Wolvin Noëlla kwam waarschijnlijk via Antwerpse Kempen naar August
De wolvin die tijdens de kerstperiode in Zoersel en Balen werd gesignaleerd, is naar alle waarschijnlijkheid de wolvin die zich in het territorium van August heeft gevestigd. Al is dat nog niet 100% zeker: de gevonden uitwerpselen in Limburg bleken van August te zijn.
In het spoor van een wolf ‘GW1479f’
Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), die gecollecteerde stalen analyseren op de aanwezigheid van wolven-DNA, bevestigen dat er eind 2019 een nieuwe wolvin in Vlaanderen terechtkwam. Die wolvin werd voor het eerst gesignaleerd in Lichtaart en Lille, ten zuidwesten van Turnhout. Toen er op 23 en 25 december in Zoersel schapen gedood en verwond werden, kon men stalen nemen voor DNA-analyse. Het DNA bleek van wolvin ‘GW1479f’, die in november nog in Bockhorn (noord-west-Duitsland) werd gesignaleerd.
Een dag later, op tweede Kerstdag, kwam opnieuw een melding binnen van een gedood schaap in de Antwerpse Kempen, dit keer in Balen – op de grens met Limburg. Ook dat spoor wijst naar dezelfde Duitse wolvin. Volgens de Centraaleuropese wolvendatabase is zij een nakomeling van GW162f en GW330m, die hun territorium hebben in de Gohrischheide op 50 km ten noordwesten van Dresden.
(lees verder onder het kaartje)
Is GW1479f de nieuwe Noëlla?
Amper één dag later, op 27 december, liep er voor het eerst een nieuwe wolvin voorbij een wildcamera in het territorium van August. Ook werd ze die dag twee keer live waargenomen, door een boswachter en een herder. Deze wolvin, ze kreeg de naam Noëlla, bleef duidelijk in de buurt van de geursporen van August. We kregen de twee wolven voor het eerst samen te zien op 9 januari.
Helaas zijn er nog geen DNA-sporen gevonden van een nieuwe wolvin in het territorium van August. De uitwerpselen die verzameld werden in de buurt van een spoor van Noëlla, bleken dan toch van August te zijn. Gezien de richting waarin wolf GW1479f zich bewoog, is er echter een zeer grote kans dat zij effectief Noëlla is. Op 100% zekerheid is het wachten tot haar DNA gevonden wordt in haar nieuwe leefgebied.
Bron: INBO/Natuur en bos