Ga naar main content
wilgenkatje-boswilg.jpeg

Eén wilgenkatje bestaat uit honderden bloemen!

Zilvergrijs en zacht als fluweel hangen er momenteel weer miljarden wilgenkatjes aan de bomen. Het zijn de voortplantingsorganen van de wilg, maar laat je niet foppen: elk minuscuul ‘pluisje’ is één volwaardige bloem! 

Wilgenkatjes luiden de komst van de lente in en zijn dan ook levensbelangrijk voor heel wat vroege bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Er valt op dit moment van het jaar immers niet zoveel nectar te rapen, want er staan nog maar weinig bloemen in bloei. Sommige soorten, zoals de grijze zandbij, kunnen zelfs niet overleven zonder het stuifmeel van de wilg om aan hun larven te voederen. 

Wanneer je één wilgenkatje onder een vergrootglas legt, verschijnt er een prachtige bloemenzee voor je ogen. Of het mannelijke bloemen (met meeldraden) of vrouwelijke bloemen (met stampers) zijn, hangt af van boom tot boom - of van struik tot struik. Wilgen zijn tweehuizig: de mannelijke katjes hokken niet samen met de vrouwtjes. Ook met het blote oog kan je het verschil trouwens zien: vrouwelijke katjes zijn compacter, terwijl de mannelijke katjes opvallen door het overvloedige gele stuifmeel.

Meer over


Gerelateerde artikels