Dit zijn de Belgische Big Five!
Vorige week gingen we samen met jou op zoek naar de Belgische Big Five. Vergeet de leeuw, neushoorn of buffel. Wij stellen voor: de Belgische Big Five.
Natuurdocumentairemakers, boswachters en partners van Onze Natuur gaven eerst antwoord op de vraag ‘Welke vijf inheemse dieren ontroeren, fascineren en verbazen jou het meest?’. De top 20 die daaruit voortkwam werd in een online poll gegoten waaruit het grote publiek vervolgens vijf dieren kon selecteren. De resultaten zijn binnen.
Kleine regionale verschillen maar de wolf is de onbetwiste nummer één
De Belgische Big Five is - logischerwijze - een optelsom van een Nederlandstalige en Franstalige stemming. De regionale verschillen tussen de twee taalgroepen zijn opmerkelijk maar niet onverwacht. In Vlaanderen leven andere dierenpopulaties dan in Wallonië, en omgekeerd, omdat de natuur en biodiversiteit in beide landsdelen verschilt.
Wat zijn de meest opmerkelijke verschillen?
- Terwijl de wolf, het grootste roofdier van het Belgische vasteland, voor zowel Vlamingen als Walen de absolute nummer één is, kan dat niet gezegd worden over bijvoorbeeld de vos. In Franstalig België staat dit nachtactieve zoogdier op de tweede plaats, terwijl de vos in Vlaanderen pas als vierde in het rijtje voorkomt.
- Verder valt het op dat de stemmers ten noorden van de taalgrens de eekhoorn niet tot hun top vijf rekenen. Zij stemden wel het edelhert naar de derde plaats in hun Big Five.
- Ook de nog maar net op camera vastgelegde lynx komt in beide lijstjes voor, zij het wel respectievelijk op de tweede en derde plaats in Nederlandstalig en Franstalig België.
- De oehoe verdient volgens de Nederlandstalige stemmers de vijfde plaats terwijl deze uilensoort in Wallonië net iets populairder blijkt te zijn en op de vierde plaats is beland.
Wat concluderen we hieruit?
Dieren die ook geregeld de media halen door hun (her)intrede in ons land, zoals de wolf en de lynx, zijn heel geliefd bij het grote publiek. De vos en de eekhoorn hebben hun goede score wellicht te danken aan hun hoge aaibaarheidsfactor. Kleinere zoogdieren, amfibieën en insecten zoals de vuursalamander, de wilde kat, wilde bijen en de slechtvalk daarentegen hebben nog heel wat PR-werk te verrichten om hun imago bij de Belgische bevolking op te krikken. En laat dat nu net onze missie zijn!