De hulst is meer dan enkel kerstversiering
Al komt hij oorspronkelijk uit warmere streken, zoals Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië, toch is de hulst ook bij ons zeker geen onbekende. Je kent hem misschien als populair ingrediënt van lichtjes gedateerde kerststukjes, maar de hulst heeft nog meer troeven in zijn hoed zitten.
Wintergroen buffet
De hulst (Ilex aquifolium) is een vreemde eend in het rijtje ‘bomen van bij ons’. Is het een boom of is het een struik? Vaak wordt hij omschreven als ‘altijdgroene heester’, maar toch kan hij gemakkelijk de omvang van een forse boom met een dicht vertakte kruin krijgen. Officieel wordt hij dan ook bij de loofbomen gerekend. Als je hem zijn gang laat gaan, kan hij met gemak tien meter hoog en wel honderd jaar oud worden. En ook als haag staat hij prima z’n mannetje – daar komt geen inbreker (of heks, volgens het bijgeloof uit vroegere tijden) doorheen!
In het voorjaar snoepen vooral bijen en zweefvliegen van de nectar uit de witte bloemetjes, terwijl kleine vogeltjes zich verschuilen tussen de takken, waar ze goed verstopt zitten voor roofdieren. De felrode bessen die in het najaar opduiken, zijn giftig voor mensen. In de late herfst en winter zijn de bessen trouwens erg hard en smaken ze bitter door de toxische bestanddelen. De meeste vogels zullen er enkel van eten als er geen andere bessen te vinden zijn, en dan dikwijls slechts een drietal besjes per ‘maaltijd’. In de lente hebben de frisgroene blaadjes wél grote fans, zoals het ree, dat ervoor zorgt dat de meeste hulststruiken in het bos redelijk laag blijven.
Kopje hulst, iemand?
Wist je trouwens dat de geroosterde zaden van de hulstbessen vroeger gebruikt werden als een koffievervanger? Misschien is dat wel de reden waarom reeën altijd zo freakishly alert zijn. Bij de kolonisten in de Verenigde Staten stond een aftreksel van hulst bekend als de ‘black drink’, wat net als echte koffie een flinke dosis cafeïne bevat. De plant is trouwens nauw verwant aan het tegenwoordig erg hippe ‘maté’, een opwekkend drankje dat de spijsvertering bevordert. Een thee van hulstbladeren daarentegen zou goed werken als middeltje tegen koorts, reuma, jicht en vochtophoping en kan ook diarree en bronchitis bestrijden. Geen fan van de smaak van hulst? Hang dan, net zoals de oude Romeinen, een immer groen takje in je woonkamer om de boze geesten te verdrijven.
Herken de hulst
Hoogte: 5 tot 10 meter
Blad: 3,5 tot 8 cm lang, donkergroen en glanzend, met een ovale tot eironde vorm en een getande of gegolfde rand met én zonder stekels
Bloem: eenslachtige kleine, witte bloemen die in trosjes bij elkaar staan in de bladoksels van mei tot juni
Vrucht: vuurrode, glanzende bessen (+/- 5 mm) die aan de vrouwelijke plant groeien vanaf oktober tot in het voorjaar.
Schors: licht groenbruine, gladde en dunne bast met groene twijgen
Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid
Heb jij een stuk grond en jeuken je vingers om het om te vormen tot een soortenrijk bos? Check op www.bosteller.be hoe je dat aanpakt, welke bomen geschikt zijn voor jouw stuk grond en hoe je subsidies kan aanvragen voor jouw eigen stukje topnatuur.
Naar de bosteller