Ga naar main content
shutterstock-374296771-e1578498173724.jpg

Nieuwe wolf dwaalt door Antwerpse Kempen

De Antwerpse Kempen werden de afgelopen dagen meermaals opgeschrikt door de komst van een nieuwe wolf. Waarschijnlijk gaat het om een jonge wolf op doortocht, afkomstig uit Duitsland. 

Alle sporen leiden naar een nieuwe wolf

Verschillende getuigen zagen het dier in Lichtaart (Kasterlee) en Gierle (Lille). Bovendien vond een Zoerselse tuinier pootafdrukken bij twee doodgebeten schapen. Hij dacht eerst dat een hond de dader was, maar de efficiënte halsbeet wijst duidelijk op het werk van een wolf. Er werden DNA-stalen genomen van de beet in één van de schapen, die later officieel kunnen bevestigen dat er een wolf in de Kempen gepasseerd is. Het andere schaap, dat een dag eerder gedood werd, was al afgevoerd toen duidelijk werd dat er een wolf aan het werk was.

Wat doet deze wolf in de Kempen?

Waarschijnlijk gaat het hier om een jonge wolf die door ons land passeert. Jonge wolven blijven het eerste levensjaar nog bij hun ouders. Wanneer hun tweede verjaardag nadert, trekken ze de wijde wereld in. Ze gaan dan op zoek naar een eigen territorium en een partner om een gezin te stichten. Tijdens zulke zoektochten leggen ze honderden, soms wel meer dan duizend kilometers af. Het is onwaarschijnlijk dat deze wolf dezelfde is als de nieuwe wolf die enkele dagen geleden in Limburg gesignaleerd werd. DNA-testen zullen uitwijzen waar de Kempense wolf precies vandaan komt, maar men vermoedt dat hij vanuit Duitsland via Nederland bij ons terecht is gekomen.

Wat te doen als je een wolf tegenkomt?

Wolven zijn schuwe dieren, die zelfs bang zijn van mensen. Je hoeft dus niet te vrezen dat het imposante dier achter je aan komt. Denk je een wolf te zien, blijf dan rustig en probeer een foto of filmpje te maken. Hou je hond aan de leiband en hok weidedieren ’s nachts op of voorzie een hoge, elektrische omheining.

Meer over


Gerelateerde artikels