Ga naar main content
drie-wolven.jpg

Drie nog levende wolvenwelpen zijn mannelijk

DNA-onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) onthulden vandaag het geslacht van de drie overlevende jongen van August en Noëlla. Nadat er eerder twee vrouwtjes omkwamen in het verkeer, blijven er nog drie broers over. 

Het genetisch profiel van de drie Daltons werd ontrafeld dankzij verse wolvenkeutels en de haarzakjes van uitgerukte wolvenharen. Alleen op zulk biologisch materiaal kunnen de wetenschappers betrouwbare resultaten halen. Bijtsporen bevatten vaak DNA van verschillende wolven tegelijk. Dat is alleen nuttig wanneer je de profielen van de daders al in je database hebt zitten. 

Een unieke naam voor elke wolf

Het is belangrijk voor de Europese opvolging van de wolvenjongen dat hun DNA-gegevens bekend zijn, want binnenkort zullen ze op zoek gaan naar een eigen territorium. Zeker in het geval van mannelijke wolven kan dat honderden tot meer dan duizend kilometer van hun geboorteplaats liggen. Door hun sporen te blijven analyseren, weten we ook waar ‘onze’ welpen zich later gaan vestigen. 

Behalve een DNA-paspoort kregen de wolven ook een unieke naam. Vanaf nu luisteren ze dus naar de ronkende namen GW1924m, GW1954m en GW1963m. Niet onder de indruk? Die namen - of beter gezegd: codes - worden dan ook louter om wetenschappelijke redenen toegekend. Ze bevatten ook informatie: GW staat voor ‘grey wolf’ of ‘grijze wolf’, de soort waartoe onze Limburgse wolven behoren. De ‘m’ op het einde duidt op het geslacht. Middenin zit een individueel, uniek nummer. 

Wie geeft de wolven een echte naam?

Tot nu toe kregen elke wolf in ons land ook een beter uitspreekbare naam, al is dat vooral handig voor media die over de dieren berichten. De onfortuinlijke Naya bracht haar naam mee uit geboorteland Duitsland, August kwam hier toevallig aan in de maand augustus, Noëlla verscheen op het toneel in de kerstperiode, Roger kreeg zijn naam van een INBO-wetenschapper en Billy werd vernoemd naar de fotograaf die hem fotografeerde. De drie welpen gingen tot nu toe naamloos door het leven, maar nu hun geslacht bekend is, kan dat wel eens gauw veranderen … 

Meer over


Gerelateerde artikels