Ga naar main content
fotos-welp-4-bron.jpg

August en Noëlla tonen voor het eerst hun vier welpen

Een tijdje geleden konden we hier bevestigen dat wolvin Noëlla haar zwangerschapskilo’s kwijt was, nu geeft het Agentschap Natuur en Bos beelden vrij waarop de wolvenjongen gezond en wel te zien zijn. Een historisch moment, want voor het eerst in 150 jaar zorgt een wolf voor nakomelingen in ons land. 

Op de foto’s, die gemaakt zijn met wildcamera’s in de buurt van de nestlocatie, zijn 4 welpen te zien. De jonge wolven zijn ondertussen 8 weken oud en al flink gegroeid, want bij de geboorte wegen wolvenpups niet meer dan zo’n halve kilogram. Of de welpen nog zogen bij hun moeder Noëlla weten we niet met zekerheid. Meestal stoppen ze daarmee op een leeftijd van 6 tot 8 weken, soms doen ze er wat langer over. Wel begonnen ze vanaf drie weken na de geboorte ook vast voedsel te eten, meegebracht door hun vader August.

animatie-met-credit.gif

Historisch moment

De beelden van de vier speelse welpen zijn heuglijk nieuws na alle inspanningen die geleverd zijn om de wolf te beschermen. Minister van Natuur Zuhal Demir: “Dit is een historisch moment voor het natuurbeheer in Vlaanderen. Voor het eerst in 150 jaar zorgt de wolf voor nakomelingen in ons land. Het is hartverwarmend om de beelden van deze vier sloebers te zien. Ik hoop dat ze  in goede gezondheid verkeren en ongestoord mogen opgroeien."

Jonge wolvenfamilie heeft rust nodig

Zowel ouders als welpen stellen het goed, bevestigt het Agentschap Natuur en Bos dat de Limburgse wolven van dichtbij opvolgt. De wolfjes verlaten het nest voor kleine afstanden om de wereld te ontdekken. De ouders doen er nu alles aan om hun welpen de allerbeste start te geven, door hen continu van het nodige voedsel te voorzien. Dat kost veel energie en daarom is elke verstoring uit den boze. Handhaving in de buurt blijft op het hoogste niveau, met controles door boswachters en natuurinspectie.

Al spelend leren

Hoe brengen de jonge wolven nu hun dag door? Natuurlijk eten en slapen ze vaak, maar ze spelen ook met elkaar en oefenen allerlei gedragingen die ze in hun latere leven nodig hebben. Er wordt vooral geëxperimenteerd met de onderdelen van de jacht: ze spelen een soort van ‘tikkertje’ waarbij ze elkaar achtervolgen, besluipen en bespringen. Ze leren hun neus gebruiken om spoortjes te volgen en onderzoeken dingen uit de omgeving met hun mond. Pas ten vroegste in het najaar zullen de jongen zelf mee op jacht gaan. 

Opnieuw een wolvenfamilie in België

Met deze vier welpen is de eerste stap gezet naar een nieuwe wolvenfamilie in ons land. Zo’n familie of roedel bestaat uit een ouderpaar dat elkaar levenslang trouw blijft, de welpen van dit jaar en eventuele jonge wolven uit een vorige worp. De welpen die we vandaag voor het eerst te zien krijgen, blijven dus nog een tijdje bij hun ouders. Ze zullen samen op jacht gaan en zorgen volgend jaar mee voor hun broertjes en zusjes. Pas als ze zichzelf kunnen voortplanten, verlaten ze de familie om er zelf één te stichten in een nieuw territorium.

Meer over


Gerelateerde artikels