. Het start- en eindpunt ligt aan de historische Boembekemolen in Michelbeke die meteen ook de eerste bezienswaardigheid van de tocht is. Verder wandel je langs Middenloop Zwalm en Bovenlopen Zwalm, twee natuurreservaten die beschermd zijn als Europees Natura 2000-gebied. De Zwalmvallei is dan ook een van de schaarse natuurgebieden in Vlaanderen waar je nog zoveel landschappelijke en biologische diversiteit tegenkomt.

zwalm-boembeke-14.jpg

Een uniek landschap met karakter

Van de vele watermolens en wilde grazers in de open weilanden tot de fleurige valleiflanken en kabbelende beekjes. De Zwalmvallei maakt deel uit van een buitengewoon landschap met een karaktervol uitzicht. De vallei is uniek in zijn soort door de veelheid aan bosrestanten, kleine landschapselementen, weilanden en kwelzones. Bovendien is het hoogteverschil van 60 m op slechts 19 km meer dan indrukwekkend te noemen voor wat we hier in Vlaanderen gewoon zijn.

zwalm-boembeke-10.jpg

De highlights van deze wandeling door de Zwalmvallei

Deze wandellus van in totaal 5,39 km begint met een aangename opwarmer langs het Mijnwerkerspad, een oude spoorwegbedding. Van hieruit gaat het vervolgens steil omhoog langs een wilde en bloemrijke valleiflank. Als je stijgt, moet je uiteindelijk ook weer dalen. Zo wandel je langs broekbosjes naar beneden richting de Zwalmbeek. Een open stuk struinnatuur met grazers brengt je uiteindelijk over een bronbeek waar je de weg terugvindt naar de oude watermolen

De Boembekemolen is trouwens elke zondag open van 14u tot 18u. Je kan er ook terecht voor een lokaal Boembeke Luiwerk biertje of een tussendoortje voor onderweg.

De plek bij uitstek om vuursalamanders te spotten

Naast de steile klimmetjes, de leuke afwisseling tussen bos en weiland én de vele watermolens in de omgeving, heeft de Zwalmvallei nog een grote troef. Dit gebied is namelijk een topregio om de vuursalamander eens van dichtbij te zien. De vele beekjes en drassige bodem van de Vlaamse Ardennen vormen een echte trekpleister voor dit zwart-geel gevlekte amfibie.

Goed om weten

Deze wandeling is het hele jaar door prachtig, maar op z’n mooist in de zomer. De weilanden en passages langs steile flanken kunnen er in de winterperiode modderig bij liggen, maar laat je dat zeker niet tegenhouden. Met een stel stevige, waterdichte stappers en/of regenlaarzen kom je al een heel eind!

Foto's: Koen De Langhe

Ontdek 20 tochten voor grote en kleine avonturiers

'Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen' van Uitgeverij Lannoo wil de aanzet geven voor tal van wandelavonturen in eigen land. Donkere bossen, ruige weiden met wilde grazers, onstuimige beken, verraderlijke vennen, wandelende duinen, wiebelende hangbruggen... Het komt allemaal aan bod in deze 240 pagina's dikke wandelgids!

 

Meer info

Meer over


Gerelateerde artikels