Hopranken
Hop hop hoera voor Humulus lupulus
Humulus lupulus! Het lijken wel magische woorden maar het is eigenlijk de welluidende Latijnse naam van de hopplant. Deze kruidachtige klimplant uit de hennepfamilie staat bekend om zijn sierlijke hopbellen, en die worden niet enkel door groenliefhebbers gesmaakt. Kan jij al raden waarover we het hebben? Nee? Hop, lees dan snel verder.
In de winterperiode merk je niets op van de hop zijn aanwezigheid. Het is pas vanaf het vroege voorjaar dat de jonge scheuten van overwinterende hopwortels weer uit de grond schieten. In sneltempo slingeren ze zich om elkaar heen, of ze zoeken steun bij andere struiken en bomen in de buurt, om omhoog te klimmen. Zo kan een hopplant makkelijk 4 à 5 meter, in sommige gevallen zelfs 9 meter, hoog kruipen in het wild. Het echte spektakel begint echter pas vanaf juli, en duurt tot en met september. Dan staan de lange hopranken in bloei.
Vrouwelijke hopplant in vroeg bloeistadium
Hop in je tuin
Hop groeit in het wild, maar doet ook prima dienst als tuinplant. Ben je op zoek naar een originele klimplant om je muur, pergola of terras op te vrolijken? Kies dan voor vrouwelijke hop want die bloeit het allermooist. Hop is namelijk een meerjarige, tweehuizige plant waarvan mannelijke en vrouwelijke planten voorkomen. Het verschil is makkelijk te zien met het blote oog. De mannelijke hopplant draagt afzonderlijke bloemen op elke pluimsteel. De katvormige bloeiwijze van de vrouwelijke plant bestaat uit veel meer en erg decoratieve bloemen. Elke katje bevat namelijk verschillende bloemen.
Mannelijke hopplant vs. vrouwelijke hopplant in bloei
Hop is trouwens om nog veel meer redenen een ideale tuinplant: winterhard, al vroeg op het jaar groen, in zijn nopjes in de volle zon of halfschaduw en niet kieskeurig qua bodem. Check, check, check! Humulus lupulus is bovendien ook goed opgewassen tegen droogte en luchtvervuiling. En misschien nog wel het belangrijkste: hop is een trekpleister voor bijen en vlinders.
Hopbellen
Na het bloeiseizoen komen de vrouwelijke bloemen in het vruchtstadium. Op elk schutblad zitten twee gele, sterk geurende klieren die zich ontwikkelen tot bleekgroene, doorschijnende hopbellen. De schutbladen bevatten ook de zaden die met de wind meegevoerd en verspreid worden.
Hop in je bier
En nu even van het gras naar je glas. Hop is al sinds de 9e eeuw een belangrijk ingrediënt om bier te brouwen. Meer bepaald de gele klieren van de vrouwelijke hopbellen zijn interessant voor bierbrouwers. De klieren bevatten een bittere stof (lupuline of hopmeel) die bepalend is voor de smaak van ons bier. Geen wonder dat je in bierland België her en der talloze rijen van hoge hopranken tegenkomt. De Belgische hopteelt concentreert zich vooral in de streek rond Poperinge, en in Wallonië rond Waasten, Maltonne en Vodelée. Je herkent een hopplantage aan de metershoge hopplanten die langs palen (staakvelden) of langs horizontale draden (draadvelden) groeien.
Hopbellen van de vrouwelijke hopplant
Wist je dat …
- hop onze enige inheemse linksdraaiende klimplant is? Meer dan 90 procent van alle klimplanten bestijgt zijn rechthouder met een rechtsdraaiende schroefbeweging.
- er ook biohop in ons land wordt geteeld? Meer over biologische hopteelt lees je in dit artikel.
- een hopplant meer dan 20 jaar oud kan worden?