Ga naar main content
d.png

Wolvin Naya overleden – Onze Natuur is in diepe rouw

Vanmiddag heeft onze redactie vernomen dat één van de hoofdrollen van onze natuurdocumentaire, wolvin Naya, om het leven is gebracht . Naya zette in het voorjaar enkele welpen op de wereld, maar haar toegewijd moederschap kwam helaas abrupt tot een einde. Onze gedachten gaan uit naar August, haar partner, die nu terug tot een vrijgezellenbestaan veroordeeld is. 

Wolven in België

Toen het team van Onze Natuur in het voorjaar startte met filmen, waren de verwachtingen hooggespannen. Want Vlaanderens eerste wolvenkoppelAugust en Naya, was op vrijersvoeten. Een maand later, in mei, kregen we de langverwachte bevestiging: Naya was hoogdrachtig. Er werd druk gespeculeerd over het aantal welpjes dat ons wolvenkoppel ter wereld zou zetten. En dag na dag hoopten we dat Naya en haar kleine wolfjes zich voor het eerst aan een wildcamera zouden tonen. We vroegen ons zelfs al af welke namen hun kroost zou krijgen!

Wolvin Naya spoorloos verdwenen

Helaas bleven beelden van de wolvin uit. In het begin maakten we ons geen zorgen, want het is normaal dat moeder de wolf bij haar kroost in het hol blijft. Pas toen papa August geen prooien meer aanbracht, gingen de alarmbellen af. Meldingen van Naya bleven ook uit, dus het kon niet zo zijn dat alleen haar welpen gestorven waren.

Om het onderzoek van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid niet in het gedrang te brengen, konden we niets meer doen dan hopen op een goede afloop. Week na week wachtten we op het verlossende telefoontje, dat helaas niet kwam.

Alle hoop opgegeven

Ondertussen zijn we er zeker van dat Naya er niet meer is. Hoe ze om het leven is gekomen, blijft nog een raadsel. Er werd een stroper betrapt, er kwam een anonieme tip over vergiftiging binnen, er werd gecontroleerd of de wolven ziek waren, er werden jagers in onbevoegd gebied getraceerd … Maar harde bewijzen bleven uit en Naya werd niet teruggevonden – dood of levend. Toch kunnen we uit het doorgedreven onderzoek maar één ding besluiten: Naya werd met kwaad opzet om het leven gebracht.

Sterkte, August

Onze deelneming gaat uit naar August, die nu alleen verder moet. Gelukkig heeft hij een mooi gebied uitgekozen om zich te settelen, waar zeker plaats is voor een nieuwe wolvin. Dat die er komt, is zo goed als zeker. Ondertussen is het noodzakelijk om verder te gaan met het uitvoeren van beschermingsmaatregelen voor vee. We moeten leren samenleven met deze prachtige roofdieren, zodat ze in de toekomst veilig aan gezinsuitbreiding kunnen doen in onze wilde natuur.

 

Meer over


Gerelateerde artikels