Ga naar main content
wetenschapper-fotografeert-vliegenzwam.jpg

De natuur in je huiskamer met de Dag van de Wetenschap

Nu zondag, op 22 november, gaat de Dag van de Wetenschap voor het eerst helemaal digitaal. En daar hoort een gezonde portie ‘natuur’ bij, want ook daar hebben wetenschappers nog heel wat te ontdekken - om nog maar te zwijgen over de waanzinnige uitvindingen die gemaakt worden met de natuur als inspiratiebron. Hieronder volgt een bloemlezing van de - volgens ons - interessantste activiteiten, maar snuister zeker ook zelf eens in de lange lijst van virtuele belevenissen met als thema ‘natuur & wetenschap’! 

Met een vleermuis op speeddate

Of moeten we zeggen, met een vleermuizenwetenschapper? Potato, potato, maar feit is dat Jan Steckel van de Universiteit Antwerpen je live meeneemt in de boeiende wereld van ultrasone geluiden, echolocatie en hoe vleermuizen ons dagelijkse leven gemakkelijker kunnen maken! 

Een virtuele blik in Nationaal Park de Hoge Kempen

In het (voorlopig) enige nationale park dat Vlaanderen rijk is, wonen meer dan 7.000 soorten. Maak kennis met haar bijzondere biodiversiteit en ontdek in enkele filmpjes hoe er aan hoogstaand onderzoek gedaan wordt, o.a. naar de mysterieuze nachtzwaluw

Podcast over LSD, heksen en mosterd

De wetenschapspodcast Koffie Curieus neemt je mee in de wondere wereld van de mycotoxines: giffen die aangemaakt worden door zwammen en andere schimmels. Wat de eigenaardige cocktail van LSD, heksen en mosterd daarmee te maken heeft? Dat kom je enkel en alleen te weten door te luisteren

Je mondmasker kleuren met (tuin-)kruiden

Het hoeven niet altijd chemische pigmenten te zijn, ook in de natuur vind je heel wat kleurstoffen terug. Volg stap voor stap de instructies in deze video en in geen tijd tover je een hip kleurtje op je mondmasker! 

Gamen om de paling te redden

De Europese paling heeft het moeilijk. Om te paaien moet hij 7.000 kilometer ver zwemmen naar de Sargassozee, maar die tocht is niet zonder gevaren. Wil je aan den lijve ondervinden met welke obstakels de modale paling onderweg te maken krijgt, kruip dan in de huid van Angie de aal en vat de barre tocht aan … als je durft!  

Verkiezing van het mooiste grasland

Met deze poll mag je simpelweg kiezen voor de allermooiste kandidaat in de rij. Duid aan welk grasland jou het meest beroert en vertel de onderzoekers waarom. Zou het mooiste grasland ook het meest biodiverse zijn? 

Podcast: Welk effect heeft de natuur op onze hersenen?

Heeft een bosbad wel zin en word je creatiever met uitzicht op het groen? Genees je sneller als je kan revalideren in een natuurlijke omgeving? Op deze en nog veel meer vragen krijg je een volledig wetenschappelijk verantwoord antwoord in deze Studio Brein podcast van Breinwijzer.  

Doe mee aan een experiment

Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar streven we allemaal naar. Maar hoe bereik je dat? Met dit fotospel help je wetenschappers ontdekken welk effect een groen interieur op je gemoed heeft. Voel je je al helemaal zen? 

Volg de gezenderde zeebaars

De zeebaars zit in moeilijkheden. Waar het precies mis gaat, wordt onderzocht met behulp van gezenderde vissen. Maar hoe doe je dat, een zender aan een zeebaars hangen?In dit filmpje ontdek je alle geheimen van dit bijzondere onderzoek. 

Meer over


Gerelateerde artikels