Ga naar main content
vilda-29013-bloempjes-van-vogelmuur-rollin-verlinde-1900-px-51306.jpeg
Rollin Verlinde

Vogelmuur: deze plant staat altijd in bloei

De voorjaarsbloeiers bezorgen onze natuur een afwisselend kleurenpalet bij het begin van de lente. Maar er is ook een plant die jaarrond in bloei staat: vogelmuur. Geen excuus dus om hem niet te herkennen! 

Vogelmuur kenmerkt zich door de kleine, witte bloemen met vijf kroonblaadjes die elk uit twee delen bestaan. Achter de kroonbladeren zitten evenveel groene kelkbladeren, die vaak iets langer zijn en uitlopen in een punt. Vandaar de wetenschappelijke naam Stellaria media, die verwijst naar de vorm van een (vijfpuntige) ster. Vogelmuur komt vaak voor in de buurt van mensen, misschien staat hij wel in jouw tuin!  

De bloemen van dit bijzondere plantje zijn tweeslachtig: ze bevatten zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen. Hun eerste strategie is bestuiving door insecten: ze produceren reeds stuifmeel voor hun eigen stampers ontvankelijk zijn. Dat bevordert kruisbestuiving met genetisch verschillende planten. Maar de plant bloeit het jaarrond en kan door de wisselende weersomstandigheden niet altijd rekenen op de hulp van insecten. De oplossing voor dat probleem is heel simpel: op het einde van de bloeitijd worden de meeldraden van de bloemen zo lang dat ze hun eigen stamper kunnen bevruchten. Zo heeft de plant altijd succes! 

Meer over


Gerelateerde artikels