Nóg meer wandelplezier? Zo hou je je wandelschoenen in topconditie
Niets zo makkelijk als je modderige wandelschoenen in een hoek van de garage te keilen na een avontuurlijke wandeling in de ongerepte natuur. Volgende keer maak je ze toch meteen weer vuil? Klopt, maar voor de levensduur én het comfort van je stevige stappers is dit gemakzuchtige scenario allesbehalve ideaal. Met een beetje extra moeite – en de onderhoudstips van outdoorexpert A.S.Adventure – blijven jij en je wandelschoenen vrienden voor het leven.
‘Klein onderhoud’: maak je schoenen schoon na elke wandeling
Ja, élke wandeling. En nee, dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Als je de modder op je wandelschoenen eerst laat opdrogen – terwijl je bijvoorbeeld geniet van een warme chocomelk of een dampende kop soep – veeg je die nadien zonder veel moeite weg. Gebruik een harde borstel om de profielen van je zolen moddervrij te maken en een zachte borstel om het leer (of ander materiaal) niet te beschadigen. En om de gevoelige plekjes zoals de veterhaakjes en de stiksels schoon te maken, komt die oude tandenborstel nog goed van pas.
Krijg je het meest hardnekkige vuil niet weggeborsteld? Hou je wandelschoenen dan even onder lauw stromend water en ga ze te lijf met een speciale reiniger, die het ademend vermogen van het materiaal in stand houdt. Voor je het weet, fonkelen ze weer als nieuw!
Oh ja, na een wandeling bij nat of warm weer haal je best ook de binnenzooltjes uit je schoenen. Zo kunnen ze goed drogen voor je opnieuw op pad gaat en vermijd je schimmels en vieze geurtjes. Wist je trouwens dat zonlicht een antibacteriële werking heeft? Leg je zooltjes dus gerust te drogen op een zonovergoten plekje.
‘Groot onderhoud’: geef je schoenen af en toe een grondige opknapbeurt
Ook al verwijder je na elke wandeling het vuil van je stappers, toch leg je ze best om de drie tot zes maanden – of meer, afhankelijk van hoe vaak je wandelt – extra in de watten. De regelmatige blootstelling aan water en vuil kan het ademende en waterafparelende vermogen van een wandelschoen namelijk aantasten en dan kom je vroeg of laat onvermijdelijk in de problemen. Ook dit klusje hoeft niet lang te duren, zeker wanneer je het juiste gerief in huis hebt.
Stap 1: Maak je schoenen proper
Zo’n super-de-luxe wellness-arrangement begint altijd met een ‘klein onderhoud’, zoals hierboven beschreven:
- Laat je schoenen opdrogen en haal de veters eruit.
- Borstel het vuil van de zolen en van het leer of het textiel.
- Maak je schoenen proper met lauw water en een speciaal reinigingsproduct.
Heb je waterdichte lederen of synthetische schoenen met Gore-Tex of een ander membraan? Maak dan ook de binnenkant eens grondig schoon: haal de zooltjes eruit, vul de schoenen met lauw water, laat een kwartiertje staan en giet het water eruit. Zo verwijder je zoutkristallen uit je zweet en bacteriën die muffe geurtjes veroorzaken. Net iets leuker voor je huisgenoten wanneer je na het wandelen je schoenen in de leefruimte laat staan.
Stap 2: Gebruik de juiste onderhoudsproducten
Wandelschoenen bestaan in allerlei modellen, designs en kleuren, maar het belangrijkste voor je onderhoudsbeurt is wel het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. Als je je schoenen met het juiste product behandelt, dan blijven de oorspronkelijke eigenschappen van het materiaal zo goed mogelijk behouden en kan je nog jarenlang samen buitenavonturen beleven. Klik hieronder op de links per materiaal om een handige onderhoudsvideo te bekijken.
-
Schoenen uit glad leer
Voor waterdichte schoenen (met Gore-Tex of een ander membraan) gebruik je een vloeibare conditioner, voor niet-waterdichte schoenen is een vaste leerwax beter om het leer te voeden en waterafstotend te maken. Zorg er wel voor dat de poriën van het leer niet verstopt raken. Je brengt het product dus best in meerdere dunne laagjes aan in plaats van één dikke laag te smeren. Gebruik eventueel een zacht doekje om overtollige wax te verwijderen.
-
Schoenen uit nubuck of suède
In vergelijking met glad leer hebben schoenen uit nubuck en suède een zachtere look – fluweelachtig bij nubuck en ‘borstelig’ bij suède. Wil je het oorspronkelijke uiterlijk van je schoenen behouden? Kies dan voor een speciaal impregneerproduct. Je kan ook een leerconditioner of -wax gebruiken om te voorkomen dat het materiaal uitdroogt, maar weet dan wel dat dit het uiterlijk van je schoen onomkeerbaar zal veranderen. Met een speciale zachte borstel kan je het leer wel weer opschuren en de originele look min of meer herstellen.
-
Schoenen uit textiel of synthetisch materiaal
In principe hebben schoenen uit textiel en synthetisch materiaal geen verdere behandeling nodig nadat je ze met een zachte borstel of vochtige doek proper gemaakt hebt. Na een schoonmaakbeurt met een mild reinigingsmiddel spuit je ze wel best eens in met een impregneerspray. Zo leg je weer een (tijdelijk) waterafstotend laagje op de buitenkant van je schoenen. Denk er wel aan dat je niet-waterdichte schoenen met zo’n spray nooit helemáál waterdicht kan maken.
Sommige wandelschoenen willen het beste van meerdere werelden combineren en bestaan dan ook uit verschillende materialen. Hoe pak je het onderhoud dan aan? Simpel: voor elk stukje schoen het juiste product. Oh, en vergeet niet de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de onderhoudsproducten goed na te lezen. Zo kan het niet misgaan!
En nu … drogen en opbergen voor je volgende wandeling!
Laat ons meteen een taaie roddel de wereld uit helpen: een prop krantenpapier in je natte wandelschoenen stoppen om ze sneller te laten drogen, is géén goed idee. Integendeel, de inkt van de lettertjes kan het materiaal van je schoenen ernstig beschadigen. Na een regenbui of een onderhoudsbeurt zet je ze best meteen in een droge ruimte op kamertemperatuur, op veilige afstand van de verwarming of een open vuur. Hoge temperaturen matchen namelijk niet met de lijm en het leer in je stappers. En je wil toch geen scheurtjes in je mooie schoenen krijgen? Natte binnenzooltjes zijn hét recept voor vieze geurtjes, dus die haal je er ook maar beter uit om te drogen. Voor wandelaars met hardnekkige ‘stinkpateekes’ bestaan er gelukkig de nodige voetsprays en schoendeodorants.
Zijn je wandelschoenen weer netjes en – niet onbelangrijk – kurkdroog, langs binnen en langs buiten? Steek de zooltjes er dan weer in en zet je stappers weg tot je hen weer van stal haalt voor een volgend wandelavontuur. Waar ze absoluut niét van houden? Een plastic zak (want zonder zuurstof kunnen ze niet ademen) of een plekje in de felle zon (want dan gaan ze verkleuren en barsten). Waar ze zich wel helemaal in hun nopjes voelen? In een goed verluchte ruimte met een constante temperatuur. Als je de originele schoenendoos nog hebt, ben je helemaal gesteld, want zo kan je ze ook makkelijk meenemen wanneer je wat verder weg gaat wandelen.
A.S.Adventure, onze partner in ‘all things outdoor’
Waar je al die handige onderhoudsproducten kan vinden? Bij onze deskundige partnerA.S.Adventure, natuurlijk! Op hun website én in hun winkels kan je terecht voor advies op maat, van experts die buiten de werkuren niets anders doen dan in de natuur vertoeven. En wie zijn wandelschoenen liever door een professional onder handen laat nemen, kan bij A.S.Adventure ook terecht voor een super-de-luxe schoenonderhoud.
Ontdek A.S.Adventure