Ga naar main content
man-wandelt-in-herfstbos.jpg

Onmisbare items voor fervente natuurwandelaars

Als je het ons vraagt, is de herfst de mooiste tijd van het jaar om naar buiten te trekken. De bladeren kleuren in duizend tinten geel-oranje-rood, de najaarszon geeft nog een laatste keer het beste van zichzelf en de natuur maakt zich actief klaar voor de lange, koude winter … What’s not to like? En hoe kan je beter van al dat moois genieten dan al wandelend? Met de juiste uitrusting kan je die topervaring alleen maar naar een hoger niveau tillen. Volg ons stappenplan en je begeeft je straks als een echte wandel-pro in onze natuur!

Stap 1: Draag technische wandelkledij in laagjes

Welke kledij je nodig hebt om te wandelen, hangt natuurlijk af van de weergoden. Maar aangezien die in het najaar behoorlijk wispelturig kunnen zijn, heb je maar beter verschillende stuks in de kast liggen die je naargelang het weerbericht kan combineren. Hou er ook rekening mee dat je tijdens het wandelen – zeker als je dat aan een fiks tempo doet – snel kan opwarmen. Laagjes zijn dus the way to go!  
 

  • Een ademende, nauw aansluitende basislaag, beter bekend als thermisch ondergoed
  • Een T-shirt in een sneldrogende, ademende stof – geen katoen dus!
  • Een isolerende fleece – je hebt er in verschillende diktes
  • Een degelijke regenjas die regendruppels tegenhoudt en zweet afvoert
  • Een sneldrogende wandelbroek of -short (of een regenbroek voor wanneer het echt goed regent)
  • Een paar technische wandelsokken die voor de nodige demping zorgen en blaren tegengaan
  • Eventueel een setje reservekledij dat je in de auto laat liggen, voor het geval je helemaal verzopen terug op de parking aankomt

Een wandeloutfit in drie lagen: hoe werkt dat?

Elke laag in je uitrusting heeft z’n eigen functie. Als je ze correct met elkaar combineert, komt dat je draagcomfort alleen maar ten goede.

  • Basislaag: houdt je droog en geeft alvast de eerste broodnodige warmte (bv. thermisch ondergoed).
  • Tussenlaag: houdt je lichaamswarmte vast en voert je transpiratie af (bv. een fleece of donsjas).
  • Buitenlaag: beschermt je tegen regen, wind en sneeuw en voert je transpiratie verder af (bv. een wind- en waterdichte outdoorjas).

Stap 2: Besteed voldoende aandacht aan je voeten

Zo mogelijk nóg belangrijker dan goede wandelkledij zijn je wandelschoenen. Je voeten moeten namelijk al het werk doen. Investeer dus zeker in een kwalitatief paar, dat je helemaal als gegoten zit. Denk eraan: een paar wandelschoenen koop je niet overhaast. Neem je tijd om verschillende modellen en merken uit te proberen in de winkel (of thuis wanneer je liever online shopt) voor je een definitieve keuze maakt. Ben je niet helemaal zeker welke schoen het best past bij jouw wandelniveau en favoriete ondergronden, dan kan je hier een snelcursus ‘wandelschoenen kiezen’ doorlopen.

wandelschoenen-strikken.jpg

Hou er ook rekening mee dat elke voet anders is en een standaard schoen niet altijd perfect op jouw maat gemaakt is. Met een inlegzooltje kan je bijvoorbeeld een hoge voetboog nog beter ondersteunen, en ook een iets dikkere wandelsok met de nodige verdikkingen aan de tenen en de hiel kunnen hier en daar wat ‘gaatjes’ opvullen, zodat je schoen nog beter aansluit op je voet.

Stap 3: Wees niet zuinig op extraatjes

Zit je al wat langer in het wandelvak, dan heb je vermoedelijk met vallen en opstaan geleerd wat er onderweg nog allemaal handig van pas komt. Voor wie nog maar net zijn stevige stappers aantrekt: deze spullen maken je wandelervaring nog nét iets comfortabeler. Beloofd!

  • Een goed afsluitbare drinkfles of handig drinksysteem dat je op je rug draagt (want van wandelen krijg je dorst en er is niet altijd een cafeetje in de buurt wanneer je de Belgische wildernis intrekt).
  • Een verrekijker die tegen een spatje en een stootje kan (want je moet toch maar eens het geluk hebben dat je daar ginds aan de bosrand een ree of een vos ziet lopen).
  • Een fototoestel of smartphone met een goede camera (want thuis zal niemand je geloven dat je die ree of die vos effectief met eigen ogen gezien hebt).
  • Een kompas, een stafkaart of een wandel-gps (want niets zo sneu dan de nacht onder de blote hemel te moeten doorbrengen omdat je hopeloos verloren gelopen bent).
  • Een zakmes of multitool met een brede waaier aan vernuftige snufjes (want middenin de ongerepte natuur kom je wel vaker in MacGyver-achtige situaties terecht).
  • Een EHBO-setje met blarenpleisters, een tekentang, desinfecterende handgel, een nagelknipper, een insectenwerend middel, lippenbalsem en zonnecrème. Ook een rol toiletpapier kan van pas komen tijdens langere tochten! 
  • Een klein afvalzakje om de verpakking van je energiereep, de schil van je banaan, het klokhuis van je appel én je gebruikte toiletpapier proper in mee te dragen tot je een vuilnisbak tegenkomt. En misschien kan je in één beweging ook wat rondslingerend zwerfvuil oprapen?
  • Een compacte dagrugzak mét regenhoes om al je gerief veilig en droog in op te bergen (want nee, dat past niet allemaal in de zakken van je wandelbroek).
  • Een set wandelstokken voor meer steun, stabiliteit en schokdemping (want ja, je ongetrainde lichaam zal op lange tochten en uitdagende paden overbelast raken). 
  • Eventueel een kinderdrager als je je prille nageslacht deelgenoot wil maken van je avonturen in onze mooie natuur (want geloof ons, je zal ze moéten dragen).

Stap 4: Bescherm je tegen de weerselementen

Voor een zonnehoed, pet of bandana brandt de zon in het najaar waarschijnlijk niet hard genoeg meer, maar om je ogen te beschermen tegen de wat lager invallende zonnestralen, is een zonnebril het hele jaar door een absolute must. In dit seizoen wordt het stilaan ook nodig om rekening te houden met wat frissere tot soms ronduit koude temperaturen. Ben je een ijskonijn of een koukleum? Ken jezelf en stop wat warmhoudertjes in je rugzak als je die denkt nodig te hebben. Met een muts of Buff houdt je je lichaamswarmte dicht bij je hoofd en een goed paar handschoenen voorkomt dat je vingers tijdens je herfstwandeling in ijsklompjes veranderen. Je wil toch je kans op een real-life natuurontmoeting niet mislopen door alle wildlife te verjagen met je klapperende tanden?

wandelen-koud.jpg

A.S.Adventure, onze partner in 'all things outdoor'

En dan de laatste, maar zeker niet minst belangrijke vraag: waar kan je al die handige hebbedingen vinden en hoe maak je de juiste keuze? Geen zorgen, onze deskundige partner A.S.Adventure is de absolute specialist in alles wat met de ‘great outdoors’ te maken heeft. Op hun website én in hun winkels kan je terecht voor advies op maat, van experts die buiten de werkuren niets anders doen dan in de natuur vertoeven. Bij hen kan je dus terecht met al je praktische wandelvragen!

Ontdek A.S.Adventure

Meer over


Gerelateerde artikels