Ga naar main content
phytoseiulus-persimilis-adult-feeding-on-spidermite-1-ws.JPG

Superpower sunday: Roofmijt legt dagelijks eigen gewicht aan eitjes

De roofmijt Phytoseiulus persimilis - Phyto voor de vrienden - plant zich voort als een sneltrein. Wanneer ze voldoende te eten krijgt, legt ze elke dag tot wel vijf gigantische eieren (voor mijten dan toch) die samen evenveel wegen als de roofmijt zelf. Je kan het vergelijken met een kip die dagelijks 50 eieren uit haar lichaam perst! 

Het goede nieuws is: deze oranjerode achtpoters zijn niet belust op huidschilfers, hondenoren of huisstof, maar eten ‘spint’ - een andere mijtensoort die schadelijk is voor planten. En hun superpower is wel degelijk hun razendsnelle manier van voortplanten: dat gaat dubbel zo snel als bij de prooien van deze roofmijt, die overigens tot echte plagen kunnen uitgroeien. 

Oorspronkelijk is Phyto afkomstig uit Zuid-Amerika. Via een orchideeëntransport kwam ze eind jaren ‘50 op het Europese vasteland terecht en tegenwoordig voelt het beestje zich overal ter wereld thuis. De minuscule mijt is een echte killer en heeft zich dan ook ontpopt als een belangrijke werknemer van menig plantenteler. Een volwassen exemplaar zuigt dagelijks tot 20 spinteieren of larven leeg, of kiest voor 10 nimfen dan wel 5 volwassen spintmijten. Met zoveel voedsel ter beschikking, groeit de roofmijtpopulatie exponentieel: om de twee dagen verdubbelt ze in aantal! Dat kan de spintpopulatie onmogelijk bijhouden, waardoor ze gegarandeerd het onderspit delft.

Meer over


Gerelateerde artikels