Ga naar main content
schoolvoorstelling.jpeg

Ga met je school naar ‘Onze Natuur, De Film’

‘Onze Natuur, De Film’ lokte reeds tienduizenden bioscoopgangers naar het witte doek – een ongezien sterke start voor een documentaire van Belgische bodem. Ook bij kinderen en jongeren smaken de wilde verhalen over fascinerende inheemse soorten naar meer. De vraag naar schoolvoorstellingen belandt dan ook regelmatig in onze mailbox. Voor leerkrachten en directies die hun leerlingen met de ‘Onze Natuur-microbe’ willen besmetten, hebben we goed nieuws. Lees snel verder en ontdek hoe je met je klas naar de bioscoop kan én met welke tools (spoiler alert: een supercoole lesmap) je de natuurfilm achteraf nog verder kan uitdiepen met je leerlingen. 

Voor welke leeftijden is ‘Onze Natuur, De Film’ geschikt?

Eerst en vooral een woordje uitleg over de aanbevolen leeftijdsgrenzen die Kijkwijzer op wetenschappelijk verantwoorde wijze heeft bepaald voor ‘Onze Natuur, De Film’. Omdat er best wel wat pittige scènes te zien zijn van roofdieren die meedogenloos een prooi vangen en op bloederige wijze naar binnen werken, kan de film mogelijk schadelijk zijn voor kinderen jonger dan 9 jaar. Of de film ook geschikt is voor jongere kinderen, is sterk afhankelijk van hun individuele karakter en opvoeding. Wens je met een klas schoolkinderen de film te bekijken, dan raden we aan om de leeftijdsgrens van 9 jaar strikt te volgen. 

Ondanks deze jeugdige ondergrens kunnen we nog meegeven dat de film ook een goede keuze is voor schoolgaande jeugd met al wat meer jaren op de teller. ‘Onze Natuur, De Film’ kan alle leeftijden bekoren en bevat beelden die zelfs de meest ervaren natuurliefhebbers tot op het puntje van hun stoel weten te krijgen. De vertelstem (van niemand minder dan Matteo Simoni) vertelt straffe verhalen op een toegankelijke, maar niet belerende manier. Ook jongeren t.e.m. de derde graad van het secundair onderwijs zullen na het zien van de film met meer bewondering naar de natuurpracht in eigen land kijken. 

Hoe boek je een schoolvoorstelling voor je klas of school?

Om ‘Onze Natuur, De Film’ te laten vertonen aan jouw leerlingen, neem je best rechtstreeks contact op met de bioscoop van jouw keuze. In samenspraak met de verantwoordelijke spreek je een datum af waarop zij de natuurfilm afspelen voor jouw klas of school. Eventueel worden de aanvragen van meerdere scholen samengevoegd voor een vollere zaal. De precieze prijs voor een schoolvoorstelling verschilt van bioscoop tot bioscoop, maar ligt rond de 5 euro per leerling. 

Vergeet aan je contactpersoon bij de bioscoop ook niet te vragen naar de lesmap die Kinepolis Film Distribution aanbiedt aan scholen die tickets voor ‘Onze Natuur, De Film’ bestellen. Die zoomt in op de productie van de film, de thematiek en de verhaallijn, maar er wordt ook interessante filmtechnische duiding meegegeven. De lesmap is doorspekt met weetjes, vragen en methodieken om handig in de les te gebruiken. Bovendien krijg je toegang tot een (verborgen) afspeellijst op YouTube met filmfragmenten, beelden achter de schermen en interviews met de makers van de film. 

Nog meer natuur in je klas

Krijgen je leerlingen ook daarna nog geen genoeg van Onze Natuur? Dan nodigen we je van harte uit om eens rond te snuisteren op onze website. In de soortenbank vind je een uitgebreide identikit van alle hoofdrolspelers uit de film (en nog veel andere soorten), in zijn dagboek dompelt filmmaker Pim Niesten je onder in zijn fascinerende beroep en op deze pagina verzamelen we allerlei leerrijke activiteiten om met je klas de natuur in te trekken. 

Meer over


Gerelateerde artikels