Ga naar main content
august01-hq04-1-e1571998541648.jpg

Nieuwe foto van wolf August bij daglicht

Een cameraval van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid heeft een beeld kunnen maken van wolf August bij daglicht. De mannetjeswolf gedraagt zich als een echte vrijgezel en blaakt van gezondheid! 

“Sinds het overlijden van zijn wolvin Naya gedraagt de mannetjeswolf zich duidelijk anders”, vertelt de Limburgse boswachter Eddy Ulenaers. “Wolf August lijkt een echt vrijgezellenbestaan te leiden, zonder enige verplichtingen. Hij is enkel op zichzelf aangewezen en hoeft met niemand rekening te houden. Er zit dus minder routine in zijn verplaatsingen, waardoor het moeilijker is om hem te monitoren met onze camera’s. Toch zien we hem nog altijd regelmatig verschijnen. Meestal is dat in zwart-wit, omdat wolven vooral in de schemering en in het donker actief zijn. Op deze zeldzame kleurenfoto kunnen we duidelijk zien dat de wolf een goed gevulde buik heeft en het dus goed stelt.” 

Hoe wordt wolf August opgevolgd?

In zijn territorium van zo’n 230 km² volgt onze wolf vaste routes, de zogenaamde wissels. “Op die plaatsen hebben wij cameravallen opgehangen, die beweging registreren,” vertelt Ulenaers. “Eén keer per week halen we de beelden op en checken we of de wolf gezien is. Grofweg verschijnt August ongeveer één keer per week in ieder deel van z’n territorium. Dan patrouilleert hij in zijn leefgebied en bakent hij zijn territorium af met uitwerpselen. Momenteel is hij als vrijgezel iets minder consequent en zien we hem soms pas na twee weken weer opduiken. Maar hij waakt nog steeds over zijn gebied en denkt voorlopig nog niet aan verhuizen. Hopelijk dient er zich binnenkort terug een vrouwtje aan, waarmee August in februari de paartijd kan ingaan.”

Meer over


Gerelateerde artikels