Ga naar main content
hazelaar-onze-natuur.jpg

Hazelaar is er vroeg bij

Iemand moet de eerste zijn en de hazelaar neemt de rol van vroegste bloeier van het jaar graag op zich. Deze middelgrote loofboom kan in januari, soms zelfs al voor de jaarwisseling, in bloei staan. Eerst verschijnen de mannelijke bloemen. Pas wanneer de bladeren aan de boom zitten, zijn de vrouwelijke bloemen aan beurt. De eenhuizige hazelaar heeft namelijk een goede reden om niet al zijn bloemen tegelijk te laten bloeien…

De hazelaar (Corylus avellana) is de vroegst bloeiende boom in ons land. In januari, en bij zachte wintertemperaturen zelfs in december, verschijnen de eerste mannelijke bloemen al aan de takken. Imkers maken dankbaar gebruik van deze ‘vroegbloeier’ om in de eerste maanden van het jaar hun bijen van pollen te voorzien. De vruchten van de hazelaar zijn hazelnoten, en die zijn niet alleen in trek bij mensen. Hazelnoten zijn supervoedzaam en vormen een belangrijke voedselbron voor o.a. eekhoorns en hazelmuizen.

M, V of X?

De hazelaar is eenhuizig. Dat betekent dat mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant groeien.

De mannelijke ‘katjes’ verschijnen al aan de takken nog vóór de bladeren zich ontwikkelen. Wanneer die zijn uitgebloeid komen de vrouwelijke bloemen in de knoppen van de takken tevoorschijn.

Hazelaars planten zich o.a. voort via windbestuiving: stuifmeel van een mannelijke bloem reist met de wind mee en landt op de stempels van een vrouwelijke bloem.

Door mannelijke en vrouwelijke bloemen niet op hetzelfde moment te laten bloeien, maakt de hazelaar zelfbevruchting onmogelijk. Een slimme voortplantingsstrategie voor een sterk nageslacht.

Pollen en Polders

De hazelaar produceert enorm veel pollen omdat slechts een klein deel ervan terecht komt in een vrouwelijke bloem. De rest blijft in de lucht hangen en belandt in onze ogen, neuzen, etc. Een bloeiende hazelaar kan dus al vroeg op het jaar hooikoortsverschijnselen zoals tranende ogen, een kriebelende neus of niesbuien veroorzaken. Heb jij er ook last van? Dan is het misschien de moeite om naar de Polders of duinen te gaan. Dat zijn namelijk de enige twee plaatsen in Vlaanderen waar de hazelaar minder talrijk aanwezig is.

Herken de hazelaar

Herken de hazelaar

Hoogte: 6 meter

Blad: 7 tot 12 cm, (ei)rond en hartvormig aan de voet met dubbelgezaagde bladrand

Bloem: mannelijke, bruinviltige behaarde katjes (2 tot 4 cm lang) en vrouwelijke bloem met draadvormige, rode stempels

Vrucht: ovaalvormige hazelnoot, 1 tot 4 bij elkaar

Schors: grijsbruin, glimmend, met kleine, gekrulde, aflbaderende stroken

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Heb jij een stuk grond en jeuken je vingers om het om te vormen tot een soortenrijk bos? Check op www.bosteller.be hoe je dat aanpakt, welke bomen geschikt zijn voor jouw stuk grond en hoe je subsidies kan aanvragen voor jouw eigen stukje topnatuur. 

Naar de bosteller

Meer over


Gerelateerde artikels